Avrupa Kıbrıslı Öğrenciler Platformu (AKÖP) Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmayla ilgili gelişmeleri kaygı ile takip ettiğini bildirdi.

AKÖP’den yapılan açıklamada, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde öğrenim gören öğrenciler olarak burs haklarını talep ettikleri ifade edilirken,  parasız bilimsel ve demokratik eğitimin herkesin hakkı olduğu savunuldu.

Açıklamada, ülkede bu nitelikleri taşıyacak bir eğitim sistemine yatırım yapılması için hükümete çağrı yapıldı ve hükümetin, ülke gençliğini başka bir devlete emanet edecek bir anlaşmaya taraf olmasının kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Yakın geçmişte, TC hükümeti tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen, dini eğitim içeren ve kız-erkek öğrencilerin ayrı katıldıkları gençlik kampları formatının, KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor bakanlığına bağlı çalışan Gençlik Dairesi’ne de uygulanmasının reddedilmesi üzerine TC hükümeti tarafından Gençlik Dairesi’ne ayrılan bütçenin daraltıldığı iddia edilen açıklamada, söz konusu anlaşmayla yapılmaya çalışılanın bilimsel eğitim talebiyle çelişir şekilde, ülke gençliğine din temelli bir eğitim ve kültür aşılanması olduğu öne sürüldü.

Açıklamada Meclise sunulmadan Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmaya çalışılan anlaşma hakkında toplumu bilgilendirme ve engel olmak adına verilen toplumsal mücadeleye ortak olunması kararlılığı da vurgulandı.

AKÖP, oluşturulması planlanan ofise karşı duruşunu ilan ederek, bu doğrultuda oluşturulacak toplumsal muhalefetin parçası olacağını kamuoyuna bildirdi.