Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Hayvan Refahı Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından kent genelinde sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarının yoğunlaştığını; Girne Hayvanları Kurtarma Kulübü’yle işbirliği içinde veterinerlerin sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin bakımlarını yaptığını belirtti.

Güngördü, sokak hayvanlarının insanların ve evcil hayvanların güvenliğine ve sağlığına zarar vermemesi amacıyla toplatılarak veteriner bakımı verildiğini; kısırlaştırma ve mikroçip takılma çalışması yapan Girne Hayvanları Kurtarma Kulübü’ne de lojistik destek verdiklerini bildirdi.

BARINAĞA YENİ KULÜBELER

Girne Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya Güngördü, bu çerçevede Arapköy’deki barınağa, 40 köpeğin daha barınabilmesi için yeni kulübelerin inşaatına başladığını kaydetti.

Mevcut eski binanın bir kısmının tamir ve bakım çalışmalarının da devam ettiğini açıklayan Güngördü, “Son yıllarda Girne kent genelinde sokak hayvanları ile ilgili yapılan çalışmalar, Hayvan Refahı Yasası’nın da yayınlanmasından sonra daha yoğun bir biçimde devam etmektedir” dedi.

Güngördü, Girne sokaklarının herkes için güvenli ve huzurlu olması gerektiğini ve sokak yaşamında hayat mücadelesi veren hayvanların refah düzeyinin iyileştirilmesinin belediye için önemli konular arasında yer aldığını belirtti.

Güngördü, yasal olarak belediyenin kendi sorumluluk alanında çalışmalarını titizlikle yürüttüğünü ancak sokak hayvanlarının kontrolü konusunda bakanlığın da yetkilerini kullanmasının ve cezai yaptırımların uygulanmasının önemli olduğunu ifade etti.

“KAYITLI KÖPEK SAYISI 100 3’E ÇIKARILDI”

Girne Belediyesi Sağlık Şube Amiri Naile Soyel ise, Köpek Kayıt Tüzüğü ve Hayvan Refahı Yasalarının verdiği yetkilerin etkin bir şekilde kullanılması için çaba harcadıklarını, köpeklerin kayıt altına alınması zorunluluğu ile ilgili bakıcılarının yazılı ihbarlarla bilgilendirildiği ve takip edildiği bir sistem kurulduğunu ve geçen yıl 603 olan kayıtlı köpek sayısının bu yıl 1003’e çıkarıldığını aktardı.

Soyel, bakıcılara köpeklerinin serbest ve tasmasız dolaşmalarına izin vermemeleri aksi halde başıboş köpek muamelesi göreceği uyarısında bulunarak, bakılamayacak köpeklerin de sokağa bırakılması yerine tekrar yuvalandırmasını istedi.

Soyel, mikroçip kimlik ve ruhsat kayıtlarını yapmamış olan bakıcıların acilen Girne Belediyesi Sağlık Şubesi’ne başvurmaları gerektiğini de hatırlattı.