Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aybike Yektaoğlu ve Elektrik – Elektronik Mühendisi Hüseyin Aranır’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Gençlerle 51. Bakış” programına bu hafta Uzman Psikolog, Danışman Esra Enin konuk oldu. DAÜ TV yapımcılığında gerçekleştirilen programda “Aile Danışmanlığı Mesleği” ele alındı. 

Lisansını DAÜ Eğitim Fakültesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nde tamamlayan Enin, yüksek lisansını Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bölümü'nde, aynı alan üzerine yapmıştı. Daha sonra Türkiye'de aile danışmanlığı ve aile arabuluculuğu gibi konular üzerine eğitimler alan Enin, şu an aile danışmanlığı ve bireysel danışmanlık yaptığını belirtti. Enin bu mesleğin lise yıllarında kafasında oluşmaya başladığını ve ailesinin bu konuda kendisine çok destek olduğunu anlattı.

Uzman Psikolog Enin, psikoloji ile psikolojik danışmanlık ve rehberliğin farklı şeyler olduğunu belirtirken, psikolojik danışmanlık ve rehberliğin aslında rehber öğretmenliği olduğunu açıkladı. Enin, yüksek lisans ve özel eğitimler sayesinde kendi ofisini açıp aile ve özel danışmanlık yapabildiğini ekledi. Psikolojinin geniş bir alan olduğunu, ciddi boyuttaki sorunlarla karşı karşıya kalındığında, konuda uzman olan kişinin konuyla ilgilenmesinin önemini belirten Enin, psikologların ve danışmanların her konuyla ilgilenmelerinin yanlış olduğunu söyledi. Eskiden belli başlı prestijli meslekler olduğunu, ailelerin ve öğretmenlerin öğrenciyi hep bu mesleklere yönlendirdiğini belirten Enin, şu an bu yanlışın daha az yapıldığını vurguladı. Enin programda, yeni popüler olan mesleklere toplumun bakış açısına ve bu mesleklerin zorluklarına da değindi.

Aile danışmanlığının ülkede yeni bir meslek olduğunu belirten Uzman Psikolog Esra Enin; ailelerin problemleri kendi içlerinde çözmek istemesinin, veya psikolojik destek almaya önyargılı davranmalarının yanlış olduğunu, toplumda bu bakış açısının değişmesi gerektiğini vurguladı. Boşanma oranının artmış olmasına dikkat çeken Enin, kadının kendi parasını kazanması ve kendi ayakları üzerinde durmasının bu konudaki etkisini belirterek, boşanma oranlarının artmasındaki diğer muhtemel nedenleri anlattı. Enin ayrıca, yanlış iletişim kurmanın sadece evliliklerde değil toplumun her alanında bir hastalık haline geldiğine de dikkat çekti.

“Gençlerle 51. Bakış”ın söz konusu bölümü 11 Kasım 2016 Cuma günü, 21:00 – 21:45 saatleri arasında, Kanal SİM’de yayınlanacaktır.