“1923 yılında çocuk haklarını savunma konusunda ilk etkili girişimi yapan İngiliz sosyal reformcusu Eglantyne Jebb’un hazırladığı çocuk hakları ile ilgili taslağı 1924 tarihinde Milletler Cemiyeti tarafından Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi olarak kabul edildi. Bu sözleşme 20 Kasım 1989  tarihinde daha geniş olan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile değiştirildi ve BM üyesi ülkelerin ikisi hariç tamamı olan 193 ülke tarafından kabul edilmiştir.

Çocuk haklarının dünya çapında yaygınlaşmasını sağlayarak çocukları korumak için hazırlanan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, 1996 yılında onaylanarak Kıbrıs’ın kuzeyinde iç hukukun parçası haline gelmiştir. Çocukların yetişkinler gibi kendi kendini koruyacak ve hayatını idame ettirecek imkanlara sahip olamadığı durumlara karşı ayrıntılı bir içeriğe sahip uluslararası sözleşmeler ve ülkemizde de eksikliklerine karşın yasalar olmasına rağmen, çocukların hakları fiilen istenilen düzeyde değildir.

Yapılan araştırmalarda Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan çocukların yaklaşık yarısının “çocuk haklarının ihlal edilme riski” ile karşı karşıya olduğu;bu riskler genel olarak “barınma riski, eğitim alamama, aile sahibi olmama, ırkçı davranışlara maruz kalma, sağlık hizmetlerinden faydalanamama” olarak saptanmıştır. Bununla birlikte, kimsesiz ve özel ilgiye muhtaç çocuklara ilişkin ihlaller ve eksikler olduğu ortaya konmaktadır. Çocuk haklarına saygı gösterme ve yerine getirme yükümlülüğünde olan devlet çocuk mahkemesi kurulması başta olmak üzere engelli çocuklarla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeli ve en genelde de istismarı önleyici, çocukları koruyucu her türlü yasal ve idari tedbiri alması gerekmektedir.

Öncelikle, devletin çocukların korunmasına ve çocuk hakkı ihlallerinin ortadan kaldırılmasına ilişkin diğer insan hakları sorunlarında olduğu gibi güçlü bir politik iradesine ihtiyaç vardır ve çocuk hakları ve bu konuya ilişkin mevcut sorunlar öncelikli bir sırada yer almalıdır.

Çocuk işçiliği, çocuk suçluluğu ve çocuk istismarının hiç olmayacağı, engelli çocuklar, kimsesiz ve korunmasız çocuklar, mülteci çocuklar ve hiçbir çocuğun insan hakkı ihlallerine maruz kalmayacağı ve her çocuğun ülkesine iyi hizmet verecek şekilde yetişeceği şartların eksiksiz olarak oluşmasını dilerim.”