Uyuşturucu ile ilgili haberlerin bazı basın yayın organlarında yer alış şeklini eleştiren Eroğlu, bu konuda basına büyük görev düştüğünü belirterek, uyuşturucuyla ilgili yayınlarda teşvik edici değil caydırıcı olmaya özen göstermek gerektiğini kaydetti.

Eroğlu, Gençlik Dairesi’nin geçen yıl gençlik merkezi olarak kullanmak amacıyla aldığı bir binanın Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından 2015’te bağımlıların tedavi edileceği bir merkeze dönüştürüleceğini de açıkladı.

Gencay Eroğlu, bağımlılıkla mücadele için oluşturulan ve toplumsal seferberliği öngören “Geleceğimizi Şimdiden Yaratalım Projesi” kapsamında hazırlanan “Hayatı seviyorum, yaşamayı seviyorum” kampanyası hakkında TAK muhabirine bilgi verdi.

“ÇALIŞMALARIMIZA 2011’DE BAŞLADIK”

Gencay Eroğlu, uyuşturucu bağımlılığı konusundaki çalışmalarına 2011’de, konuyla ilgili bilimsel bir veri elde etmek amacıyla yaptırdıkları anketle başladıklarını söyledi. 

Eroğlu, ankette, ülkede uyuşturucu sorunu olduğu ve bu kötü alışkanlığın liseli gençler arasında da kullanıcılar olduğu sonucu elde ettikten sonra, çözüm yöntemlerini de içeren “Geleceğimizi Şimdiden Yaratalım Projesi” hazırladıklarını belirtti.

Gencay Eroğlu, KKTC genelinde, polis ve uzmanlarla birlikte, aileler ve gençlere yönelik seminer ve bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini; yoğun trafiğin olduğu belirli merkezlere de konuyla ilgili kamu spotlarının yer aldığı afişler astıklarını kaydetti.

Eroğlu, “Gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırma amaçlı organizasyonlar yapma, Gençlik Dairesi’nin misyonudur. Bu amaçla kurulmuş bir komitemiz var. Yıllar var uzmanlarla ve polisle işbirliği içinde çalışıyoruz. Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Gençlik Dairesi’nin, bakanlıktan sonraki en büyük paydaşı Milli Eğitim Bakanlığı’dır” dedi.

“ÖNCE GENÇLER, SONRA AİLELER”

Gençlik Dairesi Müdürü Eroğlu, 5 yıllık konferans ve bilgilendirme çalışmasının ardından “Hayatı seviyorum, yaşamayı seviyorum” kampanyasını düzenlediklerini söyledi.

Gencay Eroğlu, proje çerçevesinde, 8. sınıflara yönelik 10 Aralık’ta başlayıp, 6 Mart’ta sona ermesi hedeflenen Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel tarafından seminerler verilmekte olduğunu kaydetti. 
Eroğlu, “8. sınıf bir geçiş dönemidir. Ergenliğe geçiş döneminde, arada, kırılma noktasında bulunan gençlerimizi hedef aldık” dedi.

Yılbaşından sonra öğretmen ve ailelere ayrı, gençlere ayrı seminerler düzenlemeye devam edeceklerini kaydeden Eroğlu, o aşamada Başel’in yanısıra Polis Örgütü’nün narkotik uzmanlarıyla işbirliğine gidileceğini söyledi.

“HAYIR DEME BECERİSİNİ GELİŞTİRMEYİ HEDEFLEDİK”

Gencay Eroğlu, kötü alışkanlıklara bulaşan gençlerin nedenlerine ilişkin araştırmalarında “aile sorunları, arkadaş çevresi, arkadaşına hayır diyememe ve bir defadan bir şey olmaz” gibi sonuçlar elde ettiklerinden dolayı, öncelikle “hayır deme becerisini geliştirmeyi” hedeflediklerini belirtti.

Eroğlu, devlet ve özel okullardan oluşan toplam 33 okulda gerçekleştirilecek seminerlerde “arkadaşların oluşturduğu psikolojik baskı yöntemlerine karşı hayır deme becerisi geliştirme, bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğu ve bir kereden bir şey olmaz duygusunun doğurabileceği olumsuz sonuçlar” konularının ele alındığını söyledi.

Gencay Eroğlu, sadece uyuşturucu konusunun değil, sigara ve alkolün de zararlarının anlatıldığını belirterek, “Sigara ile başlayan bir gencin daha sonra diğer zararlı alışkanlıklara da yöneldiği yönünde veriler bulunduğundan konuları bir bütün olarak irdeliyoruz” dedi.

Seminerlerin, slayt ve video destekli soru-cevap şeklinde yapılacağını belirten Eroğlu, öğretmen ve ailelere yönelik seminerlerde ise farklı konuların ele alınacağını kaydetti.

“GENÇLERİMİZE HAYATI SEVME, YAŞAMAYI TERCİH ETME MESAJI VERİYORUZ”

Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, toplumu bilgilendirme ve gençleri güzel faaliyetlere yönlendirme adına hazırlanan kamu spotlarının da Yayın Yüksek Kurulu tarafından tüm radyo ve televizyon kuruluşlarına gönderildiğini söyledi.

Eroğlu, “Güzel mesajlar veriyoruz. Vurgulamak istediğimiz, gençlerimizin güzel faaliyetler ve aktiviteler yapabileceklerdir. Hayatı sevdikleri ve yaşamayı tercih ettiklerini vurgulamayı amaçlıyoruz. Gençlerimizi afişlerimizde ve kamu spotlarımızda yer alan dans, halk dansları ve bisiklet sürme etkinliklerine yönlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

“GENÇLİK MERKEZLERİ BU UZUN SOLUKLU PROJENİN BİR PARÇASI”

Gencay Eroğlu, gençleri, zararlı alışkanlıklardan uzaklaştırmaya yönelik bu projenin çok uzun soluklu bir proje olduğunu ve Gençlik Dairesi’nin son 5 yıldır yürüttüğü çalışmaların temelinde de bunun yattığını söyledi. Eroğlu, “Açılan gençlik merkezleri, düzenlenen etkinlikler, festivaller ve kamplar da bunun parçasıdır” dedi.

Açılan gençlik merkezlerini gereksiz gören bazı çevrelerin bugün bu merkezlerin, gençleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutma açısından önemini daha iyi anladığını kaydeden Eroğlu, bütçe imkansızlıklarından dolayı arzulanan sayıda açamasalar da köylerde şu an gençlerin yararlanabileceği 7 gençlik merkezi bulunduğunu söyledi.

Eroğlu, gençlik merkezlerini, fazla imkan ve fırsat olmayan köylerde açmaya çalıştıklarını belirterek, “genç-aile-daire” odaklı faaliyetler düzenleyen merkezlerin, birçok kişisel gelişim özelliğini birleştiren halk danslarının yanı sıra izcilik, müzik, tiyatro ve kamp gibi etkinlikler yaptığını kaydetti.

“TEDAVİ MERKEZİ 2015’TE AÇILACAK”

Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, tüm uğraşlara rağmen bağımlı olan gençlerin, imkanları kısıtlı ve yetersiz kalan Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi dışında tedavi olabilecekleri bir yer bulunmadığına işaret ederek, başlattıkları girişimler sonunda Başbakan Yardımcılığı’nın bir tedavi merkezi açacağını bildirdi.

Eroğlu, Gençlik Dairesi’nin geçen yıl gençlik merkezi kullanmak amacıyla aldığı bir binanın, 2015’te tedavi merkezi olarak açılması yönünde hazırlıkları bulunduğunu belirtti.

“UYUŞTURUCU HABERLERİNİN BASINDA NASIL YER ALDIĞI ÖNEMLİ”

Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu, amacı gençleri topluma kazandırmak olan merkezin, bir şekilde bu işlere bulaşan gençlerin aynı hatayı tekrarlamamasını amaçladığını söyledi.

Uyuşturucu ile ilgili haberlerin basında nasıl yer aldığının da önemli olduğunu kaydeden Eroğlu, basın yayın kuruluşlarıyla, uyuşturucu olaylarıyla ilgili haberlerin basında yer alış şeklini ele alacakları bir toplantı yapacaklarını belirtti.

Yılbaşından sonra bir araya gelerek, basınla görüş birliği sağlayacakları bir protokol hazırlayacaklarını ifade eden Eroğlu, Yayın Yüksek Kurulu ve Medya Etik Kurulu ile de toplantı yapacaklarını ifade etti.

Gencay Eroğlu, “Hatayı ilk defa yapan bir gencin gazetelerde boy boy resmi yayınlandığı zaman, o gencin geleceği kararır. Yazıktır, günahtır. Bizim amacımız; hata yapmış olsa da gençleri topluma kazandırmaktır. Onları doğru yönlendirmektir” dedi.

“UYUŞTURUCUYLA İLGİLİ AYRINTILI HABERLER TEŞVİK EDİYOR”

Eroğlu, bir eğitimci olarak, topluma yeniden kazandırılmak istenen gençlerin, gazete ve televizyonlarda yapılan yayınlarla kötülenmesinin yanlış olduğunu ve istenilen sonucu doğurmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Gencay Eroğlu, uyuşturucu maddelerin isim ve içerikleriyle, nerede ve nasıl elde edilebileceğine ilişkin açıklama ve haberlerin, teşvik edici unsurlar olduğundan, sakınılması gerektiğini söyledi.

Gencay Eroğlu, “Konuşmak önemli değildir. ‘Bu vardır’ demekle olmaz. Ne yaptığınız da önemlidir. İkisini birlikte söylemek başkadır, sürekli çıkıp, kara haberci gibi ‘ülke uyuşturucuya teslim oldu’ demek başkadır. Gençlerimiz pırıl pırıldır. Önemli olan onları doğru yönlendirmek” dedi.