Lefke Turizm Derneği, sahil şeridi, turizm anlamında “bulunmaz bir cevher” niteliğinde olan Gemikonağı’na yat limanı projesinin, turizm potansiyeline ivme kazandıracağı, bölgenin çehresini değiştireceği inancını belirtti.

Ciddi  katma değer yaratacağı belirtilen  projenin, bölgesel turizm gelişimi ile birlikte planlandığı zaman, cittaslow  imajı ile birlikte Lefke’nin, Kuzey Kıbrıs’ın en özel bölgesi olacağı görüşü kaydedildi.

Lefke Turizm  Derneği Başkanı  Hasan Karlıtaş yazılı açıklama yaparak, Gemikonağı’na yat limanı projesi ve LAÜ çevresindeki yapılaşma hakkında değerlendirmede bulundu.

Karlıtaş, LAÜ’nün  Lefke bölgesinin çok güzide bir kurumu olduğunu ancak  çevresinde yoğunlaşmaya başlayan çok katlı yapılar, trafik sorunu, gürültü kirliliği, kanalizasyon ve arıtma gibi konularda, sıkıntı yaşanmaya başlandığını kaydetti.

 Dernek olarak, yatırıma karşı bir duruşları olmadığını vurgulayan Karlıtaş, çevresel ve kültürel değerleri gözeterek altyapısı sağlam yatırımlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Karlıtaş, bölgenin gelişiminin palanlı yatırımlarda olduğunun altını çizerek,  gelecekte sorun yaratacak yatırımlara karşı Çever İmar Yasası tahtında karşı duruş sergileyeceklerini belirtti.

Tarımsal anlamda, ülkenin en önemli bölgesinin  Lefke olduğunu, ülkenin yaş sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 30’unun  bu bölgeden sağlandığını anlatan Karlıtaş,  tarımsal alanda bazı ürünlerde yüzde yüz potansiyele sahip bölgenin doğru teşviklerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.