Deniz Abidin

Eğitim Bakanlığı’nın din dersi öğretmenliği için açtığı münhal sonucu yazılı sınavda 1’inci gelenin önce sözlü sınava çağrıldığı sonra da saatler kala sınavın ertelendiği tartışmalarına yanıt veren Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, sınavın ertelenmediğini, sınavın yapıldığını ve ismin belli olduğunu kaydetti. Gökçebel, Kamu Hizmeti Komisyonu'nu isme göre şike yapmakla suçlayarak, "Bakan Berova da sınav ertelendi diyorsa, o da suç işliyordur"dedi.

Gökçebel, Kamu Hizmeti Komisyonu'nun böyle bir hakkı olmadığını belirterek, "Muhtemelen TC Elçiliği'nden gelen talimat neticesinde böyle bir karar alındı diye düşünüyorum"dedi.

"KHK suç işliyor"

Gökçebel, bu tarz olayların Türkiye'de olağanüstü hal ile yapıldığını savunarak, burada böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Gökçebel, hukukun çalışma biçiminin bu olmadığını ifade ederek, Kamu Hizmeti Komisyonu'nun suç işlemekte olduğunu kaydetti. Gökçebel, Kamü Hizmeti Komisyonu'nun kuruluş yapısının artık torpil, adam kayırma şekline dönüştüğünü belirtti. Gökçebel, bağımsız olduğu söylenen Kamu Hizmeti Komisyonu'nun kim nasıl isterse ona göre çalışan bir kurum halin aldığını kaydetti. Gökçebel, Kamu Hizmeti Komisyonu'nun herhangi bir siyasi görüşe yakın olmaması gerektiğinin altını çizerek, yasal çerçevede çalışması gerektiğini vurguladı.

"Kamunun içinde bulunduğu pozisyon acizlik"

Gökçebel, şunları söyledi, "Şu anda kamunun içinde bulunduğu pozisyon tamamen bir acizliktir. Kendisinden ne istenirse  ve talimatla yönetilen bir kuruma dönüşmüştür. Bu durum bu ülkeye zarar veriyor. Din dersi öğretmenliğiyle ilgili açılan münhal sanırım hukuktan dönecektir. Sınav ertelenmemiştir. Bakan da bu sorumluluğu almışsa suç işliyor. Sınav yapıldı. İsim bellidir. Bunun ataması dışında kamunun herhangi bir yetkisi yoktur. Eğer belli olan ismi atamıyorsa bu kamu şikecidir. Bu kişi atanır, ancak bir suçu olduğu tespit edilirse görevinden el çektirilebilir. Bunun çalışma biçimi bu değildir"

"Berova başımıza din dersi uzmanı kesildi"

Gökçebel, din dersi öğretmenlerinin Türkiye'den getirildiğini ifade ederek, "Eğitim Bakanı Berova başımıza din dersi uzmanı kesildi. Dinin içerisindeki yapıdan söz ederek, cin- ruh kutsal kitapta var diyor.  Bu  pedagoji anlamında çok yanlış işleniyor" diye konuştu. Gökçebel, din dersi öğretmeni olup da ülkede işsiz olan öğretmenler olduğunu söyleyerek, bakanlığın bu kadroları doldurmak yerine çoğunu Türkiye'den getirdiğini kaydetti. Gökçebel, "Bakanlık bir kadro açıyor, onu da yüzüne gözüne bulaştırıyor" diyerek, din dersi öğretmenliğine 30'un üzerinde başvuru olduğunu belirtti. Gökçebel, ülkede yaklaşık 30 din dersi öğretmeninin Türkiye'den getirildiğini söyledi. Gökçebel, "İhtiyaç varsa ve bu ülkede bu dalda mezun varken, neden bu münhal açılmıyor?" diye sordu.

Bakan açıklama yapmıştı

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Pazartesi günkü Meclis oturumundan KHK’ya soru bankası oluşturulması için Türkiye’den sorular aldıklarını, bu sorulara itirazlar gelmesi üzerine değerlendirme yapmak için sınavı ertelediklerini, tek amaçlarının araştırma yapmak olduğunu dile getirmişti. Berova, Türkiye ile yapılan ekonomik ve mali protokol çerçevesinde kısıtlı istihdam olanaklarının 3’te birinin Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olduğunu, kendilerinin de bu çerçevede birçok branşta münhal açtıklarını, kadro olanaklarını genişletme yoluna gittiklerini söylemişti.