Girne İnisiyatifi, Yüksek İdare Mahkemesi’nin Girne 2. Bölge Emirnamesi Değişikliği’ni iptal etmesinin ardından Zeyko bölgesinde inşa edilen otelin tartışmaya yer bırakmayacak şekilde yasa dışı duruma geldiğini ve şimdi yapılması gerekenin, Girne Belediyesi’nce hukuki prosedür izlenerek inşaatın yıkılması gerektiğini kaydetti.

Mahkeme kararıyla mücadelelerinin taçlandığını belirten Girne İnisiyatifi, ayrıca “mücadele edersek birçok şeyi değiştirebiliriz” inancının da kazandıklarını vurguladı.

Girne İnisiyatifi, Yüksek İdare Mahkemesi’nin Girne 2. Bölge Emirnamesi Değişikliği’ni iptal kararını Girne’deki Leymosun Kültür Evi’nde düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi. Basın açıklaması sırasında “Şimdi Girne’ye sahip çıkmanın tam zamanı. Girne rant kapısı değildir” pankartı açıldı.

İnisiyatiften verilen bilgiye göre, Girne İnisiyatifi adına konuşan Halil Paşa, Girne İnisiyatifi olarak hukuksuz olduğuna inandıkları Girne 2. Bölge Emirname değişikliği konusunda yeni bir aşamaya gelindiğine işaret etti.

“9 günlük Kurban Bayramı tatili öncesinde gecenin karanlığında yayınlanarak, yürürlüğe konmak istenen emirname değişikliği dün itibariyle mahkeme tarafından iptal edilmiştir” diyen Paşa, hükümetin bu emirname değişikliği için beklentisinin bu kararın unutulacağı ve “işlerin” istedikleri gibi gideceği olduğunu savundu.

“UNUTMADIK… KAZANDIK”

Paşa, “değil 9 gün 999 gün de geçse bu kararı unutmayacaklarını” ifade ederek şöyle konuştu:

“Unutmadık!  Süreci yargı yoluna götürerek, bu mücadeleyi kazandık. Hukuk yoluyla elde ettiğimiz kazanım yaşadığı yeri sahiplenen, daha güzel bir kent için omuz omuza mücadele eden ve yaşamak istediği gibi bir ülkede demokrasiye sahip çıkan, onu yaşatan herkesin ortak kazanımıdır.

Bu bakımdan 3 Ağustos’tan beridir Girne İnisiyatifi altında örgütlenen, sokaklarda bildiri dağıtan, birbirine omuz veren, yazın o kızgın sıcağında ‘daha güzel bir Girne’ mücadelesi veren herkese yürekten teşekkür ederiz.”

“MÜCADELE TAÇLANDI”

Açıklamalarına ilgi gösteren basına da teşekkür eden Halil Paşa, Girne 2. Bölge Emirname değişikliği ile ilgili verdikleri mücadelenin mahkeme kararıyla taçlandırıldığını söyledi.

Kararın son derece önemli olduğunu ifade eden Paşa, “Ancak bu kararla birlikte elde edilen tek kazanım sadece emirname değişikliğinin iptali değildir. Bu kazanımla birlikte insanımızın ‘mücadele edersek birçok şeyi değiştirebiliriz’ inancını kazanması son derece önemlidir. Dileriz ki; ülkeyi yönetenler de halka rağmen bir şey yapılamayacağını anlamışlardır ve bundan sonra ortaya koyacakları icraatı buna göre şekillendirirler” dedi.

“HERKES İÇİN TEMİZ BİR SAYFA AÇILMASINA VESİLE OLSUN”

Halil Paşa, ülkeyi yönetenlerin bundan sonrası için verecekleri kararın, ülkenin bir hukuk devleti olup olmadığının kararı olacağı görüşünü ifade ederek, şöyle devam etti:

“Aynı şekilde demokrasiye, yasalara ve oylarını talep ettikleri halka inanıp inanmadıklarının da kararı olacaktır. Arzumuz; bağımsız mahkemenin vermiş olduğu bu kararın herkes için temiz bir sayfa açılmasına vesile olması ve gerek Girne’de yaşanan sorunları nasıl çözeceğimizi, gerekse ülkemizin diğer yerlerinde yapılması gereken düzenlemeleri demokratik bir ortamda birlikte şekillendirmektir.”

“KAÇAK OTEL İNŞAATI TARTIŞMASIZ YASA DIŞI… BELEDİYE YIKMALI”

Halil Paşa, mahkemenin kararının ardından “Zeyko bölgesinde kaçak inşa edilen otel inşaatının artık hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde yasa dışı bir duruma geldiği” görüşünü dile getirdi.

Paşa, yapılması gerekenin Girne Belediyesi’nin bu inşaatı hukuki prosedürleri izleyerek yıkması olduğunu belirterek, Girne Belediyesi ve ilgili tüm kurumların, gerekli adımları atacaklarına inançlarının tam olduğunu, atılmaması halinde inisiyatifin süreci sonuna dek takip edeceğini kaydetti.

HÜKÜMETE “AKIL YOLU” VE “DİYALOG” ÇAĞRISI

Halil Paşa, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın emirname değişikliğinin mahkemece iptalinden sonra “tüm emirnamelerin kaldırılacağı ve hatta gerekirse İyi İdare Yasası’nın da elden geçirileceği açıklamalarını” kınadıklarını da belirterek“Hükümeti girmeye teşebbüs ettiği bu yanlış yoldan geri dönmeye çağırırız” dedi.

Paşa, bundan sonra yapılması gerekenin akıl yoluyla ve diyalogla hareket etmek olduğunu da vurgulayarak, “Beklentimiz böylesi bir sürecin başlatılması ve yasal mevzuatımızda yapılması gereken değişiklikleri ele alarak, imar planlarının ülkemizde hayat bulmasıdır” ifadelerini kullandı.

Halil Paşa, geldikleri yeni kavşakta mücadeleye yenilenerek, devam edeceklerini de vurguladı.