21 Mayıs Dünya Süt Günü... Gıda Mühendisleri Odası (GMO), Dünya Süt Günü nedeniyle yarın “Sütümüz Geleceğimiz” konulu konferans düzenliyor.

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Yaşar Kemal Erdem’in konuşmacı olarak yer alacağı Sanayi Odası’ndaki konferans saat 09.00’da başlayacak.

GMO’dan yapılan açıklamaya göre, konferansta, süt ve süt ürünleri sektöründe genel durum, üretimde kalite, bilgi kirliliği ve etkileriyle, dünya ticareti ve yeni yönelimler işlenecek.

TAÇAY: “SÜT EN ÖNEMLİ BESİN GRUBU”

GMO Başkanı Sibel Taçay, Süt Günü nedeniyle yayımladığı açıklamada, günlük gıda tüketim alışkanlıkları içinde büyük bir yeri olan süt ve süt ürünlerinin, özellikle okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda ve gençlerde hızlı büyüme ve gelişme ihtiyacının karşılanmasında önerilen en önemli besin gruplarından olduğunu belirtti.

Taçay, “İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum içeriğiyle çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynarken, A vitamini göz ve diş sağlığına, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine, B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine, D vitamini ise, özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine ve gelişimine etki etmektedir” dedi.

Sütün içeriğindeki biotinin, saç ve deri sağlığı için önem taşırken, B2 vitamininin de büyümeyi hızlandırdığına işaret eden Taçay, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az 500 ml. süt tüketmesi gerektiğini belirtti.

Taçay, ülkede gıda sektörünün gelişebilmesi için bilimsel verileri ve teknik imkanları en doğru şekilde uygulamayı araştıran gıda teknolojisinin gelişmesinin de desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Süt üretiminde gıda güvenliğinin önemine vurgu yapan Taçay, “Süt, ciddi bir konudur.  Hem tüketiciler hem gıda sanayicileri hem de süt üreticileri aşısından bakıldığında; doğru yöntemlerin uygulanması, gıda güvenliği ve insan sağlığının korunması, tüketimin teşvik edilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

Sibel Taçay, çiğ süt üretiminden süt ürünleri işlenmesine ve satışına  kadar olan süreçlerde dünya standartlarını yakalamak adına gıda mühendisleri olarak katkı koymayı mesleki görev olarak gördüklerini söyledi.