Eniz ORAKCIOĞLU

Psikoterapist, hipnoterapist, psikanalist Yrd. Doç. Dr. Aysın Sınal, Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonunun icraatlarını ve Denetim Serbestlik Yasasını değerlendirdi. Sınal, ülkemizde artan uyuşturucu kullanımına dikkat çekerek, anketlere göre kullanımın ilkokullara kadar düştüğünü söyledi. Ülkemizde gençlerin iş ve istihdam sorunu, bunun yanında da gelecek kaygısı olduğunu vurgulayan Sınal, “Genç nesil önünü karanlık görüyor” şeklinde konuştu.

“Polis güçlerine ilave oluşmuş bir yapı”

 Yrd. Doç. Dr. Aysın Sınal, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonununun çalışmalarına yönelik de yaptığı değerlendirmede, “Sorunuza güzel bir cevap vermeyi çok isterdim fakat önce olumlu ve amaca hizmet eden icraatlar görmem gerekir. Edindiğim izlenimler daha çok sanki Polis güçlerine ilave olarak oluşmuş bir yapılanma havası veriyor. Denetlemeler, işyerleri, baskınları vs. tüm bunlarda polis güçlerine ilave olarak oluşmuş bir yapı havası sezinliyorum. Uyuşturucu ile mücadele edilecekse bu noktada önemli olan problemin esas köküne inmek ve niye bu gençlerimiz uyuşturucuya eğilimli oluyorlar ve onlara nasıl yardımcı olabilirizi sorgulayıp bu amaçta bir şeyler yapmaktır.”

“Yasada eksiklikler var”

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonunun hazırladığı       Denetimli Serbestlik Yasası"nın daha henüz geçmediğini vurgulayan Sınal, “Bana göre yasanın birçok eksiklikleri var. Kabul edildiği takdirde bağımlı ve kullanıcılara biraz daha yaşama şansı getirecek fakat önemli olan bu kişilerin yakalandıkları zaman değil, öncesinde de rahat bir şekilde korkmadan rehabilite olabilme imkânına tabii olmaları gerekiyor. Bu gün Amerika’da birçok yerel yöntemler "Marijuana" serbest bırakıyor ve belirli yerlerde belirli miktarlarda satısı sigara gibi yapılıyor bu kullanıcıları mafya babalarının elinden kurtarıyor ve en önemlisi sentetik uyuşturucudan kurtarıyor” dedi.

“Uyuşturucu ilkokullara kadar indi”

Ülkemizde uyuşturucu kullanımının yaygınlığı ile ilgili yapılan anketlere de değinen Sınal, “Anketlere göre uyuşturucu kullanımının son zamanlarda çok yaygın hale geldiği söyleniyor, hatta ilkokullara kadar girdiği de söylemler arasında. Uyuşturucu kullanımını engelleme noktasında ise bu konuda eldeki güvenilir verilere bakmak ve kullanılan metodun güvenirliliğinden emin olmak çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“Gençler uyuşturucunun zararlarının farkında”

Uyuşturucu konusunun eğitim müfredatına girmesi yönündeki  çalışmalarla ilgili açıklamalarda da bulunan Sınal, “Konunun müfredata girmesi aşırı olmamak kaydı ile faydası olur zararı olmaz. Fakat siz bu gençliğin uyuşturucunun zararlarının farkında olmadığını mı zannediyorsunuz?. Emin olun onlar bizden daha fazla biliyorlar. Bence aileler genel hayat bilgisi dersi almalı çünkü çoğu zamanlarda bu küçük yaştaki çocuklarımızın uyuşturucuya yönlenmelerindeki en önemli etken evlerinde ilgisizliğin, sevktin eksik olmasıdır” diye konuştu.

“Gençlik önünü karanlık görüyor”

Sınal, Uyuşturucu kullanımına sebep olan nedenlere de değinerek, şunları söyledi; “

Ülkemizde is ve istihdam sorunu var. Gelecek kaygısı var ve gençlik önünü karanlık görüyor. İnsanlar, özelliklede gençler bir kısır döngü içerisinde ve hiç bir kimse bu gün gelecekle ilgili bir plan yapamıyor. Bazı yasaklar her zaman insanlara cazip gelir ve elinde olmadan karşı koyma mekanizması oluşturur. Bu yasaklar sisteme, yönetime, anne ve babaya karşı olabilir. Zaten mutsuz olan bir bireyin kaybedecek bir şeyi yoktur, çareyi biraz rahatlamak ve unutabilmek için geçici de olsa bu yola bas vuruyor.”

Kaynak: Yeni Bakış