Melin DOBRAN

Gümrük çalışanlarının 4 gün süren ve dün sona eren grevi nedeniyle önceki gün mesai saatinden sonra geldiği gerekçesiyle Girne Limanına alınmayan 24 saati aşkın bir süre gemi içerisinde mahsur kalan yolcular ve tır şoförleri Diyalog’a konuştu.

Geminin önceki sabah 07.30 civarında Taşucu’ndan yola çıktığını ve saat 16.00 civarında Girne’ye geldiğini söyleyen yolcular, “Limanda grev olduğu için Kuzey Kıbrıs’a girişimize izin verilmedi, bizleri sabaha kadar denizin ortasında gemide beklettiler” diyerek olayı anlattı.

Mesainin başlamasıyla dün sabah limana yanaşan gemiden saat 08.30 civarında dışarıya çıkabildiklerini söyleyen yolcular,  yaşadıkları sorun nedeniyle yetkililere ateş püskürdü.

Yolcular, “Kimsenin bizi mağdur etmeye hakkı yok. Biz denizin ortasında hangi şartlarda barındık haberleri var mı? Hükümet onların parasını ödemedi diye bizim ne suçumuz var? Bunun bedelini neden bize ödetiyorlar? İki arkadaşımız rahatsızlandı. Ya onlara bir şey olsaydı bunun hesabını kim verecekti? Allah’tan bot ile gelip arkadaşlarımızı aldılar ve ambulansla hastaneye götürdüler” ifadelerini kullandılar.

Gemide mahsur kalanlar ne dedi..??

“Rahatsızlanan 2 kişi botla karaya çıkarıldı”

Mevlüt Aydın: İki gün önce içinde olduğumuz gemi sabah 07.30’da Mersin’den çıktı. Saat 16.00 gibi açıklarda demir attı. Bize grev olduğunu söylediler. İki gün gemide bekledik. Bizi mağdur etmeleri hiç doğru değil. Çalışanlar kendi haklarını ararken, bizim haklarımızı gasp ettiler. Devletin bir an önce bu soruna el atması gerekiyor. Biz şoförleri de düşünmesi lazım. Bizi mağdur etmelerinin bir anlamı yok. Onlar yine maaşlarını da ek mesai ödeneklerini de alacaklar. Bizim çektiklerimiz yanımıza kalacak. İki arkadaşımız rahatsızlandı. Ya onlara bir şey olsaydı bunun hesabını kim verecekti? Allah’tan bot ile gelip arkadaşlarımızı aldılar ve ambulansla hastaneye götürdüler. Gemide sağlık personeli yok, ilaç yok, sedye yok, hastaya müdahale edecek kimse yok.”

Adem Korucu: Ben Kıbrıs’ta 11 yıldan beridir çalışıyorum. Oturma iznim yok, sigortam yok. Normalde firmalar çalışana sigorta yapar ve o şekilde yola çıkarır. Gümrük çalışanları iş yapmıyor diye arabalarımızda da yatmamıza izin vermiyorlar. Bize günah değil mi? Arabayı ve yükümü üç gün burada tutmaya ne hakları var? İnsan muamelesi görmek istiyoruz. Biz bu durumdan şikâyetçiyiz. İçimiz yanıyor. Bu nasıl bir vicdandır? Onların parası ödenmediyse bunun bedelini neden biz ödüyoruz? Biz halka hizmet veriyoruz. Yurt dışından mal getiriyoruz. Bizim çalıştığımız paraya kimse çalışmaz. Sosyal hakkımız yok.”

“Gemiler sağlık açısından denetlenmeli”

Yılmaz Yıldız: Gemide kalmak hiç de iyi bir şey değil. Gemide her şey sınırlı. Lavaboya gitmek için araçların arasından sürünerek geçiyoruz. Araçlarda yatmak yasak diyorlar. Gemide kamara yok. Araçlarda yattığımız zaman termokingler çalışıyor. Çalışması lazım ki soğutma yapabilsin. Ondan çıkan gaz bizi zehirliyor. Gümrük çalışanlarının grev yapması doğru değil. Her gemide yaklaşık 40 şoför var. Onların hakları ne olacak? Gıda sıkıntısı yaşamadık ama kötü şartlarda barındık. Çöpe gidecek olan yemekleri bize verdiler. Ekmek taş gibiydi. Personele ayrı bize ayrı yemek veriyorlar. Denizin ortasında bekletilmemizin sebebini sonradan öğrendik. Gümrük personeli grev yapıyormuş. Bizim suçumuz ne? Gemileri sağlık açısından denetlemeleri gerekiyor. Onlar grev yapıyor mağdur olan biz oluyoruz.”

Mehmet Çolak: Ara sıra bazı sebeplerden dolayı gemide kaldığımız oluyor. Geçen Salı günü öğlen Mersin limanına girmeye çalıştık. Gemi geç geldiği için orada bekledik. Oradaki şartlar buradakinden daha kötü. Sıra ve toz toprak çoktu. Gıda sorunu yaşadık. Bu sıkıntıları çektik. Saat dört gibi gemi demir attı. ‘Neden’ diye sorduğumuzda bize, ‘Mesai yok gemiyi limana alamıyoruz. Grev var’ dediler. Sabaha kadar bekledik. Kimse halimizi sormadı. Onlar grev yaptı biz mağdur olduk. Biz insan değil miyiz?”

Nafi Aykanat: Gemide kaldık limana gidemedik. Orada bardak yok, doğru düzgün yiyecek yok. Geminin limana yanaşacağı zaman grev yapıldığını öğrendik. Başta bize hiçbir şey söylemediler. İki arkadaşımız çok hasta oldu. Onlardan birinin kötü hastalığı var. Onun her gün iğne olması gerekiyor. Limana zor götürdüler. Gemide bir kaza bir yangın olsaydı ne olacaktık? Onlar grev yaparken bizi düşünmediler? Hükümet gümrükçülerin ek mesaisini ödemedi diye bizim ne suçumuz var? Hiç kimsenin bu kadar insanı mağdur etmeye hakkı yoktur. Haklarını bizi mağdur ederek değil, başka şekilde arasınlar. Bu durumdan hükümet sorumludur.”