Gözde Süreç Sarı

Cumhuriyet Meclisi’nde ilk olarak DP Başkanlığının Yasalardaki Cinsiyet Ayrımcılığını İzleme Komitesi’ndeki üye değişikliğine ilişkin tezkeresi görüşülerek, Turizm ve Çevre Bakanı olan Fikri Ataoğlu yerine Mustafa Arabcıoğlu’nun atanması kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalardan önce 62. Madde gereği iki konuşma yapıldı.

İlk konuşmayı yapan TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, sahillerdeki güvenlik konusuna değindi.

Tüzüklerin yaşama geçirilmesi ve güvenliğin sağlanması gerektiğini dile getiren Angolemli, denizlerde önlem alınmamasının kaza ve ölümlere yol açabileceğini, bundan da ilgili bakanlığın sorumlu olacağını kaydetti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, deniz suyu tahlillerinin yapılacağını ve kamuoyu ile paylaşılacağını, otellerin arıtma tesislerinin de denetlenerek, gerekenin yapılacağını ifade etti.

Ataoğlu, denizlerde kazaları ve ölümleri önlemek adına gereken önlemlerin alınacağını söyledi.

İkinci konuşmayı CTP milletvekili Fazilet Özdenefe yaptı. Meclis’te yapılan konuşmalara değinen Özdenefe, eleştirilerde bulundu.

Özdenefe, Girne Antik Limanı’nda yasaya aykırı bir kiralama olduğu konusunun basında yer aldığını söyleyerek, turizm bakanlığı ofisinin bir kısmının, yatlara geçit alanının ve binanın arkasının yani kamuya ait yerlerin, özel bir işletmeye kiralandığını belirtti.

Özdenefe, sözleşmede bir şarttan bahsedilmeden kiralama yapıldığını kaydetti. 

Yasa, tüzük ve sözleşmede hukuki bir zemin olmadığını savunan Özdenefe, “Bunun bu şekilde peşkeş çekilmesi kabul edilebilir değildir” dedi.

Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, bu konuyla ilgili bilgi geldiğini, bahse konu yeri henüz incelemediğini, çalışma başlatılmasını talep ettiğini belirtti. Ataoğlu, bu konuda gerekli incelemenin yapılarak, ciddi bir şekilde araştırma yapılacağını ve daha sonra kamuoyuna açıklama yapılacağını söyledi.

Ataoğlu, limandaki yapılaşmanın düzene girmesi için çalışma başlattıklarını, tabelaların standartlaşması konusunda da çalışma yapacaklarını belirtti.

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.