Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada,  2013 – 2014 tahıl üretim mevsiminde ülkede yaşanan kuraklıktan dolayı bu yıl tahıl üretimi için gereken tohumun yeteri miktarda elde edilemediği belirtildi ve bundan dolayı yapılan çalışmalar aktarıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

“Bakanlığın Şubat ayından bu yana yürütülen çalışmalar çerçevesinde, konu ile ilgili teknik ekibin, Çiftçiler Birliği ve Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile üretim yerinde yaptıkları çalışmalarla Akhisar 98 cinsi arpanın ülkeye Türkiye’den ithal edilmesine karar verildi. Söz konusu arpa tohumunun satışına başlandı.

“TOHUMLUK ARPA SİSTEMATİK OLARAK KÖY KOOPERATİFLERİNE DAĞITILDI”

Kuraklık tazminatına karşılık tohum almak isteyen üreticilerin listelerinin hazırlanmasının ardından köy kooperatiflerine gönderilerek son düzenlemeler yapıldı. Listeler son haliyle Toprak Ürünleri Kurumu’na iletildi ve yığılma olmaması açısından TÜK tarafından verilen sıra numaralarıyla köy kooperatifleri tohumluk arpalarını almaya başladı.  Teslim fişi karşılığı köy kooperatiflerine iletilen tohumluk arpa kooperatifler aracılığıyla üreticilere teslim ediliyor.”

İŞLEMLERİNİ TAMAMLAMAYAN KOOPERATİF SEKRETERLERİNE İŞLEMLERİ SÜRDÜRME ÇAĞRISI YAPILDI

Açıklamada ayrıca, şu ana kadar işlemlerini yapmamış kooperatif sekreterlerinin Bakanlığa başvurarak tohum çalışmalarını sürdürmesi çağrısı yapıldı

Bakanlık açıklamasında herhangi bir kooperatifle çalışmayan üreticilerin de kuraklık tazminatı karşılığı tohum alabileceği kaydedilerek, bu üreticilerin Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’na başvurmaları gerektiği belirtildi.

Peşin veya kredili arpa tohumu almak isteyen üreticilerin de tohumluk alabileceği belirtilen Bakanlık açıklamasında söz konusu üreticilerin direkt olarak TÜK’e başvurarak istedikleri miktarda tohum alabilecekleri ifade edildi.

ÇİMLENME DENEMESİ YAPILMASI UYARISI

Tohumluk arpanın çimlenme denemelerinin rutin olarak yapıldığı ve üreticiye çimlenmeye tohum verme olasılığının en aza indirildiği kaydedilen açıklamada buna karşın üreticilerin de çimlenme denemesi yapması önerildi.

Açıklamada üreticilerin çimlenmeyen tohum olması halinde ekim yapmadan önce TÜK’e başvurması gerektiği vurgulandı.

ÜRETİCİLERİN VE HALKIN BAYRAMI KUTLANDI

Tohumluk arpa satışları ile ilgili bilgi verilen Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı açıklamasında, kuraklıktan ötürü gelecek yıla yönelik sıkıntı yaşanmaması için tohumluk arpa satışlarının düzenli ve sorunsuz bir şekilde yapılmakta olduğu ifade edildi.

Bakanlık açıklamasında, 2014 – 2015 tahıl üretim sezonunun bol yağışlı, verimli ve kazançlı bir yıl olması dileği de dile getirilerek tüm üreticilerin ve halkın Kurban Bayramı kutlandı.