SORUN BÜYÜYOR: Girne’de 10 katlı bina sayısı her geçen yıl artıyor. 10 katlı binalar şehrin dokusuna büyük zarar verirken bu yapılara paralel gelişen otopark, trafik ve yeşil alan sorunu yaşamı her geçen gün daha çekilmez hale geliyor

“İMAR PLANI ŞART”: Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, konuyla ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada 10 katlı binaların Girne’de yaşama olumsuz etkileri olduğunu belirterek, bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması imar planının hayata geçirilmesi gerektiğini savundu

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ DE ONAYLAMIYOR: Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, 10 katlı binaların Girne’nin mimari, tarihi ve kültürel dokusuna uygun olmadığını, bu binaların yapımına izin veren emirnamenin bir hata olduğunu öne sürdü. Bektaş, “Girne’de İmar Planı bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi

Duygu Alan

Girne’de sayıları her geçen yıl artan 10 katlı binalar, şehrin dokusunu bozarken bu yapılar nedeni ile ortaya çıkan otopark, yeşil alan ve benzeri sorunlar şehirde yaşamı zor hale getirdi.
Daha yaşanılabilir bir Girne için İmar Planı’nın hayata geçirilmesi beklenirken, şehrin dokusunu bozan 10 katlı bina projelerine yenileri eklendi.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Şehir Planlama Dairesi Müdürlüğü’nden kamuoyuna yapılan duyuruda, Girne çevre yolunun üzerinde 10 katlı 2 adet bina inşaatı için planlama onayı başvurusu yapıldığı belirtildi.

“Toplu Konut Projesi”

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Şehir Planlama Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda, Girne Hızır Reis Sokağı’nın güneyi ile Şht. Ecevit Salih Sokağı’nın batısında Girne çevre yolunun üzerinde yer alan Çangar Motors Ltd. binasının 100 metre kuzeyinde hayata geçirilmesi hedeflenen 10 katlı 2 adet bina inşaatı için planlama onayı başvurusu yapıldığı belirtildi.

Daireden yapılan duyuruda projenin; kamuya devredilecek araç yolu, yaklaşık 2 bin 261 metrekarelik yeşil alan içeren, toplam inşaat alanı yaklaşık 40 bin 612 metrekare olan ve 488 adet konut içeren, bina yüksekliği yaklaşık 32 metre A-Blok uzunluğu yaklaşık 300 metre olup 4 kuleden oluşan ve B-Blok uzunluğu yaklaşık 250 metre olup  3 adet kuleden oluşan 10 katlı 2 binanın 592 araçlık otoparkı, 2 adedi genel, 18 adedi özel 20 adet yüzme havuzu, 11 adet dükkan ve 1 adet bodrom depolu marketi bulunan bir toplu konut projesi olduğu kaydedildi.
Şehir Planlama Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda proje konusunda itiraz, görüş veya önerisi olanların bu itiraz, görüş ve önerilerini gerekçeleri ile birlikte en geç 22 Şubat 2016 tarihine kadar yazılı olarak Şehir Planlama Dairesi Müdürlüğü’ne bildirebileceğini belirtildi.

“Çözüm İmar Planı”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, konuyla ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada, Girne’de çok katlı binaların neden olduğu sorunların ortadan kaldırılması için tek çözümünün imar planının hayata geçirilmesi olduğunu savundu.

İmar planının otoparklara, sanayi bölgelerine, atölyelere, yeşil alanlara da işaret edeceğinden şehrin geneline bir çözüm getireceğini kaydeden Güngördü, aksi halde Girne’nin mevcut hali ile bir süre sonra yaşanamayacak hale geleceğini öne sürdü.

Girne Belediyesi eski Başkanı Sümer Aygın ise yüksek binaları onaylamadığını ancak şehirde yüksek binalara yoğunlaşarak ve bunlarla ilgili tartışmalar yapılarak herhangi bir kazanım elde etmenin mümkün olmadığını savundu.
Aygın, Girne imar planı yapılıncaya kadar ara emirname çıkarılarak yoğunlukların belli oranda düşürülmesi, otopark ve yeşil alanların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Güngördü: Yetki Şehir Planlama Dairesi’nde

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, Girne’de 1993 yılından başlayan “Beyaz Bölge Emirnamesi” olduğunu ve bu emirnamede bugüne kadar birçok kez tadilatlar yapıldığını anlattı.

Nidai Güngördü, emirnameye göre 1993 yılından 2010 yılına kadar konut kullanım amacına yönelik arazilerde otopark üzeri 3 katlı konutlara verildiğini, bina otel veya farklı bir kullanımsa ayrıca değerlendirildiğini söyledi.
2010 Mayıs tarihinden sonra emirnamede yapılan değişikliklere bağlı olarak da Girne’de artık 10 kata kadar konutlara izin verilmeye başlandığını belirten Güngördü, 5589 Sayılı İmar Yasası’na göre Girne’de yapılacak olan her türlü inşaat faaliyetinde ve gelişmede planlama onayı yetkisinin Şehir Planlama Dairesi’nde olduğunu söyledi.
Nidai Güngördü, “Dolayısıyla planlama onayı almış,  Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (KTMMOB) gerekli vizeleri almış binaları görüşümüz ne olursa olsun bizim engellememiz yasal olarak mümkün değil. Yasal durum da bu binayı yapmaya müsait. Ancak tabiî ki söz konusu proje ile ilgili halka açık bir toplantı yapılacak, belediyemizde teknik elemanlar da o toplantıda olacak ve görüşlerini söyleyecek. Biz yeşil alanlar, otopark kontrolleri, kanalizasyon, içme suyu konusunda kendi koşullarımızı ortaya koyacağız” dedi.

“Girne’nin geleceği için imar planı şart”

Nidai Güngördü, Girne’de inşaatı tamamlanmış 10 katlı bina sayısının 25 adet olduğunu kaydetti.
Girne’de gelişmelerin ve çok katlı binaların yarattığı olumsuzlukların ortadan kaldırılmasının tek çözümünün imar planının hayata geçirilmesi olduğunu savunan Güngördü, “18 aydır görevdeyim. Bu süre içinde İçişleri ve Çalışma Bakanı 3 kez değişti. Ancak belediye olarak biz bakanlığı döneminde Sayın Aziz Gürpınar’a da mevcut İçişleri ve Çalışma Bakanı Sayın Asım Akansoy’a da mektup yazdık, çok katlı binaların, gelişmelerin yarattığı olumsuzlukları anlatmaya çalıştık. Kesin çözümün imar planında olduğunun altını çizdik. Fakat bu hususta henüz bir neticeye varılmadı” diye konuştu.

Nidai Güngördü, dar sokaklarda 7-8 katlı binaların inşaatına da izin verilmesinin kendisini rahatsız ettiğini belirterek “Kesin çözüm imar planıdır. İmar planı hayata geçirilirse bu binalar belli bir bölgede toplanabilir. İmar planının hayata geçirilmesi ile kullanımlarla ilgili de çok ciddi bir düzenleme gelir, isteyen istediği yere istediği işyerini açamaz.  İmar planı otoparklara, sanayi bölgelerine, atölyelere, yeşil alanlara da işaret edeceğinden şehrin geneline bir çözüm gelir. Aksi halde Girne mevcut hali ile bir süre sonra yaşanamayacak hale gelecek” dedi.

“Maaşlarını ödemeye hazırım”

Girne’de imar planının yapılmasının şehrin geleceği açısından önemine bir kez daha işaret eden Nidai Güngördü, “Eğer teknik olarak yardım istenirse kendilerinin tayin edeceği teknik personeli ben geçici, sözleşmeli olarak 2 yıla kadar istihdam etmeye, bu personelin maaşını ödemeye hazırım. Yeter ki, imar planı hayata geçirilsin” dedi.

Aygın: Girne’nin geleceği risk altında

Girne Belediyesi eski Başkanı Sümer Aygın, yüksek binaları onaylamadığını ancak şehirde yüksek binalara yoğunlaşarak ve bunlarla ilgili tartışmalar yapılarak herhangi bir kazanım elde etmenin mümkün olmadığını savundu.
Sümer Aygın, “Önemli olan şehirdeki yoğunlukların, inşaatların, otopark olarak ayrılan alanların ve hiç ayrılmayan yeşil alanların tartışılması ve bunlarla ilgili düzenleme yapılmasıdır” dedi.

Aygın, “Şehir Planlama Dairesi, söz konusu duyuru ile yasanın gereğini yapıyor, projeyi halkın bilgisine getiriyor.  Yasaya göre, bölge halkını, şehri ve insanların yaşamını etkileyecek ölçekte olan inşaat müracaatları ile ilgili halkın görüşüne başvurulur. Ancak burada önemli olan şu; Girne uzunca bir zamandır yayınlanan emirnamelerle idare edilmektedir. Son yayınlanan emirnamelerle şehirde hayatı etkileyecek bir gelişme söz konusudur. Burada gözden kaçansa şu; şehirde yüksek binalara yoğunlaşarak ve bunlarla ilgili tartışmalar yapılarak herhangi bir kazanım elde etmek mümkün değil. Önemli olan şehirdeki yoğunlukların, inşaatların, otopark olarak ayrılan alanların ve hiç ayrılmayan yeşil alanların tartışılmasıdır ve onlarla ilgili düzenleme yapılması lazımdır. Yasal olarak sınırdan 10 ayak yani 3 metre çekiliş yapılarak binalar yükselmektedir. Demek ki iki yüksek bina arasındaki mesafe 20 ayak yani 6 metreyi geçmez. Her hane için bir otopark ayırma şartı var. Bizde aile büyüklüğü 2.7’dir ve her ailenin minimum 2 aracı vardır. Her daireye bir araç ayırdığınızda geriye kalan otoparklarla ilgili araçlara civardaki yolları gösteriliyor. Girne’de trafik şimdiden korkunç boyutlarda yoğunlaştı, adeta işkenceye dönüştü. Yoğunluklar yeniden düzenlenmezse çok daha kötü olacak. Avrupa normlarında yeşil alan kişi başıdır ve kişi başına 5 metrekare yeşil alan olmalıdır. Girne’de bu hiç dikkate alınmamaktadır. Bütün bunlar Girne’nin geleceği ile ilgili Girne’nin yok olması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

“Ara emirname çıkarılmalı, yoğunluklar düşürülmeli”

Sümer Aygın, Girne imar planı yapılıncaya kadar ara emirname çıkarılarak yoğunlukların belli oranda düşürülmesi, otopark ve yeşil alanların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Aygın, “Bu konularla ilgili daha önce Girne Belediyesi ile şehirciliğin ortak çalışması ile bir yazılım hazırlandı, bu yazılım zamanın İçişleri ve Çalışma Bakanı Sayın Teberrüken Uluçay’a sunuldu ama bu yayınlanmadı. Yayınlanmayınca şehirde düzensiz, sıkışık yüksek binalar devam etti. Yoğunluklar değişmedi ve şehir yaşamın zorlaştığı bir şehir haline geldi” dedi.

“Yoğunlukların düzenlenmemesi halinde Girne biter” diyen Aygın sözlerine şu cümlelerle son verdi: Bence Girne imar planı yapılıncaya kadar bu geçiş döneminde ara emirname çıkarılarak yoğunlukların belli oranda düşürülmeli, otopark ve yeşil alanlar yeniden gözden geçirilmeli, yaşamın kendini düzenlemek için adım atmalıdır. Bütün bunlar yapıldıktan sonra gerçek anlamda ölçekler dikkate alınarak yeterince otopark, yeterince yeşil alan ayrıldıktan sonra yüksek bina yapılması belki de bu kadar rahatsız edici olmayacak.

Bektaş: Girne İmar Planı bir an önce hayata geçirilmelidir

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, 10 katlı binaların Girne’nin mimari, tarihi ve kültürel dokusuna uygun olmadığını ifade ederek bu binaların yapımına izin veren emirnamenin bir hata olduğunu öne sürdü.
Bektaş, 2011 yılında yürürlüğe konan söz konusu emirnamenin bir an önce değiştirilerek, Girne’de İmar Planı’nın hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

Nilden Bektaş Havadis’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: 2011 yılında emirname değişikliği yapılarak Girne’de 10 katlı binaların inşa edilmesine izin verildi. Girne’nin kendine has bir tarihi, kültürel dokusu vardır ve kendine göre uygun mimari dokusu vardır. Dolayısıyla bu bölgede yüksek katlı binalara ve birbirinden ayrık ve kopuk şekilde yapılmasına olanak verilmesi bize göre hataydı. Tabi ki gelişen zamanda emirname ile birçok yatırımcı bu bölge 10 katlı bina için izin aldı. Fakat bilindiği üzere geçen yıl çok önemli bir gelişme oldu ve Ülkesel Fiziki Plan hazırlanarak Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Ülkesel Fiziki Plan, yıllarca hazırlanmayan imar planlarının hazırlanmasına zemin oldu. Ülkesel Fiziki Plan da İmar Yasası da aslında imar planını emrediyor. Zaten emirnameler, bir gecede değiştirilebilen geçici planlama enstrümanlarıdır. Dolayısıyla emirnamelerin değiştirilmesi ve başta Girne olmak üzere İskele’de ve diğer bölgelerde bir an önce imar planının çıkarılması gerekiyor.

girnedeyehdbvccxxs96ds89s8ds.jpg