Rahme Çiftçioğlu

Meclis Genel Kurulu’nda 3’üncü güncel konuşmayı CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Girne Limanında Kamuya Ait Bina ve Alanın Kiralanması” konusunda yaptı.

Salih Günhan İşletmeleri Ltd. ile Turizm Bakanlığı arasında 7 Mart 2016’da süreli kullanım hakkı sözleşmesi adı altında bir sözleşme imzalandığını söyleyen Özdenefe, 1 yıl süreyle bu sözleşmenin ilgili işletmeye belirli haklar verdiğini belirtti.

Özdenefe, sözleşmenin, sözleşmeye uyulması halinde otomatik olarak yenilenmesini getirdiğini, yıllık olarak 2 bin 862 Euro karşılığı kiralandığını anlattı.
“Siz kamuya ait alanları hiç kimseye keyfi olarak kiralayamazsınız. Belirli yasa ve tüzükler vardır” diyen Özdenefe, Girne Antik Liman bölgesinde cafe, restoran ve bar olarak hizmet veren işletmelerin açık kamusal alandan geçici kullanım hakkı alabileceğini, geçici kullanım hakkının ise sadece zemin katta yer alan işletmelerin izdüşümüne düşen alanlarına ait olduğunu söyledi.

İlgili alanın ise limandaki herhangi bir işletmenin izdüşümünde olmadığını belirten Özdenefe, kiralanan yerin limandaki yatlara ulaşmak için son geçit olduğunu kaydetti.

Özdenefe, liman idaresinin telsizlerinin olduğu kapalı alanın da depo olarak kiralanmasının tüzük ve yasaya aykırı olduğunu vurgulayarak, “böyle bir rezalet görülmedi” dedi.

“Tuvalet ve duşların temizlenmesinin sorumluluğunu özel bir işletmeciye vermek için kamuya ait kapalı bir alanı kiralıyorsunuz” diyen Özdenefe, cüzi bir miktara herkesin malının peşkeş çekildiğini savundu.

Özdenefe, “Limanın durumu içler açısı, Girne için üzülüyorum” şeklinde konuştu.

ATAOĞLU

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da kürsüye çıkarak, Özdenefe’ye cevap verdi.

Konunun önlerine geldiğini ve bununla ilgili ciddi bir araştırma başlatıldığını, hukuki görüşlerin de alınacağını söyleyen Ataoğlu,Ombudsmana da bir yazı yazıldığını ifade etti.

Limanı da ziyaret ettiğini ve bölgedeki işletmecilerle görüştüklerini dile getiren Bakan, geriye dönük kiraların nasıl ödeneceği konusunda çalışma yaptıklarını aktardı.

Limana bir düzen getirileceğini, araçların parkı konusunda da çalışmalar olduğundan söz eden Ataoğlu, menü, şemsiye ve izdüşümleri konusunda da konuyla hassas şekilde ilgilendiklerini söyledi.

Ataoğlu, “Bu tür olaylar inşallah bir daha konu olmaz. Böyle yanlışlıkların olmamasını dilerim” dedi.