KKTC’de 3 Aralık 2014 tarihi öncesinde “sentetik cannabinoid” olmalarına rağmen sentetik cannabinoid listesinde mevcut olmayan bazı maddelerle ilgili tutuklanıp, yargılanarak cezaevine gönderilen kişilerin tahliyesi gündemde.

Ceren ÖZBİL

Çoğu genç kişilerin tahliye edilmesi durumunda bu suçların sicillerinden çıkarılıp çıkarılmayacağı ve tazminat hakları konusunda ne yapılacağı merak konusu.
Havadis’e konuşan avukat Batur Sağlamer, uyuşturucu suçları kapsamında olmayan ithamlarla birçok kişinin cezaevine gönderilmesinin ne avukatlar ne de ağır ceza mahkemelerinin suçu olduğunu anlattı.
Sağlamer, ilgili dönemde İlaç Eczacılık Dairesi’nin düzenlediği ve savcılık tarafından mahkemeye ibraz edilen raporda birçok maddenin uyuşturucu maddeler “sentetik cannabinoid” ler kapsamında olmamasına rağmen “Sentetik Cannabinoid’lerdendir” doğrultusunda bir rapor düzenlendiğini ve bu raporun hatalı bir rapor olduğunu söyledi.
Avukat Sağlamer, bu raporu düzenleyen İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin devlet kurumu olması nedeniyle sunulmak istenilen rapora da itimat edip sunulmasına itiraz etmedikleri belirtti.

“İlgili daire zararı tazmin etmelidir”

Bu kadar insanın suçsuz yere cezaevinde yatmasının nedeninin İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin düzenlemiş olduğu rapor olduğunu kaydeden Sağlamer, “Eğer bu hata insanların özgürlüklerini kısıtlamışsa, bir mağduriyet yaratmışsa İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin bu zararı tazmin etmesi gerekmektedir” dedi. Sağlamer şu ifadeleri kullandı:
İlaç ve Eczacılık Dairesi hazırladığı raporda ilgili dönemde “sentetik cannabinoid” türü uyuşturucu maddeler kapsamında olmayan maddelerle ilgili verilen bu raporun bir devlet raporu olduğu için güvenildi ve itiraz etmedik. Bu maddelerle müvekkillerimiz yargılandı. Hürriyet bağlayıcı cezalara çarpıtıldı.  Bu hatanın bir bedeli vardır bu bedel ilgili kurum tarafından tazmin edilmelidir.

“Sabıka kayıtları silinmeli”

Sağlamer ayrıca ilgili dönemde ilgili maddeler nedeniyle cezaevine giren kişilerin sabıka kayıtlarının silinmesi için ilgili mercilerin bir çalışma başlatması gerektiğini anlattı. Batur Sağlamer ayrıca ülkede yabancı olarak bulunan ve ihraç edilen kişilerin ihraç kararlarının tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.