Rahme Çiftçioğlu

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne 2’nci Bölge Emirnamesi’nin ve önceki emirnameye getirilen değişikliklerin iptali için, Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit başkanlığındaki heyet bugün Yüksek Mahkeme Mukayyitliği’ne giderek dava dosyaladı.

Özyiğit’e, TDP Merkez Yönetim Kurulu üyesi Avukat Boysan Boyra, TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, TDP Parti Meclisi üyeleri Safiye Özaltıner ile Girne Belediyesi’nin TDP Meclis Üyesi de olan Ziya Egemen Sencer eşlik etti.

Davanın, Yüksek Mahkeme Mukayyitlik Amiri Fatma Öztekiner Bağcıer huzurunda dosyalanmasının ardından TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Avukat Boysan Boyra birer açıklama yaptı.

Özyiğit, bu güzel adayı kimsenin beton yığınına çevirmeye hak ve yetkisi olmadığını ifade ederek, “Özellikle Girne sahil şeridinde denizden bakıldığında dağı, dağdan bakıldığında denizi göremeyecek siluetler her geçen gün çoğalıyor” dedi.

Hükümetin, ülkeyi emirnamelerle ve kararnamelerle yönetmeye başladığını söyleyen Boysan Boyra ise, “Yapılan işlem Anayasanın ve yasaların birçok amir hükmüne aykırıdır, sakattır. Hükümeti emirname ve kararname yapmaktan, bu huyundan vazgeçmeye çağırırım” şeklinde konuştu.

ÖZYİĞİT: “YAĞMA, VURGUN VE TALAN VAR”

Açıklamada ilk sözü alan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkede yağma, vurgun ve talanların olduğunu söyleyerek, planlı yaşama bir türlü geçilemediğini savundu.

55 /89 sayılı İmar Yasası’nın ortada olduğunu kaydeden Özyiğit, bu yasanın amir hükmünün 2 yıl içinde kentsel imar planlarının hazırlanmasını emrettiğini söyleyerek, “Zamanında bu görev yapılmadı” dedi.

Ülkesel Fiziki Planı’nın bir yıl önce geçirildiğini anımsatan Cemal Özyiğit, kentsel imar planları konusunda harekete geçmenin devletin görevi olduğunu belirterek, “Bu yine yapılmadı ve maalesef oldubitti üzerine, birileri 4 katla alınan izni, 6-7 kata tırmandırdıktan sonra, sipariş üzerine bir emirname hazırlandı. Bu kesinlikle kabul edilemez” ifadelerine yer verdi.

“SİLUETLER HER GEÇEN GÜN ÇOĞALIYOR...”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “Girne sahil şeridinde denizden bakıldığında dağın, dağdan bakıldığında denizin görülmesini engelleyecek siluetler her geçen gün çoğalıyor. Bu güzel adayı kimsenin beton yığınına çevirmeye hak ve yetkisi yoktur. Hele ki birilerine rant sağlanacak diye günübirlik emirnameler hazırlanması asla kabul edilemez” şeklinde konuştu.

1475228066.jpg

“ALDIKLARI SİPARİŞİ BİR AN ÖNCE YERİNE GETİRDİLER”

Girne ve Çatalköy belediyeleriyle de görüştüklerini anlatan Cemal Özyiğit, söz konusu belediyelerin bölge için kentsel imar planları hazırladıklarını belirtti ve şunu ekledi:

“Siparişi yerine getirmeye çalışanlara ‘gelin bekleyelim, kentsel imar planları hazırlansın, imar planlarına göre, nereye ne yapılması gerekirse buna saygımız sonsuz dedik... Olmadı, bekleyemediler. Aldıkları siparişi bir an önce yerine getirdiler...”

“BİR AN ÖNCE BU YANLIŞTAN DÖNÜLMESİ İÇİN DAVA AÇIYORUZ”

TDP’nin Girne İnisiyatif ile konuyu enine boyuna değerlendirdiğini de ifade eden Özyiğit, bölgede düzenlenen eylemlere katılarak gerekli desteği de gösterdiklerini söyledi.

Cemal Özyiğit, “Girne İnisiyatifi ile yaptığımız değerlendirmede, önce onların dava açmasını, bizim kervana arkadan katılmamız konusunda fikir birliğine vardık. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi, özlenen, beklenen gelişme için dava açıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

BOYRA: “ÜLKE KARARNAME VE EMİRNAMELERLE YÖNETİLMEYE BAŞLANDI...BU CİDDİ BİR YANLIŞTIR”

Avukat Boysan Boyra ise konuşmasında, ülkenin kararname ve emirnamelerle yönetilmeye başlandığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Madem öyle, parlamentoyu ortadan kaldıralım, sadece hükümet yani yürütme kalsın. Yürütme de emirname, kararname yapsın, parlamentoya gitmeden, yasa yapmadan  ülkeyi bu şekilde idare edelim...Bu ciddi bir yanlıştır”

“YAPILAN İŞLEM, ANAYASANIN VE YASALARIN BİRÇOK AMİR HÜKMÜNE AYKIRI VE SAKAT...”

Yapılan işlemin “Anayasanın ve yasaların birçok amir hükmüne aykırı ve sakat” olduğunu belirten Boyra, “Hükümeti emirname ve kararname yapmaktan, bu huyundan vazgeçmeye çağırırım. Eğer bir kural koyacaksa gitsin bunu parlamentoda yasa şeklinde yapsın, parlamentonun denetimine sunsun. TDP olarak her kararnamenin ve emirnamenin peşinde olacağız. Mahkemeye geleceğiz. Sivil inisiyatif kuruluşlarının arkasındayız ve bu uğurda çalışmaya devam edeceğiz” dedi.