Lefkoşa Türk Belediyesi, Gıda Mühendisleri Odası (GMO), Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) ve Sağlıklı Şeher Platformu (SŞP) işbirliğiyle gerçekleşecek proje çerçevesinde Beyaz Yasemin Değerlendirme Komisyonu 100 kriter üzerinden işletmeleri değerlendirmeye tabii tutacak.

100 kriterin 70 veya fazlasında başarılı görülen işletmelere “Beyaz Yasemin” belgesi ve denetimle ilgili yazılı rapor verilecek. Belgenin geçerlilik süresi 6 ay olacak ve belgenin yenilenmesini isteyen işyerleri yeniden başvuru yapacak.

Başvuru ücreti olarak 50 TL, personel eğitimleri içinse 1 kişi 50, 2 kişi 80, 3 kişi 100 ve 3’ten fazla her kişi için 20’şer TL alınacak.

Denetimlerde temel olarak işyerinin genel hijyen kurallarına uygunluğu, çevre ile uyumluluğu, çevre kirliliği yaratmayacak şekilde çalışıyor olması, işyerinin engelli kişilere hizmet verebiliyor olması, trafikte soruna yol açmaması, otopark mevcudiyeti, işyerinin çalışanlarına yönelik sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratıyor olması konularına bakılacak.

HARMANCI

Konuyla ilgili LTB’de düzenlenen basın toplantısında konuşan LTB Başkanı Mehmet Harmancı sertifikanın Türkiye’deki “Beyaz Zambak” uygulamasına benzediğini belirterek, sağlık şubesinin çok katı kurallar ve disiplin altında çalıştığını, gıda hijyeninin belli kriterlere bağlanarak Beyaz Yasemin ödüllerinin verilebileceğini kaydetti.

İşletmelerin personeline yönelik 5 ile 8 saat arası kompakt bir eğitimin de söz konusu olacağını belirten Harmancı, işletmelerin 6 ayda bir rutin denetime tabi tutularak standardı aynı tutup tutmadığına bakılacağını anlattı.

KİBRİT

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit de mekânların engellemeyen, ulaşılabilir ve erişilebilir olması, çevresel faktörler, hijyen ve halk sağlığının korunması adına projenin son derece önemli olduğunu belirtti.

CAN

Gıda Mühendisleri Odası yazmanı Sıdıka Can, projenin gıda güvenliği konusunda olumlu sonuçlar doğuracağını ifade ederek, uygulamanın benzerlerinin ülke geneline yayılmasını diledi.

BEKTAŞ

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, ÇMO olarak böyle bir hayalin var olduğunu ve proje ilk duyulduktan itibaren büyük heyecan yaşadıklarını kaydetti.

Ödül-ceza sistemi olmasının kendilerini mutlu edeceğini belirten Bektaş, projeye sonuna kadar katkı koymaya hazır olduklarını açıkladı.

TULGA

KTEZO Koordinatörü Hürrem Tulga Oda üyelerinin yüzde 80’inin gerek erişilebilirlik, izlenebilirlik gerekse halk sağlığı, hijyen, tüketici hakları konusunda testten geçeceğinin altını çizdi ve gıda güvenliği yasalarının iyi gelişme olmasının yanı sıra, artık hayata geçmesi gerektiğini bildirdi.

SADRİ

Sağlıklı Şeher Platformu adına konuşan Hüseyin Sadri de tüm paydaş örgüt ve kuruluşların katkı koyduğu güzel ve aktif şekilde yürütülebilecek projenin hayata geçeceğini söyledi.

Sadri hep birlikte adım atarak Lefkoşa’yı daha yaşanabilir bir şehir yapmak için çalışacaklarını kaydetti.

UZUNOĞLU

Mimarler Odası temsilcisi Kozan Uzunoğlu sağlık şubesinin kararları daha hızlı almasına yardımcı olduklarını ve her zaman için birlikte bir şeyler yapılabileceğini gösterdiklerini kaydederek projeyi toplumun büyük bölümünün içinde ye alacağı bir proje olarak niteledi.

Daha sonra “Beyaz Yasemin” projesinin web sitesiyle ilgili sunum gerçekleştirildi.

Beyaz Yasemin belgesine başvuru şimdilik sadece LTB Sağlık Şubesi vasıtasıyla yapılabiliyor.