Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğremenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, hükümetin eğitim politikalarını eleştirerek, anlayış değişikliği talebinde bulundu.

Gökçebel, Başbakan Ömer Kalyoıncu’ya hitaben yaptığı basın açıklamasında, “Anlayışlarınızın değişmesi durumunda başka bir eğitim sitemi mümkündür. Biz hazırız ya siz?” sorusunu yöneltti.

Tahir Gökçebel, eğitimle ilgili sorunları 16 maddede sıraladığı basın açıklamasında, eğitimde yaşanan sorunların sorumlusunun hükümetler ve başındaki başbakanlar  olduğunu ileri sürerek, Başbakan Ömer Kalyoncu’nun  geçtiğimiz günlerdeki açıklamasını eleştirdi.

Gökçebel, kamusal nitelikli eğitimin, devlet okullarının güçlendirilmesinin, öğrencilerin desteklenmesinin ve öğretmenlere değer verilmesinin geleceği  kurtaracak kadar önemli olduğunu ifade etti. Gökçebel, “Her geçen gün halkın çocuklarının gittiği devlet okulları ve kamusal hizmet veren öğretmenler üzerinde oynanan oyun hem çocuklarımızı, hem öğretmenlerimizi harcamakta, velilerimizi ise bilmedikleri yanlışlıklara, arayışlara itmektedir” ifadelerini kullandı.

Gökçebel, her yıl eğitim yılının kaosla başlamasının rastlantı olmadığını, Eğitim Bakanı ile hükümetin tercihi olduğunu savunarak, “Eğitimi piyasa malına çeviren ve büyük şirketlerin kaynağı yapan siyasi  politikalardır”  iddiasında bulundu.

Gökçebel, eksik kadroların tamamlanmadığını, eksik öğretmenlerle kalabalık sınıfların oluşturulduğunu, eğitimin önemsizleştirildiğini, eğitim şurası kararlarının uygulanmadığını, seçmeci elemeci sınavlarda ısrar edilerek  özel ders ihtiyacı yaratıldığını, sorun çözmek yerine sorunların okul idareleri ve öğretmenlerin omzuna yüklendiğini savundu.

Gökçebel, devlet okullarına tek kuruşluk bütçe ayırmayarak mevcut bütçenin yüzde 75’inin kar amacındaki özel okullara aktarıldığını  ve bütün bunların sorumlusunun da hükümetler ve başbakanlar olduğunu öne sürdü.

Gökçebel, “Yüzde 85’e yakın üniversiteye giden ve işsizliğe mahkum edilen gençleri olan bir ülkede eğitimin başarısız mı olduğunu uyoksa istenenin bu mu olduğunu sordu.