Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, günlük bir gazetede yer alan "Meyvemizi bile zehir ettiler" başlıklı habere ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Haberde bahsedilen söz konusu çalışmada kullanılan referans değerlerin (MRL) güncelliği, numune alma şekli, analiz metodu vb. nedenlerden dolayı Bakanlığımız verileri ile uyuşmamaktadır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bilindiği gibi yeryüzündeki insanların beslenmesi ve sanayiinin ihtiyacı olan hammaddelerin temini için bitkisel üretimde çok önemli kayıplara yol açan zararlı organizmalara karşı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mücadele yapılmaktadır. Bakanlığımız öncelikle kimyasal kullanmadan mücadele yapılmasını önermekte bununla birlikte ülkemizde üretilen taze meyve ve sebzelerde pestisit kalıntısının önlenmesi için de "tarladan sofraya gıda güvenilirliği" yaklaşımı doğrultusunda üretim alanlarında, hallerde ve satış noktalarında pestisit kalıntı denetimleri yürütülmektedir. Bu amaçla hazırlanan "Çok yıllık ulusal kalıntı kontrol planı" kapsamında son üç yılda Antalya ilinden 37 bin 761 olmak üzere Türkiye genelinde risk esaslı olarak, usulüne göre değişik ürün ve alanlardan 150 binden fazla numune alınarak analiz edilmiştir. Bu analizlerde ürünlerin yüzde 97,5'inde dünyada kabul gören ve ülkemizde de yasal olan Gıda Kodeks değerlerinin altında kalıntı tespit edilmiştir. Yüzde 2,5 MRL aşımı AB ve ABD ülkelerinde meyve sebzede tespit edilen uygunsuzluk oranlarının altındadır. Ayrıca denetimlerde maksimum kalıntı limitlerinin üzerinde pestisit kalıntısı çıkması ya da tavsiye dışı kullanımının tespit edilmesi halinde ilgili üreticilere ve işletmelere imha, hasadı geciktirme idari para cezası olmak üzere yasal işlemler uygulanmaktadır. Antalya ilinde 2012 yılında 13 bin 285 numune, 2013 yılında 12 bin 583 numune ve 2014 yılında 11 bin 893 numune alınmış ve kalıntı oranları sırasıyla yüzde 2.69, yüzde 2.01 ve yüzde 2.50 olarak belirlenmiştir" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bakanlığımız kalıntıyla mücadelede; çok zehirli kimyasalların yasaklanması, uçakla mücadele uygulamaların azaltılması, biyolojik ve biyoteknik mücadelenin desteklenmesi, reçeteli tarım ilacı satışı, üretici kayıt defteri, reçete uygulaması, pestisit uygulayıcılarının eğitim ve sertifikalandırılması, bayii denetimi ve profesyonel uygulamanın özendirilmesi gibi çok sayıda tedbir alarak ülkemizdeki kalıntı oranlarını düşürmüştür. Herhangi bir kimyasal ile ilgili yeni bilimsel veriler elde edildiğinde yasaklama dahil gerekli tedbirler alınmaktadır. Bakanlığımız tarafından ülkemizde yetiştirilen tüm ürünlerin güvenilirliğini sağlamak ve tüketicimizi korumak üzere eğitim ve destekleme faaliyetleri ile birlikte denetim faaliyetlerinin bugüne kadar olduğu gibi tarladan sofraya tüm tedarik zincirini kapsayacak şekilde yürütülmesine ve gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilecektir."