TC Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu'nun orgeneral ve oramiraller arasından yapacağı teklif üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Kurum ve Kuruluşlara İlişki̇n Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

671 sayılı kanun hükmünde kararnameyle Genelkurmay Başkanının Görev ve Yetkilerine Ait Kanun'da da değişikliğe gidildi.

Buna göre, Milli Savunma Bakanlığının görevleri saklı kalmak kaydıyla, Genelkurmay Başkanı, silahlı kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerine ait ilke ve önceliklerle ana programları tespit edecek.

Bunlardan, istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerinin Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıklarıyla Genelkurmay Başkanlığına bağlı kuruluşlar vasıtasıyla uygulanmasını sağlayacak. Personel hizmetleri, özel kanunlarına göre yürütülecek. Lojistik ve tedarik hizmetleri için tespit etmiş olduğu ilke, öncelik ve ana programlarla askeri okullardaki eğitim ve öğretim hizmetlerine ilişkin önerilerini, bu hizmetleri yürütecek olan Milli Savunma Bakanlığına bildirecek.

Genelkurmay Başkanının atamasına yönelik maddede de değişikliğe gidildi. Söz konusu madde, "Genelkurmay Başkanı, orgeneral ve oramiraller arasından, Bakanlar Kurulu'nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır" olarak değiştirildi. Daha önce Genelkurmay Başkanı Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış general ve amiraller arasından atanıyordu.

FAZLA UÇUŞ İÇİN YAPILAN ÖDEME

Askeri Yüksek İdari Mahkemesi (AYİM) Kanunu'ndaki değişiklikle Başkanlar Kurulu'nun hakim sınıfından seçeceği bir üye genel sekreter olabilecek. Daha önce Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanının en az dört yıl üye olarak görev yapmış hakimler arasından seçtiği kişi genel sekreter olabiliyordu. Ayrıca değişiklik kapsamında genel sekreter, Başkanlar Kurulu üyeliğinden çıkarıldı.

Ayrıca Uçuş, Paraşüt, Deni̇zaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hi̇zmetleri̇ Tazmi̇nat Kanunu'nda da değişikliğe gidildi.

Değişiklikle jet pilotu, pervaneli pilotu, silah sistem subayı, seyrüsefer subayları için zorunlu uçuş saatinden fazla yaptıkları uçuş için yapılan yıllık ödeme ile bunların yanı sıra ADS Pilotu, denizaltıcı subay, denizaltıcı astsubay, denizaltıcı uzman erbaş, dalgıç, kurbağa adam, taktik koordine subayı, uçuş ekibi personeli, görev ekibi personeli ile paraşütçülerin ek cetvelde yer alan gösterge puanları artırıldı.