Tuğçe Ülkü Aydın

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Digitech İletişim Ltd. ve KTHY ile ilgili araştırma komitelerine 3’er ay ek süre verilmesi kabul edildi. Normal süreleri içinde çalışmalarını tamamlayamayan komitelerin hazırladığı ve gerekçeleri içeren raporları, bugünkü toplantıda ele alındı.

Meclis Genel Kurulu, iç tüzüğün 114. Maddesinin 10’uncu fıkrası uyarınca her iki komiteye de çalışmalarını tamamlayabilmesi için 3’er ay süreyi onayladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün ilk olarak “Digitech İletişim Ltd’in Stopaj Vergisinin Yürürlükteki Mevzuata Göre Nasıl Affedildiği, Bu Af Yapılırken Yasa Dışılık İçerip İçermediği ve Anayasanın Eşitlik İlkesine Aykırılık Yaratıp Yaratmadığı Hakkında Meclis Araştırma Komitesi”nin konu hakkındaki raporu görüşüldü.

ÇELER

Konu hakkında ilk sözü alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, Meclis’in araştırmayı 3 senede tamamlayamamasını eleştirdi.

Çeler, bir haksızlık varsa bunun artık bir an önce ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, “Bunu yapamayacaksak artık Meclis’e gelmemizin bir anlamı yoktur” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, konun önemine işaret ederek, araştırmanın sonuçsuz kalmasını eleştirdi.

Araştırma komitesinin üyelerinin muhalefetten olması gerektiğine işaret eden Angolemli, KTHY’de de buna benzer bir durumun yaşandığını anımsattı.

Angolemli, kamuoyu nezdinde Meclis’in itibarının sarsıldığını da ileri sürerek, bu şekilde Meclis’in daha fazla yürütülemeyeceğini kaydetti.

TATAR

Komite Başkanı Ersin Tatar da, konunun ciddi olduğunu ve sonuç ve raporlarının yazılması adına sürecin uzadığını ifade ederek, yaşanan süreç hakkında bilgi verdi.

Tatar, komiteye çağrılarak görüş istenen Avukat Boysan Boyra’nın gelemediğini de belirterek, komite sonuçlarının rapor halinde yayımlanacağını söyledi.

ANGOLEMLİ

Yeniden söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, komiteye avukat çağrılmasını da eleştirdi.

Konuşmaların ardından, komiteye ek süre verilmesi için oylamaya gidildi ve rapor komiteye oy birliğiyle iade edildi.

Karara göre, komitenin çalışma süresi 3 ay olacak. Görüşmeler başladıktan sonra raporun 3 ay içinde tamamlanması gerekiyor.

KTHY’YLE İLGİLİ ARAŞTIRMA RAPORU

Meclis Genel Kurulu toplantısında daha sonra, “Kıbrıs Türk Hava Yolları Uçuşlarının Sonlandırılma Sebepleri Hakkında Meclis Araştırma Komitesi”nin raporu ele alınmaya başladı.

TÖRE

Komite Başkanı Zorlu Töre, komitenin işinin çok zor olduğunu belirterek, komitede sadece KKTC vatandaşlarının araştırmalarının yer almadığını, Türkiye’den gelenler ve ölenler olduğunu da vurguladı.

Töre, dolayısıyla komitenin bilgilere ulaşmalarının çok zor olduğunu vurgulayarak, komitenin çalışmaları için 3 ay gibi ek bir süreye ihtiyaçları olduğunu söyledi ve raporu okudu. 

ANGOLEMLİ

Daha sonra söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Meclis Başkanı’ndan, bu konuyu görüşmek üzere Başkanlık Divanı’nı toplamasını istedi.

Konunun önemine dikkat çeken Angolemli, “Bir malımıza sahip çıkamadık” dedi.

Angolemli, konu hakkında dinlenecek kişi neredeyse, onun adaya getirilebilmesi gerektiğini, geliş, gidiş konaklama ve iaşesinin karşılanması gerektiğini söyledi. 
Meclis Başkanı Sibel Siber de, Meclis’e güven için her iki konunun da 3 ay içinde sonuçlandırılmasının önemine vurgu yaptı.

KTHY ile ilgili araştırma komitesine 3 ay ek süre verilmesi, milletvekillerinin oyuna sunularak, oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.