Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 21 Haziran’da belirlenen asgari ücrete Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) tarafından yapılan  itirazları değerlendirmek üzere bugün toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Süleyman Göktaş’ın başkanlık ettiği Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısına işçi, işveren ve hükümet temsilcileri katıldı.

Komisyon, yeni asgari ücreti brüt olarak saatlik 10.58 TL, günlük 84.65 TL, haftalık 423.23TL ve aylık 1834 TL olarak belirlemişti. Hür-İş ile Türk-Sen ise bu rakamı yetersiz bulup, itiraz ettiğini açıklamıştı.

GÖKTAŞ: “YASA GEREĞİ BU DEĞERLENDİRME YILDA 3 KEZ YAPILABİLİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Süleyman Göktaş, toplantının başında yaptığı konuşmada, 21 Haziran’da alınan karara ilişkin 10 günlük itiraz süresi içinde asgari ücrete Hür-İş ve Türk-Sen’den yazılı itiraz yapıldığını aktardı.

Yasa gereği bir önergeyle Bakanlar Kurulu’ndan Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun yeniden toplanabilmesi için yetki talep edildiğini söyleyen Göktaş, bu yetkinin 14 Temmuz’da verildiğini kaydetti.

Süleyman Göktaş, “Asgari ücretin saptanması, yeniden değerlendirmeye tabii olması ve ilerleyen zaman diliminde yeniden değerlendirilebilmesi önemli. Yasa gereği bu değerlendirme yılda 3 kez yapılabiliyor” dedi.

LATİFOĞLU: “RAKAM, ASGARİ ÜCRET YASASI’NIN ESASLARI DİKKATE ALINMADAN BELİRLENDİ”

Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, 21 Haziran’daki toplantıyı terk ettiklerini anımsatarak başladığı konuşmasında, asgari ücretin, ilgili yasaya uyulmadan, pazarlık yöntemiyle belirlenmeye çalışıldığını savundu.

Var olan Asgari Ücret Yasası’nın asgari ücreti belirlemede dikkate alınması gereken hükümleri içerdiğini vurgulayan Latifoğlu, “Rakam, bu esaslar dikkate alınmadan belirlendi” görüşünü dile getirdi.

İnsanca yaşanılabilecek bir asgari ücreti ortaya koymak için de itirazda bulunduklarını belirten Yakup Latifoğlu, 21 Haziran’daki toplantıda kendilerine bazı veriler takdime edildiğini söyledi. Latifoğlu, “Bu verilerin bize neden verildiğini, dikkate alınıp alınmadığını öğrenmek istiyoruz. Onun için masadayız. İnşallah önyargılı gelinmemiştir de istişareyle asgari ücreti daha iyi bir noktaya taşırız” şeklinde konuştu.

AROĞLU: “ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLER HİÇ DE KOLAY OLMAYACAK”

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu ise konuşmasında, problem yaratmadan, sorunu çözmek için olumlu tavırlar takındıklarını, söz konusu itirazı değerlendirirken de aynı yaklaşımı sergileyeceklerini belirtti.

Ülkede iş barışının devam etmesi temennisinde de bulunan Aroğlu, “Dışarıda yeteri kadar sorun var. Türkiye’de bir darbe girişimi yaşandı. Önümüzdeki günlerin hiç de kolay olmayacağını düşünüyorum. Temennim ülkede yaşayan herkesin huzurlu ve mutlu olmasıdır” dedi.