TATAR

Meclis Genel Kurulu toplantısında söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, ekonomik sorunlarla ilgili güncel konuşma yaptı. Tatar, konuşmasında, halkta büyük bir memnuniyetsizlik ve hayal kırıklığı olduğunu iddia ederek, ekonominin daha kötüye gittiğini ileri sürdü.

Tatar, “Kamu Çalışanlarının Aylık Ücret Maaş ve diğer Ödeneklerini Düzenleyen Yasa Tasarısı’nın” 12 Ocak 2009 tarihinde dönemin Başbakanı Ferdi Sabit Soyer tarafından Meclis’e getirildiğini söyledi.

Tatar, “Daha sonra erken seçime gidilmiş ve kadük olmuş olabilir ama Meclis’e CTP getirdi” dedi.

DAÜ’den bir profesörün bir gazetede yayınlanan yazısını okuyan Tatar, yazıda üniversitede otorite boşluğu olduğunu, batma tehlikesi bulunduğunun yer aldığını, bunun üzücü olduğunu kaydetti.

Tatar, Türkiye’den KKTC’ye gelecek suya değinerek, “Su konusunda nasıl dağıtılacağı gibi alanlarda geç kalmadan çalışma ve yasal düzenleme yapılması gerekiyor” dedi.

Belediye başkanlarının suyun dağıtımının özele verilmesi halinde belediyelerin batacağını anlattığını belirten Tatar, bu konunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Tatar, hükümet ortakları arasında uyumun olmadığını, bunun turizm politikalarında da kendini gösterdiğini ifade etti. 

Ercan Havalimanı Projesi’nin hangi aşamada olduğunu soran Tatar, henüz somut bir proje yapılmadığını, devletin riskli pozisyona girebileceğini kaydetti. “Tatar, “Bu kadar gecikme olmaması lazım, şartnamenin yerine getirilmesi gerekiyor. Hükümet bunun takipçisi olmalıdır” dedi.

KIB-TEK’in iki santral alımının ihalesiz yapılmasına karşı olduklarını belirten Tatar, muhalefet olarak bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyun yönetimi ile ilgili teknik düzeyde çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Depolardan hane halkına su iletilmesi noktasında bunun belediyelerin kontrolü altında olmasını ve tahsilatın da onlarda olmasını öngördüklerini söyleyen Uluçay, belediyelerle de görüştüklerini depolardan hane halkına su temini noktasında belediyelerin belki de bir şirket kurarak hizmet vereceğini ancak çalışmaların henüz somutlaşmadığını kaydetti.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre Güzelyurt bölgesinin sosyal, ekonomik, siyasi sorunları ile ilgili konuştu.

Güzelyurt’un Rumlara verileceği konusunun bölgenin kalkınmasında en büyük engeli oluşturulduğunu söyleyen Töre “Güzelyurt’a sahip çıkmak gerekir” dedi.

Güzelyurt’a sahip çıkılması gerekliliği üzerinde duran Töre, Güzelyurt’un KKTC’nin ayrılmaz ve kopmaz bir parçası olduğunu, bu güvencenin halka verilmesi gerektiğini kaydetti.

Töre, “100 bin dönüm narenciye vardı, 40 bine düştü. Neden bu meyveler mecburen otellere, üniversitelere girmiyor? Yerli üretimin korunabilmesi için bunlar yapılmalıdır” dedi.

Güzelyurt içine üniversite bölümleri açılması gerektiğini söyleyen Töre, Cengiz Topel Hastanesi’nin donanımlı hale getirilmesiyle halkın yeni hastaneye tepkisinin giderilebileceğini ifade etti.

Töre, Güzelyurt ve Kalkanlı’nın içinde bet ofislerin bulunmasını, hükümetin bunu engellemek için adım atmamasını eleştirdi. Töre, “Öğrencilere sosyal tesisler yapılmalıdır ve derhal bet ofisler kapatılmalıdır” dedi.

Töre, hükümetin bölgeye ekstra güvence ve teşvik uygulaması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu oturumu kapatıldı. Bir sonraki toplantı 1 Aralık Pazartesi gün yapılacak.