Gazimağusa Belediyesi’nin Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği ve Doğu Akdeniz Üniversitesi ile işbirliğinde düzenlediği Gazimağusa Bölgesi Halk Eğitimleri’nin birincisi dün akşam Yeterli ve Dengeli Beslenme konusunda yapıldı. Sakarya'daki Mağusa Gelişim Akademisi (MGA)’nde dün akşam yapılan seminerde Dyt. Rabia Yalınca, 4 gruptan oluşan sağlıklı beslenme programını anlattı.

Süt ve süt ürünleri grubu, et yumurta ve kuru baklagiller grubu, sebze meyve gurubu, ekmek ve tahıl grubundan oluşan beslenmenin dengeli olması gerektiğini anlatan Yalınca, kahvaltı yapılmadan güne başlanmamasını, günde 3 öğün alınmasını, yağ, doymuş yağ ve kolesterol tüketiminin azaltılmasını, basit şeker ve tuz tüketiminin azaltılmasını, tahil kuru baklagil ve sebze meyve tüketiminin artırılmasını, yeterli su tüketilmesini ve fiziksel aktivite yapılmasını kaydetti. Yoğurdun suyunun zengin vitaminler içerdiğini, kuru baklagillerin demir ve çinko açısından önemli olduğunu, protein kaynağı olan yumurtanın günde 1 kez yenebileceğini ifade eden Yalınca, yumurtanın uzun haşlamadan pişirmesini aksi halde besin değerlerini kaybettiğini söyledi. Ekmek, buğday çavdar gibi besinlerin karbonhidratlar olarak vücudun temel enerji kaynağı olduğunu, kola kek gibi şekerli gıdaların tüketilmemesi gerektiği ifade eden Yalınca, sağlıklı beslenerek yavaş kilo verilmesini ve beden kitle endeksi nin de kontrol edilerek kilonun korunması gerektiğini belirtti. Yalınca, sağlıklı beden için bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda ise 80 cm olması gerektiğini söyledi.

Gazimağusa Bölgesi Halk Eğitimleri’nin 2.’si 28 Ekim tarihinde “Menopoz döneminde beslenme” konulu seminerle devam edecek

img_3360.jpg