Özge Kizir

Devlet Planlama Örgütü tarafından 2016-2023 K.K.T.C. Enerji Verimliliği Strateji Belgesi yayınlandı. Bu belge ile enerji verimliliğinde sonuç odaklı ve somut hedeflerle desteklenmiş bir politika seti belirlenmesi ve hedeflere ulaşmak için yapılması zorunlu eylemler amaçlandığı belirtildi. Bununla beraber bu eylemlerin yerine getirilmesinden sorumlu kuruluşlarla birlikte tanımlanması; kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımcı bir yaklaşımla ve işbirliği çerçevesinde hareket etmesinin sağlanması amaçlandığı yer aldı.

KKTC’deki yenilenebilir enerji kaynaklarının birincil enerji üretiminin en az yüzde 10’unu sağlaması hedefleniyor

Aralık 2014’de yayınlanmış olan “KKTC Enerji Verimliliği Mevcut Durum ve Öneriler Raporu’nda ortaya konan verinin, değerlendirme ve öneriler ışığında sekiz strateji alanında belirlenmiş eylemlerin gerçekleştirilmesi belirtildi. 2023 yılında: KKTC’nin GSYİH başına tüketilen enerji miktarının (birincil enerji yoğunluğunun) 2012 yılı değerine göre en az yüzde 20 azaltılması, CO2 emisyonunun 2012 yılına göre en az yüzde 10 daha az olması ve KKTC’deki yenilenebilir enerji kaynaklarının birincil enerji üretiminin en az yüzde 10’unu sağlaması hedeflendiği açıklandı.

Stratejilerde yer alan bilgilerde enerji verimliliğini destekleyecek kurumsal yapının güçlendirilmesi, enerji verimliliğinde bilinç ve farkındalık kampanyalarının sürekliliği yer alırken elektrik üretim, iletim ve dağıtımında verimliliği artırmak, enerji kayıplarını ve zararlı emisyonları azaltmak olduğu açıklandı.

Motorlu taşıtların birim fosil yakıt tüketimini azaltmak

Stratejilerde yer alan maddelerinde devamında ise binaların enerji verimliliğinin sağlanması, motorlu taşıtların birim fosil yakıt tüketimini azaltmak, toplu taşıma payını artırmak ve şehir içi ulaşımda gereksiz yakıt sarfiyatını önlemek olduğu belirtildi. Sanayi, tarım ve hizmetler sektörlerinde nihai enerji yoğunluğunu ve enerji kayıplarını azaltmak, teknik eğitimlerle enerji verimliliğinde bilgi akışını ve gelişimi sağlamak, kamu ve özel sektörde uzmanlar yetiştirmek ve aydınlatma, su pompalama, beyaz eşya gibi sektörler arası büyük etkisi olan ürünlerde enerji verimliliğini sağlamak da maddeler arasında yer aldı.

11-copy.jpg

22-copy.jpg