Pelin Yükselay

Girne Antik Limanı’nda yaşanan çevre felaketi ile ilgili Diyalog’un dün manşete taşıdığı haber ses getirdi.  Konu hakkında Diyalog TV’de yayınlanan Güne Merhaba programına telefonla bağlanan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.  Sucuoğlu, Antik Limanın ve özellikle de mendirek bölgesinin gerçekten kötü durumda olduğunu söyledi.  Ülkemizde mendireğin tamiri için yeterli ekipman ve bu alandan anlayan mühendisin bulunmadığını kaydeden Sucuoğlu, bunun üzerine Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliği içerisinde çalışmalara başladıklarını kaydetti. 

Ağustos ayı itibari ile konunun Bakanlar Kurulu gündemine geldiğini söyleyen Sucuoğlu, çok yoğun bir çalışma sonucunda, yaklaşık 10 gün önce mendirek ve yürüyüş alanı ile ilgili ihalenin tamamlandığını, en kısa sürede çalışmaların başlayacağını söyledi.

“Asfaltlama geçici olarak yapıldı”

Yürüyüş alanı için de çalışmalar yapılacağını dile getiren Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, sadece turistlerin değil, bölgeyi bilen vatandaşların bile yürüyemeyeceği hale gelen bölgenin en kısa zamanda sağlıklı bir duruma kavuşacağını söyledi. 

Kayaların patlaması sonucu bazı yerlerde 50 santime varan çukurlar açıldığını sözlerine ekleyen Faiz Sucuoğlu, Girne Belediyesinin de bu duruma geçici olarak ‘asfaltlama’ yoluyla çözüm bulduğunu kaydetti. Projenin çok büyük bir proje olduğunu hatırlatan Sucuoğlu, projenin etaplar şeklinde ilerleyeceğini, tahmini olarak projenin 6 ay-1 yıl içerisinde sonuna gelineceğini düşündüğünü sözlerine ekledi. 

“Kirliliğin önüne geçilemiyor”

Limandaki deniz kirliliği konusuna da değinen Sucuoğlu, Antik Limanın şu anda kapasitesinin çok üstünde yat ve tekne barındırdığını bundan dolayı da oluşan kirliliğin önüne geçemediklerini kaydetti.

Denktaş, TC Yardım Heyeti’ni suçladı

Turizm Eski Bakanı, Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş da, dün sabah katıldığı Güne Merhaba programında konu ile ilgili olarak, “Bu konu beni çok üzüyor. Bu limanın hem iç temizliği hem mendireğin yapılması için gerekli araç olan ‘römork’ Asrın Su projesi kapsamında adaya gelen şirketin elinde vardı. Biz bu insanlarla konuşmak sureti ile 500 bin dolara hem limanın iç temizliği, hem mendireğin düşen kayalarının yerine konulması hem de mendireğin tamirinin yapılması konusunda anlaşmış durumdaydık. Bu projenin hayata geçmesi için yardım heyetine başvuruldu. Yardım heyeti bize ‘korsanlara para yedirmem’ cevabını verdi. Cevap bu olunca biz de bu miktarı turizm fonunun tanıtma kaleminden çıkarttık. Örgütler de buna tepki gösterdi. Bize ‘reklama tanıtıma bu parayı vereceğine buna harcıyorsun’ dediler.”

Denktaş, 10 gün önce sonuçlanan ihalede rakamın 2 buçuk milyon dolar olduğunu belirterek, şunları söyledi: “500 Bin dolar nerde, 2 buçuk milyon dolar nerde. Belediye gitti, asfalt döktü. Bir kere o tarihi bölgeye asfalt dökülmesine bizim Eski Eserler Dairemiz nasıl izin verdi, bu ayrı bir tartışma konusu. Oraya asfalt mı dökülür? Yapılan 70-80 Bin liralık yatırımdan dün yedik dalgayı, en az iki dalga daha zaten orada mendirek diye bir şey kalmaz. Böylesine önemli bir şeyin bitirilmesinin önüne çıkan engellerle sonuna kadar kavga edeceğim. Çünkü çok büyük bir fırsattı”.

Güngördü: Hiç kimse limanla ilgilenmedi

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de Aytuğ Türkkan’ın hazırlayıp sunduğu Detay programına telefonla bağlanarak, limanda var olan sorunlarla ilgili açıklama yaptı. Güngördü , “Tam bir yıl önce böyle günlerde mendirek patladı. Patlamanın vermiş olduğu bir sürü tahribat yaklaşık 10 ay tehlike saçar bir vaziyette bekledi. Ne yazık ki hiç kimse o dönem limanla ilgilenmedi. Girne Belediyesinin de devam eden asfalt ihalesi çerçevesinde biz burayı karar verdik ve asfaltladık. Biz bu konuda ilgili her yere yazılar yazdık, elektrik tesisatlarını ve su tesisatlarını onararak, kullanılabilir hale getirdik, betonladık ve üzerine asfalt çektik. Şu anda da aydınlatma için 14 direkten 7’sini aktif hale getirdik, diğer 7’sini de önümüzdeki günlerde tamir edip, aktif hale getireceğiz.”dedi.

“Limanda tek bir otorite olmalı, o da belediye”

Limandaki sorunu sadece Girne Belediyesi’nin çözebileceğine vurgu yapan Güngördü, bu durumu düzeltebilecek kapasiteye her şekilde sahip olduklarının altını çizdi. Limanda tek bir otorite olması gerektiğini kaydeden Güngördü, bu otoritenin de belediye olduğunu sözlerine ekledi.

Gencer: Limanın durumu içler acısı

Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer de limanın rezil bir durumda olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı, “Kıbrıs’ın incisi Girne Yat Limanı rezil bir hale geldi. Maalesef son 5 turizm bakanı da bakanlıkları devralındıktan sonra ilk iş olarak Girne Antik Limanı ziyaret ettiler. Limanda poz vererek basına açıklamalarda bulundular, son bakanımızda aynı şekilde geldi, birçok açıklama yaptı, poz verdi gitti, yine bir şey olmadı. Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’ndan tam bir ay önce görüşme talep ettik ancak halen bize geri dönüşü olmadı. Limanın durumu içler acısı. Liman çok kapasitesinin üzerinde hizmet vermekte ve halen izin alınmadan limana tekne getirilmekte. Ciddi ve çok büyük sorunlar yaşanmakta. Bizler ne yapacağımızı şaşırdık.”