Geçitkale ve Boğaziçi’nde, 15 Kasım 1967’de Rum – Yunan saldırılarına karşı köylerini savunurken şehit düşen 24 mücahit ve mücahideler düzenlenen tören ile anıldı.

Geçitkale Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Geçitkale Şehitler Anıtı’nda yer alan törene Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Milletvekilleri Hakan Dinçyürek, Erdal Özcenk ve Dursun Oğuz, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına 28. Piyade Alay Komutanlığı’ndan Albay Ali Tatar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına 4. Piyade Alay Komutanlığı’ndan Yarbay Ahmet Bozdoğan,  Geçitkale Bucak Sorumlusu Kemal Serpal, Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı adına yedek Asbaşkan Figen Çağakanlı, Geçitkale Muhtarı Oğuz Güçeri, Şht. Aileleri ve Malul Gaziler Derneği, Siyasi Parti Temsilcileri, Dernek, Kurum ve Kuruluşların Temsilcileri,  Okul Müdürleri, Öğretmenler, öğrenciler ve halk katıldı.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasıyla başlayan törende, Saygı Duruşu ve Saygı Atışı yapıldı, ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş törende yaptığı konuşmada “ Kıbrıs Türk Halkının makûs tarihi olan 15 Kasım 1967 günü, Türkiye’nin müdahalesi ile değişmiş, savunmasız insanlarımızı, kardeşlerimizi katletmeyi kahramanlık zanneden Yunanlı General Grivas, askerlerini toplayıp geldiği yere dönmüştü. Eğer bugün, ambargolarla ve siyasi baskılarla bizi dize getirmeye çalışan Uygar Batı’nın anlaşılmaz tutumuna rağmen, özgürce soluk alabiliyorsak, can ve mal güvenliği içinde korkusuzca yaşayabiliyorsak, insanlık onuru içi direnen Şehit olan bu kardeşlerimiz sayesindedir” dedi.

Öztaş, uzun yıllar haklı davayı savunan ve kendisini Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğüne adayan, Dr. Fazıl Küçük’ü saygı ile özgürlük ve bağımsızlık uğruna şehit düşenleri de rahmetle yâd ederek, gazilere şükran ve minnet duyduklarını söyledi.

Anma töreni, sırasıyla Cumhuriyet Lisesi öğrencisinin şiir okuması, Geçitkale Din görevlisi tarafından dua okunması ve Şehitliği ziyaretle tamamlandı.