Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Ulaş Gökçe, Kıbrıslıların acılarının halen taze ve kanamakta olduğunu, Kıbrıs sorununun bir kronik hastalığa dönüştüğünü savundu.

Mağusa İnisiyatifi adına yazılı bir açıklama yapan Gökçe, her şeye rağmen insanların yaralarının sarılmak zorunda olduğunu, bunun bir tek ülkenin birleşmesi için değil sağlıklı bir toplumsal hayata kavuşmak için de gerekli olduğunu ifade etti.

Açıklamasında, “Toplumsal ve toplumlar arası yüzleşmede sistematik uğraşların önemi büyüktür. Bu nedenle her birey ve sivil toplum örgütü süreklilik arz edecek, büyük projeler değil somut yaklaşımlarla sürece katkı koymalıdırlar.” diyen Gökçe, siyasi partilerin bu yüzleşmede öncü değil yardımcı rol üstlenmesi gerektiğini savundu.

Mağusa İnisiyatifi olarak toplumsal ve toplumlararası yüzleşme için özel bir program üzerinde çalıştıklarını ifade eden Gökçe, bu sürecin hukuki, sosyal ve siyasal adımlarla desteklenmesinin başta liderler olmak üzere herkesin gündeminde olması gerektiğini belirtti.

Gökçe açıklamasında “Kıbrıs’ın tüm toplumlarının barış içinde bir gelecek için geçmişten kaçmaları değil, geçmişin üzerine gitmeleri, yaşanan acıları anlamaları ve unutmamaları gerekiyor. Barış bir anlaşma değildir. Barış anlama, affetme, yüzleşme, unutmama, dayanışma ve empatidir.” ifadelerine yer verdi.