Pelin Yükselay

Girne’deki Ecevit Caddesi üzerinde dükkânı bulunan esnaf, bölgede başlatılması planlanan kaldırım ve yol çalışmalarından dolayı şikâyetçi.

Diyalog’a konuşan bölge esnafı yeni başlatılacak olan çalışmayla birlikte, kaldırımların kısaltılacağını, yolun da tek yol olacağını savunarak, bu durumda büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklarını savundu.

Diyalog muhabirinin konuyla ilgili telefonla ulaştığı ve görüşlerini sorduğu Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise yapılacak çalışmanın tamamen ulaşımı rahatlatmak adına olduğunu belirtti. Güngördü, ‘kaldırım kısalacak’ iddialarının asla doğruyu yansıtmadığını aktardı.

Kombos: Belediye esnafı bilgilendirmedi

Bölgede iş yeri bulunan Serhan Kombos, yapılan çalışmayla ilgili belediyenin esnafı bilgilendirmediğini savundu.

Kombos, “Belediyenin bir projesi var burada. Limana gidişi tek yol yapacaklar. Aynı zamanda kaldırımları da jiletleyip kısaltacaklar ve buradan yolu kesecekler. Bizim ilk başta şikâyetimiz, konu ile ilgili bize herhangi bir bilgi verilmemiş olması. Burada esnafla fikir alışverişinde bulunularak bir proje hazırlanabilirdi.

Yapmadılar. Hazırladıkları projeyi de bize sunmadılar ve bizde dolayısıyla kaygılarımızı iletemedik. Belediye kendi başına esnafı zor durumda bırakacak bir çalışma başlatmak üzere. Yasaya ve hukuka baktığınız zaman bu gibi durumlarda belediye ve belediye meclisindeki üyelerin karar almaları lazım, bu kararı herkesin onaylaması lazım ve bunu esnafa sunmanız lazım. Bölgede bulunan esnafın hiçbirine bu şekilde bir bilgilendirme yapılmadı” dedi.

“Büyük sıkıntı yaşayacağız”

Toplu taşımacılık işi yaptıklarını belirten Kombos, projenin hayata geçmesi halinde, yaşayacakları sıkıntıları da anlattı.

Toplu taşıma yanında kargo hizmeti de verdiklerini anlatan Kombos, birçok müşterileri bulunduğunu ve şu anda bile müşterilerinin park sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Kombos, kaldırımın kısaltıldığı bir durumda ise araçların dükkân binasına yapışana kadar geriye gelip park etmek durumunda kalacaklarını ve dolayısıyla yolcuların da ayakta beklemek zorunda kalacaklarını anlattı. 

Kendilerinin başta turistler olmak üzere, ülke halkına önemli bir hizmet verdikleri kaydeden Kombos, bu projenin bir an önce esnafla görüş birliği içerisinde düzeltilmesini talep etti. Kombos, bölgeki tüm esnafların mağdur olduğunu da sözlerine ekledi.

Yazır: Turizmi baltalayan bir çalışma…

Yine bölgede toplu taşımacılık işi yapan Ünal Yazır da belediyenin turizmi öldürmek için elinden geleni yaptığını savundu.

Yazır, “Tüm turistler ve ülke insanı bu bölgede çok eziyetler çekmektedir. Bir taksici, şu anda nerede bir yolcu indirsin? Uyarı işaretleri koydular. Bunları koymakla yolu rahatlatmıyorlar, tam aksine daha da kaos yaratıyorlar. Şu anda turizm canlanmıyor, turizmi kendi elleri ile öldürüyorlar. Müşterilerimiz geliyor, mağdur durumda kalıyorlar. Çok zorluk çekiyoruz. Bir an önce çözüm bulunmalı” dedi.

Yaman: Belediye esnafla görüşmeli

“Kaldırımın kısaltılması, dükkânın önünü kapatacaktır” diyen Ertan Yaman da, belediyenin bölge esnafıyla görüş alışverişinde bulunmasını talep etti. Yaman, esnafla hiçbir şekilde görüş alışverişinde bulunulmadan projenin hayata geçirilmek üzere olduğunu savunarak, yetkililere çağrıda bulundu.

İmla: Hem hastalar hem de biz mağduruz

Eczacı Ahmet İmla da gerek hastaların gerekse de kendilerinin son derece mağdur olduklarını kaydetti.
İmla şunları aktardı, “Belediyemiz yeni bir kaldırım projesi sunuyor ve buna bağlı olarak bizim burada esnafı, müşterilerimiz, halkımızı mağdur durumda bırakıyor. Ben eczacıyım, eczane sektöründeyim, acil durumda hastalarımız var, nöbet tutuyoruz, nöbette hastalar geliyor, park edecek yer bulamıyorlar, zabıtalar buraya kimsenin park etmesine izin vermiyorlar yani anlayacağınız bu bölgede tam bir kaos hakim. Bugünlerde yeni bir proje sunuluyor, değişik bir sistem uygulayacaklarını söylüyorlar ama o da bizim sorunlarımızı çözen bir şey değil. Belediyenin bize danışmadan yaptığı bir sistem. Buna bağlı olarak tabii ki dediğim gibi mağdur oluyoruz. 

Güngördü: Girne’nin imajı düzelecek

Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız ve görüşlerini sorduğumuz Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü adeta ateş püskürdü. Yapılacak olan çalışmanın tamamen ulaşımı rahatlatmak adına olduğunu belirten Güngördü, ‘kaldırım kısalacak’ iddialarının asla doğruyu yansıtmadığını belirtti. Dolmuşçuların yolcu alma kavgaları yüzünden bölgede son 10 günde 3 bıçaklı kavga olayının yaşandığını belirten Güngördü, yapılacak olan düzenlemenin, Girne’nin imajını lekeleyen bu gibi olayların önüne geçmek amacıyla yapılacağını kaydetti. 

Kaldırımların aksine genişletilerek, yayalara daha iyi bir imkân sunmayı amaçladıklarını belirtti.

“Beğenen kalır, beğenmeyen gider…”

Güngördü, “tabi ki bu düzenleme hayata geçtikten sonra dolmuşlar dükkânların önünde beklemeyecek. Onlara farklı bir yer gösterilecek. Kaldırımlar yayaların olacak. Bu kararı da beğenen kalır, beğenmeyen gider’ ifadelerini kullandı. Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, konuyla ilgili Belediye Meclisi kararı olduğunu ve ne olursa olsun, bu kararın uygulanacağını belirtti. Dolmuşçuların servis noktası sıkıntısı olduğunu bildiklerini de kaydeden Güngördü, yapılan tüm çalışmaların tüm bu sorunların aşılması için olduğunu belirterek, herkesin Girne yararına çalışmalar yapması gerektiğinin altını çizdi. Güngördü ilerleyen zamanlarda şehir merkezinden terminale bedava yolcu taşımacılığı başlatmayı hedeflediklerini de kaydetti.