Duygu Alan

Güzelyurt’ta faaliyet gösteren özel öğrenci yurdu, 20 yıllığına Kredi ve Yurtlar Kurumu’na kiralandı.

Havadis’in kaynaklarına göre kurum, kiralama işlemi tamamlandıktan hemen sonra yurttaki sisteme el attı. Söz konusu yurtta Kredi ve Yurtlar Kurumu prensipleri çerçevesinde düzenlemeye gidildi.

İddialara göre, söz konusu yurtta yapılan düzenleme ile öncelikli olarak karma öğrenci sistemi kaldırıldı, iki blok halinde olan yurt, kız ve erkek yurdu olarak ikiye ayrıldı.

Yurda ait yüzme havuzuna dışarıdan misafir alımı yasaklanırken, havuzun yurt öğrencilerinin kullanımına da kapatıldığı, odalardaki banyoların kullanıma kapatılıp toplu banyo sistemine geçildiği öne sürüldü.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na devredilmeden önce tek kişi yatakların bulunduğu konu yurtta ayrıca “daha fazla öğrenci kaydı kabul edebilmek maksadı” ile ranza sistemine geçildiği iddia edildi.

Yurttaki yeni düzenleme tepki topladı

Güzelyurt’ta özel bir yurdun 20 yıllığına Kredi ve Yurtlar Kurumu’na kiralanmasının akabinde yurtta yapıldığı öne sürülen yeni düzenleme sosyal medyada tepki konusu oldu.

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, söz konusu yurt düzenlemesi ile ilgili tepkisini sosyal medya hesabı üzerinden “‪#‎reddediyoruz‬.” hashtagı ile paylaşarak “Koordinasyon ofisi ile gençlik, spor ve kültürümüz işte bu kafa yapısına devrediliyor” ifadelerini kullandı.

Yurt düzenlemesine bir tepki de yine sosyal medya üzerinden Güzelyurt İlçesi Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Reşat Kansoy’dan geldi.

Candan ve Kansoy’un iletilerine benzer tepki ile çok sayıda yorum yapıldı, birçok kişi de sosyal medyadaki kendi hesabından iletiyi paylaştı.

Belediyenin derdi öğrenci

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ise konuya ilişkin Havadis’e yaptığı açıklamada, “Benim için önemli olan bölgeye öğrencinin gelmesi ve ikamet için bölgemizi tercih etmeleridir. Bu bağlamda keşke bölgemizde başka yurtlar da yapılsa” dedi.

Özçınar, yurtta yapıldığı iddia edilen düzenlemelere ilişkin yorumunda ise “Kredi ve Yurtlar Kurumu bir kurumdur ve bilindiği üzere her kurumun kendi kuralları vardır” dedi.

Kansoy: AKP hükümetinin formatı

Güzelyurt İlçesi Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Reşat Kansoy, söz konusu yurtta yapıldığı iddia edilen düzenlemenin AKP hükümetinin bir formatı olduğunu dile getirdi.

Kansoy, “Güzelyurt’ta faaliyet gösteren özel bir yurdun Kredi ve Yurtlar Kurumu’na kiralandığını duydum. Edindiğim bilgilere göre iki bloktan oluşan bu özel yatırım, yeni düzenleme ile erkekler ve kızlar yurdu olarak iki kısma ayrıldı. Benzer düzenlemeler ülkemizde söz konusu kurum tarafından daha önce yapıldı ancak

Güzelyurt şuan bu tür bir yapıya hazır değil. Çağdaş bir yatırımın bu şekilde bu hale getirilmesi üzücü olmak ile birlikte kabul edilebilir olmayacaktır” diye konuştu.

Reşat Kansoy, “Yurda ait havuzun kullanıma kapatıldığını duyduk bunun üzerine dün müşteri gibi havuza birini gönderdik. Ancak gönderdiğimiz kişiye yurttaki sorumlular, havuzun kapatıldığını, kullanılmayacağını söylediler” dedi.

“Orada bir İslami durum gerçekleşti” diyen Kansoy, yeni düzenlemenin “AKP hükümetinin bir formatı” olduğunu öne sürdü. Kansoy, “Yapılan, AKP hükümetinin özellikle yurtlar üzerinden İslami felsefesini yayma girişimidir” dedi.

Candan: Reddediyoruz

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, Havadis’e yaptığı açıklamada, söz konusu yurda bizzat gittiğini ancak yetkililerden muhatap bulamadığını söyledi. Konuya ilişkin yorumunu sosyal medya hesabı üzerinden de yazarak kamuoyu ile paylaştığını belirten Candan, önceki gün Meclis’te de konuyu gündeme getirdiğini kaydetti.

Duyumlarına göre söz konusu yurtta yapılan düzenleme çerçevesinde yurda ait havuza yurt öğrencilerinin de giremediğini belirten Armağan Candan, ayrıca daha fazla öğrenci kaydı yapılabilmesi maksadı ile yurtta ranza sistemine geçileceğini duyduğunu söyledi.

Candan şunları söyledi: “Yurdun kiralanması ile ilk yapılan iş yüzme havuzunun kullanımının yasaklanması oldu. Girmek isteyenler uyarılıp çıkarılıyor. Zaten şezlonglar da kaldırıldı. Yeni öğrenim yılından itibaren de tamamen kapatılacağı söyleniyor. Ayrıca yurt, kız ve erkek bölümleri diye ikiye ayrıldı. Odalardaki banyolar kaldırılıp toplu banyo sistemine geçildi. Koordinasyon Ofisi ile gençlik, spor ve kültürümüz işte bu kafa yapısına devrediliyor. Meclis’te de bu örneği Serdar Denktaş’a sözlü soru sorarak gündeme getirdim. Aldığım cevap, Koordinasyon ofisinin tam tersine bu tür şeylerin olmasını engelleyeceği, kendimize güvenmemiz gerektiği şeklinde oldu. Bu bilgilere ek olarak duyumlarıma göre yurdun havuzuna yurtta kalan öğrenciler de giremiyor. Yurtta şuan halen geçmiş idare döneminden kalan öğrenciler kalıyor. Herhalde yeni kayıtlar Eylül’den itibaren yapılacak. Ve yine duyumlarım, yeni dönemde havuzun tamamen faaliyet dışı bırakılacağını yönünde. Son aldığım duyum da yurtta ranza sistemine geçileceği şeklinde. Yataklar kaldırılıp ranzalar konulacak. Bu da yurda mümkün olduğunca çok sayıda öğrenci kaydı yapılacağını gösterir. Yurda gittim ancak muhatap bulamadım.”
“Yaşananlar ortada” diyen Candan, bu anlayışı reddettiklerini, gelişmelerin takipçisi olacaklarını söyledi.

Özçınar: Keşke başka yurtlar da yapsalar

Güzelyurt Belediyesi Başkanı Mahmut Özçınar ise “Konunun belediye ile hiçbir alakası yok ancak kişisel görüşüm; önemli olan bölgeye öğrenci gelmesidir. Keşke başka yurtlar da yapılsa” dedi.

Özçınar, Havadis’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Yurtta yapıldığı söylenen düzenleme ile ilgili bir yorumum yok çünkü her kurumun olduğu gibi Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun da kendi kuralları vardır. Benim için önemli olan Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yani öğrencinin bölgeye gelmesidir.
Keşke başka yurtlar da yapsalar. Güzelyurt’un öğrenci kenti olması, kent için önemli.”