Son aylarda Kıbrıs’ın en çok konuşulan konularından birisi olan müzakere sürecini Şirinevler ve Yılmazköylü vatandaşlar endişe ile izliyor.

Hasan DÜZGÜN-Bahadır AYNA

Yıllarca Kıbrıs Türk halkının göçler yaşadığını ve bir daha göç etmek istemediklerini ifade eden vatandaşlar, zaman zaman spekülatif olarak ortaya atılan haritaların kendilerini daha fazla endişeye sevk ettiğini belirttiler. Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün göçü içermemesini isteyen vatandaşlar, göçü içerecek bir çözüm planının referandumda reddedileceğini savundu. Bazı yurttaşlar ise Kıbrıs’ta her iki tarafın karlı çıkacağı bir çözüm formülünün mümkün olduğunu savundu. 

“Belediyeden şikayetçiyiz”

Şirinevler Dikmen Belediyesi’ne Yılmazköy ise Alayköy Belediyesi’ne bağlı. Her iki köydeki halk da bağlı bulundukları belediyenin işlerini tam anlamıyla yapmadığı görüşünde. Köy esnafı ise artan vergilerden şikayetçi. Eskiden vergi ödemezken biraz olsun kazandıklarını, şimdi ise bütün karlarını vergiye yatırdıklarından yakındı.

Belde halkı ne dedi?

Zülfikar Pilli: “Köyümüzün Dikmen’e bağlanmasına karşıyım. Eskiden iş yeri ve temizlik gibi vergiler ödemezken bile hizmet alıyorduk. Dövizin de ani yükselişi ile birlikte işlerimiz dibe vurdu. Devletimiz bu sorunlarımıza bir çare bulmalı, artık bizi bankalara çalışmaktan kurtarsın. Kıbrıs konusunu ele aldığımızda ben barış yanlısı birisi değilim, ben zaten Kıbrıs’ta bir kere göç yaşadım, tekrardan mı yaşayacağım. Tekrardan bir referandum yapılsa oyum hayır olurdu.”

Mehmet Şahin: “Alayköy’e bağlandığımızdan beri vergilerimizde büyük bir artış var fakat bağlandığımızdan bu yana da hem suyumuz her gün aktı, hem de çöplerimiz günü gününe toplandı. Yükselen döviz adeta belimizi büktü. Kıbrıs sorunu asla çözülmeyecek bir sorundur, bir referandum halinde bu bölgelerden hep ‘hayır’ oyu çıkacak. Rum tarafı AB’ye girerek büyük bir hata yaptı nüfusları iki katından da fazla arttı, bu durum oradaki Rumların bile işsiz kalmalarına neden oldu. Kıbrıslı Türkler de aynı hataya düşmemeli.”

Osman Uğurlu: “Köy esnaflarının durumu her zaman aynıdır. Aybaşı işler biraz canlanır ay sonu ise herkes kan ağlar. Sıcakların ani bastırması bizim işlerimize çok yansıyor. Kıbrıs için iki tarafın da karlı çıkacağı bir anlaşma olacağını düşünmüyorum, Kıbrıslı Türkler kaç defa daha yaşadıkları yerlerden göçe zorlanacak.”
Alpay Sabancı: “1979’dan beridir dülgerlik yapıyorum. Köy yerlerinde esnaf olmak çok zor. Belediye işini düzgün yapmıyor, köy olarak Dikmen Belediyesi’nden rahatsızız. Kıbrıs sorunu referanduma taşınırsa benim oyum ‘hayır’ olur.”