Geleceğin bilişim ve bilgisayar mühendisleri, ülkemizde teknolojinin kalbi konumundaki Kuzey Kıbrıs Turkcell’i ziyaret etti, “Turkcell Veri Merkezi”ni gezdi.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Bilişim Sistemleri ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri, Kuzey Kıbrıs Turkcell’i ziyaret ederek, yeni nesil teknolojileri hakkında bilgi aldı.

Ülkemizin en büyük ve donanımlı veri merkezi “Turkcell Data Center” üniversite öğrencilerine tanıtıldı, veri depolamada güvenli ve kesintisiz sunucu barındırma hizmeti sunan merkez, güçlü kapasitesi ile öğrencilerin ilgi odağı oldu.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Şebeke Teknolojileri Müdürü Metin Kayhan, ziyaret sırasında geleceğin mühendislerine, Kuzey Kıbrıs Turkcell’deki çalışma sistemi yanında yeni nesil teknolojilerle ilgili kapsamlı teknik bilgiler sundu.

GSM şebekesinin temel bileşenlerini öğrencilere tanıtan Metin Kayhan, veri yönetimi konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Teknolojinin geleceğinin de konuşulduğu ziyarette, özellikle teorik eğitimin profesyonel hayattaki yeri tartışıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Bilişim Sistemleri ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin kariyer hedefleri doğrultusunda tecrübe paylaşımı yapılan ziyaret yaklaşık 2 saat sürdü.

Kuzey Kıbrıs Turkcell ziyaretinde neler söylendi?

1_cagri-ozkan.jpg

Çağrı Özkan /YDÜ, Bilişim Sistemleri Mühendisliği  Fakülte Asistanı

“Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürlüğü’nü ziyaretimiz sırasında, öğrencilerimizin “Veri Merkezi”ni fiziksel olarak gözlemlemesi ve iletişimin kalbini yerinde görmeleri onlara çok farklı bir bakış açısı katmıştır. Eğitimleri sırasında şebeke, yazılım ve veri iletişimi ile ilgili çok detaylı bilgilere sahip öğrenciler, bu bilgilerini pratikle pekiştirdi, gözlem yapma fırsatı buldu. Öğrencilerimiz bu ziyaret sonrasında önemli bir gelişim gösterecektir.”

2_hamit-altiparmak.jpg

Hamit Altıparmak / YDÜ, Araştırma Görevlisi

“Öğrencilerimiz etkinliği duyurduğumuz ilk günden itibaren heyecanla bu günü beklediler. Derslerde teorik olarak anlattığımız şebeke sistemlerinin gerçek hayatta nasıl işlediğini, bu işe ne kadar titizlik gösterildiğini ve ne kadar emek verildiğini görmüş oldular. Tüm bunların yanında yöneticilerin tecrübelerini dinlemekten keyif duydular. Turkcell gibi büyük şirketlerin çalışma prensiplerini yerinde görmek öğrencilerimiz için önemli bir motivasyon olmuştur.”

3_burak-seckin-madran.jpg


Burak Seçkin Madran / YDÜ, Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi

“Kuzey Kıbrıs Turkcell’de güzel bir çalışma ortamı olduğu, çalışanların ilgisi, kuruma ilk adım attığımız andan itibaren kendini göstermiştir. İleri teknoloji, dizayn, işin düzeni, düzenli bir sistem ve bir işin sevilerek yapılınca ne kadar güzel olduğunu gördüm. Kabinet sistemleri, soğutucular ve kabloların çok olmasına rağmen düzenine hayran kaldığımı inkar edemeyeceğim. Ekip çalışması, güler yüz ve uyum dikkat çekiciydi.”

4_onur-ozgun.jpg
 

Onur Özgün / YDÜ, Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi                                                                                                                                                 

“Çok önemli bir gözlem oldu. Öğrenciler olarak, bu ziyareti yaparken, ileri teknoloji ve sistemler hakkında bilgi sahibi olacağımız bilinci ile hareket ettik. Hepimiz için önemli bir başlangıç oldu. Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olarak “Veri Merkezi” dışında yaptığımız incelemelerde kendi adıma ilkleri yaşadım. Çok yararlı bilgi ve deneyimlere ortak olduk. Kuzey Kıbrıs Turkcell’e çok teşekkür ediyorum.”

5_yasin-celebi.jpg

Yasin Çelebi / YDÜ, Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi

“Öncelikle Kuzey Kıbrıs Turkcell santraline ilk girdiğimde ilgimi çeken sunucu ve “Veri Merkezi” oldu. Buradaki sistemler hakkında detaylı bilgi aldık. Özellikle “Veri Merkezi”nin yer aldığı binada soğutucunun başarıyla tasarlandığını gözlemledim. Yöneticilere ve bilgi aktaran tüm uzmanlara, hem ilgileri hem de paylaşımları için çok teşekkür ediyorum. Kuzey Kıbrıs Turkcell’de çalışmayı çok arzu ediyorum.’’

ydu-ogrencileri-turkcell-gezisi-(3).jpg


Turkcell Veri Merkezi

122 metrekare alana kurulmuş “Turkcell Veri Merkezi”, 684 sunucu barındırma kapasitesi ve 38 adet kurulu kabineti ile dikkat çekiyor.

Özel olarak donatılan elektrik, mekanik, güvenlik sistemleri ile tüm dünyada kabul gören TIER 3 standartlarında kurulan “Turkcell Veri Merkezi”, veri depolamada çok güçlü bir avantaj sunuyor. Yedek güç kaynakları, yedek veri iletişim bağlantıları, iklimlendirme sistemleri, yangın söndürme sistemleri ve dış ortamdan gelebilecek tehlikelere karşı verinin güvenlik derecesine göre kademelendirilmiş güvenlik sistemleri ile “7/24 Veri Depolama Güvenliği” öngörüyor.

Bankalar, internet servis sağlayıcıları, finans şirketleri gibi kurumsal müşterilere adanın her yerinden geniş bant ve erişim imkanı sağlayan “Turkcell Veri Merkezi” veri artışı ile birlikte büyüyen kapasite ihtiyacına da yanıt veriyor.

ydu-ogrencileri-turkcell-gezisi-(2).jpg

ydu-ogrencileri-turkcell-gezisi-(4).jpg

ydu-ogrencileri-turkcell-gezisi-(5).jpg