KKTC açıklarında, Tatlısu yakınlarında batma tehlikesi geçiren Suriyeli mültecileri taşıyan bir gemi SOS çağrısıyla KKTC makamlarından yardım istedi.

Denizin aşırı dalgalı olması nedeniyle Sahil Güvenlik ekiplerinin müdahale edemediği gemi için Türkiye’den yardım istendiği öğrenildi. Gemide yaklaşık 300 mülteci olduğu sanılıyor.

Geminin, Sahil Güvenlik botlarıyla bağlanıp Girne’ye çekilmeye çalışıldığı ancak dalgaların buna müsaade etmediği belirtiliyor.

Polis Basın Subaylığı, Tatlısu yakınlarında saat 16.30 sıralarında batma tehlikesi geçiren gemi mürettebatının, KKTC makamlarından yardım istediğini belirtti.

Polis, Sahil Güvenlik gemilerinin bölgeye gittiği ancak fırtına ve yağış nedeniyle müdahale edemediğini belirtti.

YORGANCIOĞLU: “MÜLTECİLER İÇİN GEREKLİ HAZIRLIKLAR YAPILDI”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da TAK muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtında, 300 mülteci taşıyan Suriye bandıralı bir geminin Esentepe-Tatlısu’nun 5 mil açığında batma tehlikesi geçirdiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, sağlıktan, sivil savunmaya tüm ekiplerin müdahaleye hazır bekletildiğini, kurtarılacak mültecilerin spor salonlarında barındırılması için de gerekli hazırlıkların yapıldığını kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 300 civarında Suriyeli mülteci taşırken Girne’nin batısında Esentepe yakınlarında batma tehlikesi geçirerek SOS veren geminin kurtarılması için çalışmaların sürdüğünü; geminin çapası bir kayaya takıldığı için batma tehlikesi bulunmadığını söyledi.

TÜRKİYE’DEN GEMİ GELİYOR

TAK muhabirinin saat 21.00 sıralarında sorularını yanıtlayan Başbakan Yorgancıoğlu, bir- bir buçuk saat içinde, hem Gazimağusa’dan çıkan Sahil Koruma’ya bağlı gemilerin, hem de Türkiye Sahil Güvenlik’ten yola çıkan 80 metrelik büyük geminin bölgeye ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Geminin kurtarılması için yapılan çalışmalar çerçevesinde bir kuru yük gemisinin dalgaları önlemek ve yardımcı olmak için yanaştığını ancak yararlı olmadığını; bunun üzerine Gazimağusa ve Türkiye’den gemilerin yola çıktığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, “Türkiye’den büyük gemi gelince kurtarma çalışmaları daha rahat yapılabilecek” dedi.

DALGALARIN DURULMASI BEKLENİYOR

Başbakan Yorgancıoğlu, denizin çok dalgalı olması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ancak Meteoroloji Dairesi’nden alınan bilgiye göre, ilerleyen saatlerde havanın sakinleşmesinin ve dalgaların durulmasının beklendiğini ifade etti.

Yorgancıoğlu, mülteci gemisinin batma tehlikesi bulunmadığını, çapası bir kayaya takıldığı için şu anda hareketsiz durduğunu da açıkladı.

HASTANELER ALARMDA… BARINMA VE BESLENME İHTİYAÇLARI İÇİN ÖNLEMLER ALINDI

Gemideki insanların kurtarılmasının ardından barınma ve beslenme sorunlarına yönelik hazırlıkların da tamamlandığını, hastanelerin tam alarm durumuna getirildiğini ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu’nun yemek ve yatak ihtiyaçları için gerekli donanıma kavuşturulduğunu bildirdi.

MÜRETTEBAT GEMİYİ TERKETTİ

Bu arada elde edilen bilgiye göre, Sahil Güvenlik ve Sivil Savunma ekipleri geminin yardımına giderken, gemi kaptanları ve mürettebatı gemiden ayrıldı.

Görgü tanıklarına göre, gemideki yolcular, işaret fişeği atarak yardım istedi ve kaptanla mürettebat da sürat teknesiyle kaçtı.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı ekiplerinin de olay yerine gittiği  ve yolculara ulaşılması halinde, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Girne’deki Ertuğrul Apakan Spor Salonu’na yerleştirileceği öğrenildi.

TAÇOY GEMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Tatlısu açıklarında mülteci taşıyan gemi tespit edildi, tekne batma tehlikesi yaşıyor. Teknede, çok sayıda mülteci olduğu tahmin ediliyor.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Sahil Güvenlik birimi, Tatlısu açıklarında kıyıdan yaklaşık 3 kilometre içerde bir teknenin batma tehlikesi geçirdiği ihbarı üzerine harekete geçti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, BRT’ye yaptığı açıklamada, teknede yaklaşık 300 civarında mültecinin olduğu bilgisini aldıklarını belirterek kaptan ve mürettebatın tekneyi terk ettiklerini söyledi.

Taçoy, tekneye müdahale için acil çağrı yapıldığını, bunun üzerine Mustafa Dayı isimli bir yük gemisinin Sahil Güvenliğin müdehalesine imkan vermek amacıyla tekneye yanaşarak dalgaları kesmeye çalıştığını aktardı.

Sahil Güvenlik Kıyı Emniyeti’nin Söndüren adlı gemisinin ise tekneye yaklaşmaya çalıştığını kaydeden Taçoy, Türkiye’den yardım gemisinin yola çıktığını dile getirdi.

Bakan Taçoy, tekneye ancak sabaha doğru 2 civarı müdahale edilebileceğini düşündüklerini belirterek, bu süre içerisinde teknedeki mülteciler için Girne kapalı spor salonun hazırlanmakta olduğunu anlattı.

Girne kapalı salonunda yerleştirilmeyi düşünülen mülteciler için kriz masası oluşturuldu. Kriz masasında Güvenlik Kuvvetleri Komutanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, Sivil Savunma Başkanı, Girne Polis Müdürü, Çatalköy Belediye Başkanı çalışmalarna salonda devam ediyor.

Mülteciler şu sıralarda tahliye edilmeye çalışılıyor, ancak hava koşulları tahliye sürecine engel oluyor. Kıyı emniyet ve sahil güvenlik beklemede...