Nupelda KARABUĞDAY 

CTP’nin adaylarının her zaman zorlayıcı ve güçlü bir profile sahip olduğunu aktaran Özdenefe, Meclis’in de açılmasıyla birlikte çok ciddi meselelere odaklanacaklarını kaydetti. “CTP’nin adayı her zaman zorlayıcı profildir ve olmaya da devam edecektir. Şuan CTP’de genel başkanın değişmesi ile ilgili bir durum kesinlikle söz konusu değil. Yorgancıoğlu başkanlığa sıcak bakmadığını belirtmişti” diyen Özdenefe, günü geldiğinde CTP’deki demokrasi çarklarını çalışacağınıifade etti. 
Milletvekillerinin maaşlarının artırılması ile ilgili konuya da açıklık getiren Özdenefe, “yeniymiş gibi,‘vekillere bakın kendilerine 400-500 TL artış yaptılar halk umurlarında değil’ gibi tartışmalar çıkardılar. Bu hayat pahalılığı orantısal olarak yıllardır böyle yapılıyor. Maliye Bakanı Zeren Mungan teklif etti, memura 100 lira en üst kademe yöneticiye 500 lira olacağına, gelin bunu ortada birleştirelim herkese eşit artış yapalım dedi. Bunu birçok sendika yöneticisi kabul etmedi. Yasal düzenleme de yapılamadığı için bu mümkün olmadı. Ancak aniden şimdi gizli kapaklı vekiller maaşlarına zam getirmiş gibi yansıtılıyor” şeklinde konuştu. 

ADAY BELİRLEME SÜRECİ 
ADA TV’de Günaydın Ada Programı’nın konuğu olan CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe’nin açıklamalarından öne çıkan detaylar şu şekilde; “Maalesef kimsenin arzu etmediği bazı gelişmeler de yaşandı bizim Cumhurbaşkanı adaylığı belirleme sürecinde, bu da normaldir. Çünkü gerçek anlamdafederasyon, çözüm, Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun içine girmesi adına ciddi anlamda kurulduğu günden beri sözü olan ve Kıbrıs siyasetini de bu yönde şekillendiren en önemli hatta tek partidir CTP. Hükümetin en büyük ortağıyız, süreç halk tarafından da çok merak edildi. Çok normaldi ki bazı şeyler geçmişe kıyasla daha uzun daha medya önünde tartışıldı. CTP’nin adayı sürece yön verecek. Bizler de eleştirdik ancak bunların hepsi bu kadar önemli olan bir partinin en doğru şekilde süreci yaşamasıyla ilgiliydi. 

“TALAT TECRÜBELERİ İLE DESTEK OLACAKTIR” 
Önceden Talat’ın adaylığı konuşulmuştu ancak öyle bir algı yaratıldı ki sanki biz muhtemel adaylarımızın kimliklerini tartışıyormuşuz gibi. Bizim de özeleştiri yapmamız lazım. Günün sonunda istenmeyen bir noktaya geldik ve Talat, ben CTP ve çözümden yanayım hiç bu tartışmalarla partiyi yıpratmamak gerekiyor diyerek kim olursa olsun CTP’nin adayı zaten benim desteğimi alacaktır, aksi söz konusu değildir açıklamasında bulundu. Bu bir dünya liderliği örneğidir. Eski Cumhurbaşkanı en donanımlı kişilerden birisi Talat Kıbrıs meselesinde. Böyle bir durumda kendisi Kıbrıs’ta da pek alışmadığımız bir rol model olarak geriye çekildi ve destekleyeceğini belirtti. Benim de bundan hiçbir kuşkum yok. Talat partimize de Cumhurbaşkanı adayımıza da bütün tecrübe ve donanımı ile birlikte destek olacaktır. 

“SİBEL HANIM TEK ADAYDI” 
Nami ve Siber üzerinde durulmuştu. Partimiz yetkili organları değerlendirdi, iki isim de kendi pozisyonlarını değerlendirdi. Günün sonunda Sibel hanım tek adaydı. Hemen oylamaya geçilmedi, süreçle ilgili geleceğe dönük bazı eleştiriler ve öneriler paylaşıldı. Sibel Siber gecenin sonunda, oybirliğiyle ve alkışlarla Cumhurbaşkanı adayı seçildi. CTP bu anlamda en deneyimli, en tecrübeli parti. Bizim Talat gibi bir örneğimiz var. Talat’ın çok büyük katkıları olmuştur bugün geldiğimiz noktaya. 

“CTP’NİN ADAYI HER ZAMAN ZORLAYICIDIR” 
CTP’nin adayı her zaman zorlayıcı profildir ve olmaya da devam edecektir. Şuan CTP’de genel başkanın değişmesi ile ilgili bir durum kesinlikle söz konusu değil. Yorgancıoğlu bir kere daha başkanlığa sıcak bakmadığını belirtmişti. Muhakkak ki günü geldiğinde CTP’deki demokrasi çarkları çalışacak ve adaylar kim olursa bakıp değerlendireceğiz. Gündemimiz Meclis’in açılmasıyla ilgili çok önemli yasalarımız vardır. Çok ciddi meselelere odaklanacağız. Adayımız da bellidir, eş zamanlı olarak da adayımızla birlikte Kıbrıs meselesindeki yol haritamızı belirleyip devam edeceğiz. Bizim yapacak çok işimiz var. 
*** 
ARTAN VEKİL MAAŞLARI 
Aniden yeniymiş gibi vekillere bakın kendilerine 400-500 TL artış yaptılar halk umurlarında değil gibi akıllara durgunluk veren tartışmalar var. Bu hayat pahalılığı orantısal olarak yıllardır böyle yapılıyor. İlk defa CTP masaya yatırdı, bizler CTP olarak dün de hazırdık bugün de hazırız. Hayat pahalılığının orantısal değil de aynı miktarda olması ile ilgili. Hayat pahalılığı miktarı belli ve bu miktarın nasıl dağıtılacağı sizin elinizde. Yasa şuan orantısal dağıtımı öngörüyor. Sendikaların da onay vermesi lazım ki yasayı değişelim. Maliye Bakanı Zeren Mungan teklif etti, memura 100 lira en üst kademe yöneticiye 500 lira olacağına, gelin bunu ortada birleştirelim herkese eşit artış yapalım dedi. Bunu birçok sendika yöneticisi kabul etmedi. Yasal düzenleme de yapılamadığı için bu mümkün olmadı. Ancak aniden şimdi gizli kapaklı vekiller maaşlarına zam getirmiş gibi yansıtılıyor. Bu söz konusu değil. Bu artışın sadece vekillere ve üst kademeye yapılması söz konusu değil. Bizim bakanlıklarımız bununla ilgili çalışmalar da yapıyor. Öngörümüz 2015’ten itibaren artışların adil ve eşit olması yönünde.”