Karadeniz Kültür Derneği, dernek binası ve öğrenci yurdu amaçlı talip olduğu Girne’deki bir arazinin Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu tarafından özel bir şahsa ihalesiz verildiğini savunarak, bunu eleştirdi.

Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün yaptığı yazılı açıklamada 18 bin doğal üyeye sahip olan derneğin, Karadeniz kültürünü tanıtma ve yaşatma yanında yurt dışındaki organizasyonlarıyla KKTC’yi tanıttığını ifade etti.
 
Aygün, üye yoğunluğu bulunan Girne bölgesinde bir şube ihtiyaçlarının yıllardır devam ettiğine dikkat çekerek, Vakıflar İdaresi’ne 27 Ocak 2016 tarihli  dilekçe ile  (Pafta/Harita XII/20.E2-28.E1 Parsel 388) 2,5 dönüm arazinin bütününün  veya bölünebilir bir kısmının hem derneğe Girne şubesi yapmak, vakıf ruhuna  uygun bir şekilde fakir öğrencilere  yurt ve barınma amaçlı daire yapmak amacıyla Vakıflar İdaresi’nin tespit ettiği ekspertiz değerleri üzerinden kiralamak için talepte bulunduklarını ayrıca bu arsa ile ilgili önceki kiracının Vakıflar İdaresi’ne olan borçlarını ödemeyi de taahhüt ettiklerini belirtti.

Aygün, bir önceki hükümet döneminde “sivil toplum örgütleri bizim için önceliklidir” sözünü almalarına rağmen yeni Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’nun ilk görev olarak bu arazinin bir özel şahsa verilmesine karar verdiğini ifade etti.

Vakıflar İdaresi’nin aldığı kararın vakıf ruhuna uygun olmadığını iddia eden Aygün, “hayır işleri yapması gereken Vakıflar İdaresi’nin, siyasi atamalar neticesinde mülkleri üzerinde kumar oynanan ve gece kulübü işletilen batakhanelerin gelirlerinden hayır yapan kuruma dönüştüğünü” ileri sürdü.

Söz konusu arazinin ihalesiz verildiğini savunan Aygün, derneğin sosyal amaçlı projesi varken özel bir şahsın tercih edilmesinin, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’nun atanır atanmaz arsa ile ilgili hızlı karar almasının, ihaleye çıkılmadan verilmesinin gerekçelerini ve ihalenin verildiği kişinin kimliğinin açıklanmasını talep etti.

Aygün, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’ndan vakıf ruhun aykırı olduğunu iddia ettiği kararını düzeltmesini ve/veya istifa etmesini, hükümetten de gereğini yapmasını istedi.