Girne’deki orman arazisine “çöp deposu” yapılması konusunda ısrar eden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na tepkiler giderek büyüyor...

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın ısrarla yapılmasını istediği çöplük alanı kararı konusunu onaylamayan Çevre Bakanlığı yetkilileri bu projeye sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Girne’nin en güzel bölgesinde çöplük alanı oluşturma düşüncesinin o dönemin Başbakanı Sibel Siber tarafından kararlaştırıldığı, daha sonra Başbakan olan Özkan Yorgancıoğlu tarafından uygulanmaya çalışıldığı ileri sürüldü.

GAÜ’den yapılan açıklamada, ülkenin turizm başkenti Girne'ye yapılmak istenen ve çevre örgütleri, sivil toplum örgütleri, GAÜ ile Girne halkının tepki gösterdiği orman arazisine çöplük kurulmasının gündemden düşmemesi ve yılan hikayesine dönmesinin huzursuzluk yaratmaya devam ettiği vurgulandı…

Girne’deki orman arazisine “çöp deposu” yapım onayı konusunda Girne Çevre Dostları ve Bölge halkının sesini duyurmak amacı ile bugün saat 15:00’te, GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü Millenium Başkanlık Ofisi Toplantı salonunda basına demeç vereceği bildirildi…

Girne’nin en güzel bölgesinde oluşturulmak istenen çöplüğe şiddetle karşı çıkan Girne halkı, sert tepki göstermeye hazırlanıyor. Orman arazisine yapılacak bir çöplüğün çevre kirliliği, ağır koku ve yangın tehlikesi yaratacağını söyleyen halk, bu konuda sert tepki gösteren çevre dostu kişiler “Başbakan neden bu kadar ısrarlı. St. Hilarion Kalesi altında bir çöplük oluşturulması hangi aklın ürünüdür, orman arazisi olan bu bölgede kurulacak çöplükte çıkacak bir yangın bir felakete neden olmayacak mı, bu bölgenin 300 metre yanında Levent Sitesi, 400 metre ötesinde üniversite kampüsü, 250 metre doğusunda insanların yaşadığı bir mahalle bulunuyor, bu ne düşüncesizlik” diyerek bu niyetten derhal vazgeçilmesini istediler.

Sibel Siber’le başlayan süreç

Girne’nin en güzel bölgesinde çöplük alanı oluşturma düşüncesinin o dönemin Başbakanı Sibel Siber tarafından kararlaştırıldığı, daha sonra Başbakan olan Özkan Yorgancıoğlu tarafından uygulanmaya çalışıldığı ileri sürüldü.

Buna göre, Sibel Siber Bakanlar Kurulu kararı ile mülkiyeti Orman Dairesi’nde kalmak suretiyle bölgenin çöplük alanı olarak kullanılması yönünde karar almıştı.

Bölge milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve Girne Kent Kurultayı kararları nedeniyle bir süre askıya alınan çöplük kararı, Yorgancıoğlu tarafından ısrarla yeniden gündeme getirildi.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yapılan Girne Kent Kurultayı’nda “doğa ve çevre katliamı yanında kamu sağlığını tehdit eden kararın düzeltilmesi” yönünde uyarı yapılmasına rağmen devam eden girişim çeşitli soru işaretlerine neden oluyor.

Çevre Bakanlığı da karşı çıkıyor

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın ısrarla yapılmasını istediği çöplük alanı kararı konusunu onaylamayan Çevre Bakanlığı yetkilileri bu projeye sert bir şekilde karşı çıkıyor.

GAÜ: “Bu hatayı yapmaya kimsenin hakkı yok”

Amerikan Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, ülkenin turizm başkenti Girne'ye yapılmak istenen ve çevre örgütleri, sivil toplum örgütleri, Girne Amerikan Üniversitesi ile Girne halkının tepki gösterdiği orman arazisine çöplük kurulmasının gündemden düşmemesi ve yılan hikayesine dönmesinin huzursuzluk yaratmaya devam ettiği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1. Büyük Girne yangınının ardından kent sınırları içerisinde kalan ender ormanlık alanlardan birine kurulmak istenen çöplüğün, ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden turizmin önemli ziyaret noktalarından St. Hilarion kalesinin altında kurulmak istenmesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.

2. Bölge halkı, kurum ve kuruluşlardan çöplük kararına karşı tepki gösterilmesine rağmen bu girişimin devam ettirilmek istenmesi, yalnızca doğa ve çevre için değil, turizm için de tehdit oluşturmaktadır.

3. Açılışına Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Meclis Başkan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, Girne Belediye Başkanı, bölge milletvekilleri, çevre örgütleri, kurum ve kuruluşların katıldığı Girne Belediyesi tarafından düzenlenen Girne Kent Kurultayı’nda devlet yetkililerinin Girne kentinin doğal güzellikleri, kirlenmemiş çevresi ve kültürel mirasının korunması ile ilgili yaptıkları konuşmalar ile günümüzde yapılmak istenenler tamamen farklı uygulamalar olarak göze çarpmaktadır.

4. Girne'ye çöplük kurulmasına karşı çıkan çevre örgütleri, gönüllüler, dernek, kurum ve kuruluşlar ile çöplük projesine karşı Girne halkına destek sözü veren siyasilerin bu hataya düşmeyeceğini umuyor, bu konunun hassasiyetle takipçisi olduğumuzu bir kez daha duyuruyor, bölgede çöplük tesisi kurmak gibi bir hata yapmaya kimsenin hakkı olmadığını düşünüyoruz.”

Basın toplantısı bugün saat 15:00’te, GAÜ’de gerçekleşecek

Konuyla ilgili yapılan açıklamada,  Girne’deki orman arazisine “çöp deposu” yapım onayı konusunda Girne Çevre Dostları ve Bölge halkının sesini duyurmak amacı ile bugün saat 15:00’te, GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü Millenium Başkanlık Ofisi Toplantı salonunda basına demeç vereceği bildirildi. Ayrıca basın toplantısına tüm çevre dostları ve bölge halkının da davetli olduğu belirtildi.