Nadire Bahadi

Ülkede adı geçmiş yıllarda pek çok suça karışan Veysi Çelik KKTC’ye geri döndü. Ülkeden ihraç edilmesinin ardından son olarak 2014 yılında Güney’den yasa dışı yolları kullanarak ülkeye gelip Mustafa Margilili’yi bacağından vurduktan sonra kaçtığı iddiası ile aranan Çelik dün Beyarmudu Sınır Kapısı’nda polise teslim oldu. Zanlı Çelik dün Mağusa Kaza Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıkarıldı. Uzun süren mesai sonrasında tutuklu yargılanmasına karar verilen Çelik 14 günü geçmemek üzere hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderildi. Hakkında ihraç kararı bulunan ve adı oldukça ciddi suçlara karışan Çelik’in, 1 Kasım 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile hakkındaki ihraç kararının kaldırıldığı ortaya çıktı.  İhraç kararının ise Larnaka’da yaşayan Veysi Çelik’in CTP’den bir milletvekilinin kızı ile evlenip bebek bekledikleri gerekçesi ile “aile bütünlüğünün sağlanması adına” kaldırıldığı öğrenildi.

Beyarmudu’nda teslim oldu

2007 yılı içerisinde işlemiş olduğu “kanunsuz silah tasarrufu”, “katle teşebbüs”, “bıçakla adam yaralama”, “meskûn mahalde ateş açma” gibi suçlardan yargılanıp 2 yıl hapse mahkum edilmesinin ardından ülkeden ihraç edilen Veysi Çelik, 2011 yılında Güney Kıbrıs’ta yaşamaya başladı. 2014 yılında ise Cengiz Kaya isimli şahsı tutuklattığı gerekçesi ile Beyarmudu’nda bir araya geldiği Mustafa Margilili’ye 3 el ateş ederek dizinden ağır şekilde yaraladığı iddia edilen Çelik, ülkeden ihraç edilmesi nedeniyle yasa dışı yollardan giriş ve çıkış yaparak kayıplara karıştığı için hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Bir süreden beri Larnaka’da yaşayan Çelik dün öğle saatlerinde Beyarmudu Sınır Kapısı’na giderek polise teslim oldu.

İhraç kararı kaldırıldı

Ülkede adeta bir suç makinası haline gelen Veysi Çelik, iş insanı Alkım Günbatı’ya ait olan ev ve Mağusa’da faaliyet gösteren Longbeach Tatil Köyü isimli işyerinin kurşunlanması olaylarında tetikçi olarak gözaltına alınıp, suçla ilgili yeterli delil bulunamadığı gerekçesi ile serbest bırakıldı. Ardından 2007 yılı içerisinde işlediği suçlardan yargılanan Çelik 2 yıl hapse mahkum oldu. Tahliye edilmesinin ardından ülkeden ihraç edilen Çelik’in 1 Kasım 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile hakkında çıkarılan ihraç kararının kaldırıldığı ortaya çıktı.

Gelir gelmez tutuklandı

Hakkındaki ihraç kararının kalkması ile ülkeye girişinde sorun kalmayan Veysi Çelik dün Beyarmudu Sınır Kapısı’na gelmeden önce geleceği saati bildirirken, polis ekipleri sınır kapısında bekledi. Hakkında tutuklama kararı bulunan Çelik sınırı geçer geçmez tutuklandı. Çelik dün öğle saatlerinde Mağusa Kaza Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıkarıldı.

Margilili’yi yaralamakla suçlanıyor

11 Haziran 2014 tarihinde gerçekleşen olay ile ilgili mahkemede ifade sunan Müfettiş Muavini Faysal Güden zanlının yasa dışı yollardan KKTC’ye geçiş yaparak konuşmak amacı ile buluştuğu Mustafa Marglili’ye 3 el ateş ederek dizinden ağır şekilde yaraladığını anımsattı. Zanlının hakkında tutuklama kararı bulunduğunu söyleyen Güden, 24 Ağustos 2016 tarihinde ise şikayetçi Mustafa Margilili’nin noter tasdikli kendisini vuranın Veysi Çelik olmadığını aktaran beyanını polise götürerek verdiğini belirtti. Güden hem Çelik hakkındaki iddiaların hem de Margilili’nin beyanının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ayrıcı zanlıyı suça bağlayıcı başka kanıtların da bulunduğunu söyledi. Zanlının ayrıca KKTC’de yasal statüsünün bulunmadığını belirten Güden, daha önce zanlının kaçak yollardan gelerek suç işleyip kaçtığını gerekçesiyle soruşturma amaçlı 3 gün tutuklu kalmasını talep etti.

Soruşturma amaçlı tutukluluğa mahkeme izin vermedi

Zanlı Avukatı Mustafa Asena ise tutukluluk talebine itirazda bulunarak polisin soruşturma yapması için zanlının tutuklu kalmasına gerek olmadığını ayrıca zanlının KKTC’ye giriş yasağının bulunmadığını söyledi. Asena zanlı Veysi Çelik hakkındaki ihraç kararının 1 Kasım 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile KKTC vatandaşı bir kadınla evlenip bebek bekledikleri ve “aile bütünlüğünü sağlamak” amacı ile kaldırıldığını ifade etti. Yargıç Hazal Hacımulla mahkemede aktarılan ifade ve beyanları değerlendirerek 3 günlük tutukluluk süresinin reddedildiğini açıklarken, İddia Makamı bu kez mahkemeye zanlı Veysi Çelik için teminat müracaatında bulundu. Polis Subayı Faysal Güden mahkemede yeniden ifade sunarak zanlı Veysi Çelik’in vize borcundan dolayı ülkeye girişinin yasak olduğunu söylerken, ayrıca zanlının itham edildiği suçların oldukça ciddi suçlar olduğunu ve daha önce kaçtığı gibi yeniden yargılanmaktan kaçma ihtimalinin bulunduğunu ifade etti. Çelik’in ülkede yasal statüsünün de bulunmadığını belirten Güden, tutuklu yargılanmak üzere 3 ay cezaevine gönderilmesini talep etti.

Cezaevine gönderildi

Mahkeme yapılan talepler, beyanlar ve ifadeler üzerine zanlı Veysi Çelik hakkındaki kararı saat 18.30’da açıkladı. Zanlı avukatının mahkemede yaptığı “zanlının hamile eşi var ülkede ve yargılanmaktan kaçmayacaktır” yönündeki beyanlarına ikna olmadığını belirten Yargıç Hacımulla, zanlının daha önce de yargılanmaktan kaçtığını hatırlattı. Hacımulla zanlının davası hazırlanıncaya kadar 14 günü geçmemek koşulu ile hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderilmesine karar verdi.