Tabipler Birliği, Çevre Mühendisleri Odası, Biyologlar Derneği ile Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), ortak açıklama yaparak, ülkedeki çam kese böceğiyle ilgili mücadelenin “yetersiz”, genç kızılçam ormanlarındaki durumun “vahim” olduğunu kaydetti.

Tabipler Birliği, Çevre Mühendisleri Odası, Biyologlar Derneği ile Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), basın açıklaması yayınlayarak, çam kese böceği için dünyada kabul edilen havadan mücadele yönteminin KKTC’de uygulanmadığını savunup bunu eleştirdi.

“MEKANİK MÜCADELE YÜKSEK MALİYETLİ VE SONUÇ VERMİYOR”

Çam kese böceğindeki yoğunluğun ancak havadan biyolojik mücadeleyle aşağıya çekilebileceğini kaydedilen açıklamada, ilgili bakanlığın mekanik mücadele yoluna gittiği ancak bunun hem daha yüksek maliyetli olduğu hem de sonuç vermediği savunuldu.

Çam kese böceğinin orman ve insan sağlığını tehdit eden bir zararlı olduğunu vurgulayan 
Tabipler Birliği, Çevre Mühendisleri Odası, Biyologlar Derneği ve KEMA ortak açıklamasında bazı gözlemlere de yer verildi.

“BİRÇOK YÖREDE AĞAÇLAR KIZILA BOYANIYOR”

Açıklamada, “Yaklaşık 6 bin hektar alanda şiddetli, bunun yarısı kadar alanda da orta şiddetli böcek zararı gözlemledik. Seçilen mekanik mücadele yöntemi hiç etkili olmamış, göstermelik bir çalışma olmaktan öte gitmemiştir. Ağaçlarda içi tırtıl dolu keseler sallanıyor, zarar en üst seviyede seyrediyor, ağaçların ibreleri böcekler tarafından kemiriliyor, birçok yörede ağaçlar kızıla boyanıyor” denildi.

GEÇMİŞTE BİYOLOJİK MÜCADELE YÖNTEMİ KULLANILMIŞTI

“Böceğin bu yıl yoğun olacağını Eylül ayından itibaren gündeme getirdik. Son günlerde orman arazilerinde yaptığımız tespitlerde genç kızılçam ormanlarında durumun çok vahim olduğunu gözlemledik. Bu gözlemlerde Bakanlığın yaptığı çalışmada ortaya koyulan değerlerin gerçeği yansıtmadığını, aksine kat ve kat üstünde olduğunu gördük” denilen açıklamada, böceğin yoğun olduğu 2007, 2008 ve 2013 yıllarında havadan biyolojik mücadele yöntemi kullanıldığı ve yüzde 98’lik başarı elde edildiği anımsatıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Orman Genel Müdürlüğü ile KKTC Orman Dairesi Müdürlüğü arasında geçtiğimiz yıl imzalanan beş yıllık “Ormancılık Faaliyetleri Eylem Planı”na da işaret edilen ortak açıklamada, burada havadan biyolojik mücadeleyle ilgili herhangi bir planlamanın bulunmadığı savunuldu, çevre örgütlerinin konuyla ilgili girişimlerine değinildi.