Remzi Samar

Spor eğitmeni olan 33 yaşındaki Hüseyin Luricinalı’nın ‘Hipofiz Adenom’ adı verilen bir çeşit beyin tümörü teşhisiyle hastaneye kaldırılması ve 4 kez ameliyat edildiği halde  sağlığına kavuşamamış olması, tüm dikkatleri, spor salonlarında ve eczanelerde ekmek peynir gibi satılan protein ilaçlarına çevirdi. 

Konu ile ilgili olarak Diyalog gazetesine açıklama yapan KKTC’nin ilk Spor Hekimi Dr. Hikmet Yücel, bu ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Vücut geliştirme amaçlı kullanılan ilaçların bir süre sonra böbrek hastalığı başta olmak üzere, tümörsel vakalar ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Yücel, bu konuda yetkili makamlara seslenerek bir düzenleme yapılmasının şart olduğunu bildirdi. Diyalog’a açıklama yapan Beyin ve Sinir Cerrahı Dr. Öztürk Ünverdi de protein ilaçlarının beyin ve diğer bölgelerdeki damarlarda tıkanmalara sebebiyet verdiğini kaydetti. Bu sebeple bu kişilerin yeterli seviyede oksijen alamadıklarına dikkat çeken Ünverdi, söz konusu protein ilaçlarının baş ağrılarına sebebiyet verdiğini aktardı.

Yücel: Geriye dönüşü olmayan hastalıklara neden…

KKTC’de tek spor hekimi olarak görev yapan Dr. Hikmet Yücel, aynı zamanda dopingle mücadele kurucu başkanlığı da yaptığını söyledi.

Yücel,  genellikle spor yapan kişilerin takviye olarak kullandıkları protein tozları, amino asitler vb. maddelerin KKTC’deki yasalara göre tablet olmadıkları için ilaç grubunda olmadıklarını ifade etti. 

“Böbrek hastalığına da neden olabilir”

Bu ilaçların tümörsel hadiselere neden olabileceği gibi kalp krizine, kalp hastalıklarına ve aynı zamanda böbrek hastalarına neden olabileceğini belirten Yücel, “Bunların mutlaka önüne geçilip düzenlenmesi lazım. Sporcular bunu içerek bence işin kolayına kaçmaya çalışıyorlar. Kaslarım şişsin dıştan güzel bir görüntüye sahip olayım diye düşünüyorlar ama yanlış yapıyorlar. Bir balonu düşünün, balona üfleyin balon şişmeye başlar. Balona bir dokunduğunuz zaman bu balon patlar. İlk etapta bu maddelerin zararlarının ortaya çıkmamasına rağmen daha sonra en ufak bir müdahalede geriye dönüşü olmayan hastalıklara davetiye çıkarıyor” diye konuştu.  

“Bu tozları kullanmayın”

Sporcuların genellikle kas kitlelerini arttırmak için protein tozlarını kullandıklarını kaydeden Yücel, bir hekimin önerisi olmadan kimsenin kas kitlesini artırmak için protein tozları vb. ürünleri kullanmamaları gerektiği uyarısında bulundu. Bu protein tozlarının kalp krizi, kalp sorunları ve tümör oluşumunda yan etkilere sahip olduğunu ifade eden Dr. Hikmet Yücel, bu ilaçların yerine dengeli beslenerek spor salonlarında daha sağlıklı bir vücuda sahip olunabileceği tavsiyesinde bulundu. 

“İlaçlar denetimden yoksun”

Bu ilaçların denetimden yoksun olduklarını savunan Yücel, isteyen herkesin bunu yurtdışından getirip rahatlıkla satabildiğini de aktardı.  Protein tozlarının veya amino asitlerinin insan vücuduna birçok zararı olduğunu yineleyen Yücel şöyle dedi: “Bunlar vücuda fazla olarak alındığı zaman fazlası vücutta yağ olarak birikir. Vücutta fazla biriken yağlar damar sertliğine bunun karşılığında kalp krizine yüksek tansiyona vb. yan etkilere neden olabilir. Bu sadece bir yan etkisidir. Kişiyi ölüme kadar götürebilir. Bir başka yan etkisi; bu tip protein tozları ve amino asitler atılım esnasında böbreklerden kristaller oluştururlar ve bu şekilde ürik asit taşlarına neden olup böbreklerde taş yapabilirler. En basit yan etkileri olan bu sorunlar bile kişinin sağlığına çok büyük zararlar verebilir. Sporcular salonlarda sadece protein tozlarını almıyorlar. Protein tozları bunların içerisinde en basit görünen maddelerdir. 

“Önce protein sonra kür diye kandırıyorlar”

Bunların yanında maalesef ülkemizde sporculara siz salonda çalışmaya başladınız kas kitlenizi arttırdınız ama bundan sonra kür tedavisine geçmeniz lazım diye yanlış yönlendiriyorlar. Bu ürünler ise vücuda yan etkisi daha fazla olan anamolik stereo asitler ve diğer doping maddelerine geçiş sağlıyorlar. Protein tozlarını bir nevi basamak olarak kullanıp diğer zararlı maddelere kişileri alıştırmaya çalışıyorlar. Maalesef ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Hem doping maddeleri hem de protein tozları… Spor salonları kişilerin sağlıklı spor yapması ve vücutlarını buna göre hazırlamaları için geliştirmeleri için vardır. Ama bizim gözlemlediğimiz bu salonların girişinde bir vitrin oluşturularak çeşit çeşit protein tozları amino asitler vb. sporcu içecekleri tozları gıdaları bulunduruluyor. Bunla o salonlara giden kişilere satılıyor.”

“Yaptığımız çalışmalar Bakanlar Kurulu’nda bekliyor”

Bu konudaki denetimsizliğin giderilmesi için Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi müdürü ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Yücel şöyle devam etti: “Bu toplantı neticesinde 7 ayrı bakanlıktan biz 3-4 ay boyunca toplantı yaptık.  Toplantıya;  Gümrük Dairesi’nden İlaç Eczacılık Dairesi, Beslenme ve Diyetisyenlerden Polis Genel Müdürlüğü Narkotik Şubesi’nden Spor Dairesi’nden katılım sağlandı. Ben de toplantılara başkanlık yaptım. 3 ay üzerinde haftada bir gün 3-4 saat süren toplantılar yaptık. Tüm amacımız KKTC’de protein tozlarını bir yasaya bağlamaktı. Bunları hem ülkeye ihracını hem de kullanılabileceği kimlerin satın alabileceği gibi konularda belli kararlar alındı.

“Geçen yıl yürürlüğe girmeliydi”

 Ağustos, Eylül aylarında ben bunu hazırlayıp Bakanlığa ilettim. Normalde benim beklentim yılsonundan önce 2014 Aralık’tan önce bunun Bakanalar Kurulu kararınca yürürlüğe girmesiydi ama maalesef henüz bizim her şeyi hazırlayıp Bakanlığımıza iletmemize rağmen yasası oluşturulmadı. Hâlbuki bütün alt yapısını bizler hazırladık. Şimdi bunu bekliyoruz. Bu geçtiği anda ülkemiz bu konuda büyük bir rahatlığa kavuşacaktır. Birçok kişi sağlığını bozan bu gıdalardan öyle ya da böyle uzaklaşmış olacaktır.”

“Herkes elini kolunu sallaya sallaya alabiliyor”

Söz konusu protein tozları ile ilgili olarak bir araştırma yaptığını dile getiren Yücel, “Türkiye’de de amino asitler ve protein tozları ile ilgili herhangi bir yasaklama yok. Örneğin İngiltere’de 7-8 yıl önce bir çalışma yapılmış ama yasalaştırılmamış. Bunlar İlaç Eczacılık Dairesi tarafından değil diğer normal hayvansal yemlerle birlikte bunu ithal edebilir. Herkes bunu elini kolunu sallaya sallaya reçetesiz bu maddelere kolaylıkla ulaşabilir. Ve şu anda insanlar bunu bilinçsizce kullanıyorlar.” şeklinde konuştu.  

“Sadece spor yapın yeter”

Yücel, “Ben bir spor hekimi olarak ek katkı maddelere ek ilaçların bütününe karşıyım. Biz insanın sağlıklı yaşayabilmesi için dengeli ve düzenli beslenmelerine bunun yanında da günlük sosyal faaliyetlerinin yanında mutlaka en az bir saatini haftada en az 3 gününü spora ayırırsa sağlıklı zinde iyi bir vücut yapısı kazanıp buna göre çok daha kaliteli bir yaşam süreceğine inanıyorum” dedi. 

Ünverdi: Damar tıkanıklığına yol açıyor

Beyin ve Sinir Cerrahisi Dr. Öztürk Ünverdi ise protein ilaçlarının beyin ve diğer bölgelerdeki damarlarda tıkanmalara sebebiyet verdiğini kaydetti. Bu sebeple bu kişilerin yeterli seviyede oksijen alamadıklarına dikkat çeken Ünverdi, söz konusu protein ilaçlarının baş ağrılarına sebebiyet verdiğini aktardı. Ünverdi, bu ilaçları kullananların dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunurken bir doktor olarak protein ilaçlarının kullanılmasını tavsiye etmediğini kaydetti.