KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Timi, Işık–2015 Uluslararası Muharebe Arama Kurtarma Tatbikatı’nda KKTC’yi temsil etti.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, “KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı MAK Timi ilk kez katılmış olduğu uluslararası tatbikatta başarılı çalışmalarıyla katılan ülkelerin takdirini ve saygısını kazandı ve verilecek her türlü görevi başarıyla yerine getirecek hazırlık seviyesi ve azminde olduğunu kanıtladı” denildi.

Tamamlanan tatbikatın içeriği konusunda bilgiye yer verilen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı açıklamasında, Işık–2015 Uluslararası Muharebe Arama Kurtarma Tatbikatı’nın KKTC’nin ilk kez katıldığı uluslararası askeri tatbikat olduğu kaydedildi.

Verilen bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ev sahipliğinde 3’üncü Ana Jet Üssü Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, Konya’da gerçekleşen tatbikata 29 Mart ile 10 Nisan tarihleri arasında icra edildi.

1430132759.jpg

TATBİKATA BİRÇOK ÜLKE KATILDI

Işık–2015 Uluslararası Muharebe Arama Kurtarma Tatbikatı’na Türkiye, ABD, İspanya, Macaristan, Romanya ve Azerbaycan gibi ülkelerin Hava ve Kara Kuvvetlerinin Özel Kuvvetleri ve Muharebe Arama Kurtarma Timleri katıldı.

Almanya, Gürcistan, Cezayir, Şili, Hırvatistan, Kenya, Libya, Ukrayna ve Pakistan ise tatbikatta gözlemci olarak yer aldı.

MİLLİ HELİKOPTER T-129 İLK KEZ

ABD tatbikata MC 130 Askeri Kargo ve Nakliye Uçağı ve CV-22 Taktik Kargo Muharebe Helikopteri ile İspanya CN-295 Casa Uçağı ile Romanya SOCAT Helikopteri ile Azerbaycan MI-17 helikopteri katıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Işık–2015 Uluslararası Muharebe Arama Kurtarma Tatbikatı’nda AWACS Erken Uyarı Uçağı, S-70, UH-1, UH-60 Helikopterleri, F-16 Savaş Uçağı ve ilk kez uluslararası bir tatbikatta denenen Milli Helikopter T-129 Atak Helikopteri ile yer aldı.

1430132691.jpg

ORTAK EĞİTİMLER YAPILDI

Tatbikatta karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıldı. Olası harekâtlarda müşterekliğin sağlanmasına yönelik ortak eğitimler icra edildi.

Düşman bölgesine zorunlu inmek zorunda kalan dost hava personelinin kurtarılmasına yönelik Personel Kurtarma Konseptine dayalı Muharebe Arama Kurtarma Operasyonları, Meskûn Mahal Yakın Hava Desteği, Hava İndirme ve Hava Üssü Kurma, Konvoy Koruma, Her türlü Ortamda Sıhhi Tahliye, Paraşütle Yüksek İrtifa Atlayış Yüksek İrtifa Açış ve Havadan Sızma, Düşman Bölgesine Sızma ve Sıyrılma, Kaçma Kurtulma ve Hayatta Kalma, Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi Planlaması, Deniz Üzeri Kurtarma, Fast Rope ve Dağ Kurtarma Eğitimleri, katılımcı ülkelerle ortak planlamaya uygun olarak müşterek olarak icra edildi.

Seçkin gözlemci gününe Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter de katıldı.

1430132707.jpg

1430132729.jpg

1430132770.jpg

1430132796.jpg