Çiğdem AYDIN 
Eğitimle ilgili Türkiye’de  yürürlüğe giren uygulamalar bundan böyle  KKTC’de de geçerli olacak. Bu çerçevede, 9’uncu sınıfların sınıf geçme  kıstasları değişti. Bundan sonra,  9’uncu sınıflar Mesleki Teknik Öğretim okullarında artık tercihlerini diploma not ortalamasına göre yapabilecek. İddaya göre bu uygulama yüzünden, 2014-2015 Eğitim Öğretim yılına 150 öğrenci sorunlu başlıyor. Atatürk Meslek Lisesi 9’uncu sınıfta bulunan 150 öğrenci bakanlığın kararıyla Lefkoşa Türk Lisesi’ne sevk ediliyor. 

Konuyla ilgili konuşan Ayşe Bağışlayan isimli veli, Milli Eğtim Bakanılığının almış olduğu karara isyan etti. 

Bağışlayan, kızının yıllardır kuaförlük hayali ile okula gittiğini fakat diploma not ortalaması düşük olduğu grerekçesiyle hiç istemediği ve aklından geçirmediği halde düz liseye gitmek zorunda bırakıldığını ifade etti. 

“Hayalleri yıkıldı”
Ayşe Bağışlayan şunları söyledi: “Kızım  yıllardır bu şekilde düşündü hayalleri bu yöndedir, bize okula gelin tercih yapın biz sizi arayacağız dediler. Sabah 06.00’da kalktım gittim sıra numarası aldım nerdeyse öğlene kadar bekledim ve tercih yaptık. Sevindik, sandık ki artık bitti. Daha sonra bizi aradılar ve sizin çocuğunuz Atatürk Meslek Lisesinde öğrenim göremeyecek dendi. Ne yapacağımızı sorduk, bakanlık sizin çocuğunuzla birlikte 150 öğrenciyi de Lefkoşa Türk Lisesine yerleştirecek denildi. Şok oldum neden dedik? Diploma derecesi tutmadı diye açıklama yaptılar. Bu yapılan yanlıştır. Sonra gençleri kaybediyoruz diye isyan ediyorlar. Benim çocuğum düz liseye giderse okuyamaz, meslek lisesinde ancak sevdiği dilediği hayalini kurduğu okulda okuyabilir.” 
Ayşe Bağışlayan’ın kızı Rizal ise “Ben yıllardır Kuaförlük bölümünü hedefledim, oradan da mezun olunca Üniversiteye Güzellik Uzmanlığı okumaya gidecektim. Düz liseler ÖSS içindir ben Güzellik Uzmanı olmak istiyorum ne işim var LTL’de” dedi.


Fırıncıoğulları: Uygulama doğru
Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Hüseyin Savaş Fırıncıoğluları ise, gazetemize yaptığı açıklamada, “Türkiyede bir değişiklik yapıldı ve bu değişiklik  KKTC’de de uygulanmaya başladı.  Bu uygulamaya göre 9. sınıflar  10. sınıfa geçerken sınava girmeyecek.  Sözkonusu durumda olan öğrenciler, istedikleri bölümleri tercih yapacakalar  ve bu tercihler de diploma dereceleri baz alınarak değerlendirilecek” dedi. Uygulamanın doğru bir uygulama olduğunu savunan Fırıncıoğulları, bu kapsamda 8.50 derecesi bulunan ve meslek lisesinde okumak isteyen öğrencilerin, öncelikli olarak istedikleri bölümlere girebildiğini ancak, 5.50 derecesi bulunan öğrencilerin ise puanları yetmemesi nedeniyle bazı bölümlere alınmadığını kaydetti.