Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, BRT'de yayınlanan Sabah Rotası programına konuk olarak, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Küçük esnafa dönük destek projesi hakkında bilgi veren Bakan Gürpınar, sıkıntıların aşılması için iki tedbirli bir paketin hayata geçtiğini söyledi.

Gürpınar, Maliye Bakanlığı ile protokol imzalayan bankalar aracılığıyla küçük esnafın sosyal sigorta borçlarını ödemeye yönelik düşük faizli kredi programı uygulanacağını belirtti.

Gürpınar, kredilerin limitinin 50 bin TL olacağını, yüzde 13 kredi faizinin yüzde 9’unun devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.

Gürpınar “Küçük esnaf Sosyal Sigortalara olan borcunu yüzde 4 faizle kullanacağı krediyle 4 yılda ödeyebilecek” dedi.
Gürpınar, küçük esnafa dönük destek projesi kapsamında, küçük esnafın Sosyal Sigortalardaki borçlarını kapatmış olmaları koşuluyla Sosyal Sigorta yatırımlarının yüzde 50’sinin 18 ay boyunca devlet tarafından destekleneceğini açıkladı.

Gürpınar, Sosyal Sigortalara borçlarını kapatmış ya da son 3 yılda sosyal sigorta primlerini düzenli olarak ödemiş durumda olan küçük esnafın bu uygulamadan yararlanabileceğini duyurdu.

Sosyal Sigortalara borcu bulunan küçük esnafın iki bin civarında olduğunu kaydeden Gürpınar, geçmişte uygulanan aflarla Sosyal Sigortalar kurumunun zarar ettiğini de söyledi.

Gençlik İstihdam Projesi hakkında da açıklamalar yapan Gürpınar, genel anlamda işsizlik oranının yüzde 9,7, 18-25 yaş arasında ise yüzde 25 seviyesinde olduğunu anımsattı.

Gürpınar, Gençlik İstihdam Projesi’nin öğrenci ve mezunlar olmak üzere iki ayaklı olacağını vurguladı.

Üniversite ya da liselerde öğrenimine devam eden KKTC yurttaşlarının yıl içerisinde part-time, yaz aylarında full-time çalışabileceğini, yaz aylarında KKTC yurttaşı öğrencilere full time çalışma imkanı veren işletmelere devletin Sosyal Sigorta desteği ve ek kaynak sağlayacağını açıklayan Gürpınar, part-time çalışmanın haftada en az 10, en fazla 30 saatle sınırlandırıldığını ifade etti.

Gürpınar, mezunlara dönük istihdam programı çerçevesinde, meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve ya üniversite mezunlarının 1 yıl içerisinde istihdam edilmeleri halinde işverene sosyal güvenlik ve devlet desteği sağlanacağını açıkladı.

Gürpınar, işverene destek koşulunun asgari ücretin yüzde15 artırılmasıyla hesaplanan orandan daha az maaş verilmemesi ve söz konusu ücretin bankaya yatırılması olduğunu vurguladı.

Gençlik İstihdam Projesi’nden bin mezun, 600-700 civarında öğrencinin yararlanması hedeflendiğini de belirtti.