Ülke genelinde yaşanan son olaylar düğün yapmayı planlayanları da etkiledi. Diyarbakır'da düğün yapan çiftler, olası bir saldırıya hedef olmamak için gelin arabalarını süslemezken, onlarca araçlık konvoylar da yerini bir iki araca bıraktı.

Son günlerde yaşanan olaylar tüm ülke genelinde etkisini gösterirken, Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri bu durumu biraz daha fazla hissediyor. Ekonomiden turizme birçok sektörün sıkıntılı zamanlar geçirdiği çatışmalı ortamda düğünlerin sembolü olan gelin arabaları eskisi gibi süslenmezken, düğünlerin ardındaki konvoylar da sessiz kaldı. Gelin arabalarının süslenmemesi kentte hizmet veren çiçekçileri de etkiledi.

Konuyla ilgili bilgi veren çiçekçi dükkanı işletmecisi Muharrem Yüce, yaşanan olayların düğün yapanları etkilediğini ve çiftlerin gelin arabalarını süslemeyi bıraktığını söyledi. Yüce, şuan için düğün iptalleri olmadığını fakat düğünlerin eskisi gibi coşkulu yapılmadığını, düğünlerde sembol haline gelen gelin arabalarının ve düğün konvoylarının arka plana atıldığını belirtti. Yüce, bu durumun işlerini kötü etkilediğini kaydederek, "Gelin arabaları artık eskisi gibi süslenmiyor, bunun sebebi de yaşanan olaylar, şehit haberleri, sık sık yaşanan sokak olayları nedeni ile kimse artık pek fazla araba süslemiyor. Herkes sessiz sedasız düğününü yapmaya çalışıyor, yapan zaten yapıyor ama düğün çıkışında kornaya basamıyorlar, konvoy yapmadan düğünlerini icra etmeye çalışıyorlar. Geçmiş zamanlarda 6-7 Ekim olaylarında zaten sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Bunun neticesinde yine o zaman da süslenmedi arabalar. Herkes düğününü sessiz sedasız yaptı. Düğünlerini iptal edenler bile oldu. Çalgı çengi çalmadan düğünlerini yapıp sessiz sedasız bir şekilde düğünlerinden ayrıldılar. Düğün sezonu bizler de çiçekçiyiz. Düğün sezonunda arabaların süslenmemesi kötü bir durum ki biz eskiden buraya kapımızın önüne en az 4-5 araba dizer, süslerdik" dedi.

"MÜŞTERİLER DAHA SADE SÜSLEMELER İSTİYOR YA DA SÜSLEMİYOR"

Bir diğer çiçekçi dükkanı işletmecisi Mehmet Kayıhan da gelin arabalarının artık eskisi gibi süslenmediğini söyledi. Gelin arabası süslemeye gelen müşterilerin göze batmayan sade süslemeler istediğini aktaran Kayıhan, hiç süslenmeyen gelin arabaları olduğunu da dile getirdi. Şehrin potansiyelinin eskisi gibi olmadığını, insanların yaşananlardan tedirgin olduğunu ve bu duruma biran önce dur denilmesi gerektiğini kaydeden Kayıhan, "İnsanlarımız artık eskisi gibi değil, korkuyorlar. Bir araba süslediğimiz zaman eskiden konvoy şeklinde geliyorlardı, şimdi ya bir ya da iki araba geliyor. Konvoy yaptıkları zaman herhangi bir arabaya veya kendilerine zarar gelmemesi için araba süslenmesi şuan pek fazla olmuyor, eskiden daha çok oluyordu. Günde 5-10-15 araba süslediğimiz oluyordu ama şuan haftada ya bir ya da iki araba süsleyebiliyoruz. Korkuyorlar yani. Geçen gün bir müşterim geldi, bana nasıl bir şey yapabiliriz diye sordu. Bende istediği gibi yardımcı olabileceğimi söyledim. Sonra süslediğimiz zaman sıkıntı olup olmayacağını sordu. Bende ona gereken açıklamayı yaptım. Ondan sonra sade bir şey yapmaya karar verdi. Zaten konvoy şeklinde de gezmeyeceklermiş. Bu durum dışarıdaki olaylardan korkmuş oldukları için fazlasıyla arttı. Mesela bazen akşam saat 21.00 ya da 22.00'de kapatıp eve gittiğimde görüyorum ki dışarıda insan yok. Eskiden baya bir oluyordu. Daha bir ay öncesine kadar akşamları insan doluydu serin olduğu için ama şuan yok. Yani şu şekil söyleyeyim olaylar bizi bayağı bir etkiledi" diye konuştu.