TC Genelkurmay Başkanlığından, Bingöl'deki silahlı saldırıyla ilgili, "Saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü mensubu teröristlerin yakalanması maksadıyla yol emniyet ve kontrol görevi icra eden unsurlara yaklaşan bir araçtan, uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Olayda, 4 bölücü terör örgütü mensubu terörist, 2 piyade tüfeğiyle ölü ele geçirildi" açıklaması yapıldı.

TSK'nın internet sitesinde yer alan "Önemli Yurt İçi Olaylar"a göre, bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından, Bingöl/Merkez'de, il emniyet müdürü ve beraberindeki ekibe yapılan silahlı saldırıyı müteakip, olay yerinden kaçan bölücü terör örgütü mensubu teröristlerin yakalanması için çalışma başlatıldı.

Genç-Bingöl karayolunda, Genç İlçe Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, Genç Köprüsü mevkisinde, birlikte yaptığı yol emniyet ve kontrol faaliyeti esnasında, yol emniyet ve kontrol görevi icra eden unsurlara, yaklaşan bir araçtan, uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.

Olayda, dört bölücü terör örgütü mensubu terörist, iki piyade tüfeği ile birlikte ölü olarak ele geçirildi. Olaylarla ilgili adli işlemin başlatıldı.

Öte yandan bölücü terör örgütü mensubu silahlı dört terörist tarafından, Bingöl/Genç İlçesi Üçgül Köyü mevkisinde, inşaatı devam eden Servi Jandarma Karakol Komutanlığı yeni hizmet binasına kum taşıyan bir kamyon, plakasız bir jeep tarafından önü kesilerek durduruldu. Araç şoförü araçtan indirilmesini müteakip araç yakıldı ve şoför, bir el ateş edilerek sağ dizinden yaralandı.

Bölücü terör örgütü sempatizanlarınca, Diyarbakır/Hani Uzunlar Mahallesi İlköğretim Okulu'na bayrak direği, çeşitli büro malzemeleri ile kapı ve pencereler kırılarak maddi hasar verildi. Bölücü terör örgütü sempatizanları tarafından, Diyarbakır/Lice Çıralı Mahallesi İlköğretim okulu yakıldı. Olaylarla ilgili adli işlemin başlatıldığı bilgisinin alındığı belirtildi.

"4 BİN-5 BİN KİŞİLİK GRUP MAYINLI SAHAYA GİRDİ"

TSK'nın internet sitesinde yer alan 9 Ekim 2014 tarihli ''Hudut Hattında Meydana Gelen Olay''lara ilişkin açıklamada, Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 4'üncü Hudut Alay Komutanlığı (Mardin) Kapı Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde, Türkiye tarafından gelerek Suriye/Ayn El Arab (Kobani) ilçesine IŞİD tarafından yapılan saldırıları protesto etmek isteyen 4 bin-5 bin kişilik bir grubun, 2'nci Derece Askeri Yasak Bölge içerindeki mayınlı sahaya girdiği bildirildi.

Grubun 1'inci Derece Askeri Yasak Bölgedeki hudut nöbet kule ve mevzilerine doğru ilerlemeye başladığı belirtilerek, ''Nöbetçilerin 'Dur' ve 'Mayınlı Sahayı Terk Et' konusundaki ikazlarına rağmen ilerlemeye devam eden söz konusu gruba, bölgede görevli hudut personeli tarafından önce havaya, sonra yere ve daha sonra söz konusu şahısların yanlarına ikaz ateşi açılmıştır'' ifadesi kullanıldı.

Açılan ikaz ateşlerine rağmen grubun, ilerlemeye devam etmesi ve hudut hattında görevli askerlerin üzerine yürümesi üzerine, askerlerce uyarı ateşlerine devam edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Bu esnada hududun Suriye tarafından bölgeye yaklaşan başka bir grup da yine aynı bölgede askerlerimizin bulunduğu kule ve nöbet mevzilerine yaklaşmaya başlamış, anılan gruba da gerekli uyarılar yapıldıktan sonra, havaya uyarı ateşi açılmıştır. Ancak, Suriye tarafındaki söz konusu grup, uyarı ateşi üzerine, hedef gözetmeksizin askerlerimizin üzerine ateş açmaya başlamıştır. Askerlerimiz, derhal ateşe ateşle karşılık vermiş ve grubun hududa yaklaşmasını engellemiştir. Olayda, Türkiye tarafındaki gruptan biri ağır olmak üzere dört kişi yaralanmıştır.''

Hudutta görevli askerlerin kararlı davranışı üzerine her iki taraftaki grubun saat 17.35'ten itibaren bölgeden uzaklaştığı bildirildi.

Ayrıca, Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 2'nci Hudut Alay Komutanlığı (Hatay) Demirbüken Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde, hudut unsurlarının gözetleme faaliyeti esnasında, Suriye'den Türkiye'ye doğru, 25-30 kişilik grubun, beraberlerinde taşıdıkları çuvallarla hududu yasa dışı geçme teşebbüsünde bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Tespit edilen bu durum üzerine, olay yerine Mobil Yol Kontrol Unsuru'nun (MYKU) sevk edildiği belirtilerek, MYKU'nun önce sesli 'Dur' ikazında bulunduğu, ikaza uyulmaması üzerine, havaya ikaz ateşi açıldığı, bu esnada sınırın Suriye tarafından, MYKU üzerine üç farklı noktadan piyade tüfekleri ile hedef gözetmeksizin ateş edildiği bildirildi.

MYKU'nun açılan ateşe derhal ateşle karşılık verdiği, açılan karşı ateş üzerine, söz konusu kişilerin Suriye'ye doğru, geldikleri istikamete kaçtığı ve yasa dışı geçiş ile kaçakçılık girişiminin engellendiği kaydedildi.

Olayda, Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç isabet aldığı, personelde zayiat yaşanmadığı, 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı Askeri Savcılığına (Adana), Demirbüken Jandarma Karakol Komutanlığına ve Antakya Kaymakamlığına bilgi verildiği belirtildi.

''TÜRKİYE-SURİYE HUDUT HATTI BOYUNCA DEVRİYE UÇUŞU İCRA EDİLDİ''

''Günlük Faaliyetler''e ilişkin verilen bilgiye göre, TCG Salihreis Karadeniz Uyumu Harekatı kapsamında karakol görevi icra etti. Bir deniz karakol uçağı Ege Denizi'nin uluslararası hava sahasında keşif gözetleme uçuşu icra etti, Etkin Çaba Harekatı'na yardımcı destek sağladı.

Akdeniz Kalkanı Harekatı'nda görevli TCG Gelibolu, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Kıbrıs Adası güneyindeki sözde petrol-doğalgaz arama ruhsat sahalarında sondaj çalışmaları yapan Bahama bayraklı SAIPEM-10000 isimli platform gemisini beş deniz mili (dokuz kilometre) mesafeden izleme görevi icra etti.

Birleşmiş Milletler UNIFIL deniz harekatına iştirak eden TCG Yavuz, Lübnan açıklarında karakol icra etti. Noble Mariner-2014 NATO Tatbikatı'na iştirak edecek olan TCG Sakarya, Cartagena/İspanya'ya intikale devam etti.

NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG -2)'de görevli TCG Erdek, Palma/İspanya liman ziyareti hitamı Cartagena/İspanya'ya intikal etti. NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2)'de görevli TCG Kemalreis, Batı Akdeniz'de Etkin Çaba Harekatı'na iştirak etti.

Birleşik Görev Kuvveti-151 (CTF-151) Deniz Haydutluğu ile Mücadele Harekatına iştirak eden TCG Gemlik, karakol icra ederek Aden Körfezi'ne intikale devam etti. Harekat eğitim faaliyetlerinde toplam 20 gemi seyir icra etti.

Altı F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattı boyunca devriye uçuşu icra edildi.

Dört F-16 ile Ege Denizi'nin uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu icra edildi. Anılan görev esnasında uçaklar, Yunanistan'a ait iki M-2000 tarafından üç kez, toplam beş dakika 11 saniye radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edildi. Angajman kuralları kapsamında tacize mukabelede bulunuldu.

Bir botla Karadeniz'de keşif gözetleme faaliyeti, beş adet bot ile Türkiye-Suriye hududunda, deniz trafiğinin kontrolü görevi icra etti.