Duygu Alan

Su İşleri Dairesi’nin Ocak-Eylül aylarını kapsayan göletlerdeki doluluk oranına ilişkin raporu ile ülkedeki kuraklık boyutu, bir kez daha ortaya kondu.

KKTC’de kış aylarında beklenen yağışın olmamasına müteakiben Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında etkili olan aşırı sıcak hava, ülke genelindeki göletleri vurdu.

Su İşleri Dairesi’nin ölçümlerine göre, Mart ayında 3 milyon 335 bin 840 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 20.2 dolu olan göletler, Eylül ayında 770 bin 139 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 4.7 oranına geriledi.

15 gölet kurudu

Su İşleri Dairesi’nin Eylül 2016 tarihli ölçümlerinde 5 gölette doluluk oranı kayıtlara dipsavak altı, 10 gölette doluluk oranı “kuru” olarak kayıtlara geçti.

Mart ayında yüzde 33 dolu olan Yılmazköy Polatdere Göleti’nin doluluk oranı Eylül dipsavakaltı olarak kayda geçti. Mart ayında yüzde 48.5 dolu olan Arapköy Uzundere Göleti’nin Eylül ayında yapılan ölçümlerde doluluk oranı kuru olarak açıklandı. Arapköy Ayanidere Göleti’nde de durum benzer.

Mart ayında yüzde 37.2 dolu olan Arapköy Ayanidere Göleti, Eylül ayında kurudu. Beşparmak Alagadi Çiftlikdere Göleti’nin Mart ayında yüzde 26.7 olan doluluk oranı Eylül ayında kuru olarak açıklandı.

Hamitköy Baştanlıkdere Göleti’nde doluluk Mart ayında yüzde 44.8 iken Eylül ayında kuru olarak kayıtlara geçti.

Mart ayında kuru olarak kayda geçen Değirmenlik Çataldere Göleti’nde doluluk oranı Eylül ayında da değişmedi. Serdarlı Ağıllıdere Göleti’nde doluluk Mart ayında dipsavakaltı, Eylül ayında ise kuru olarak açıklandı. Geçitkale Eğridere, Ergazi Sayadere, Dağyolu Üçparmakdere, Gemikonağı Madendere, Gönyeli, Haspolat ve Gönendere Göletleri’nde de su tamamen bitti.

1 gölette ölçüm yapılamadı

Su İşleri Dairesi’nin raporuna göre, Ekim, Ocak ve Mart ayında ölçüm yapılamayan Mersinlik Azganlıdere Göleti’nde Eylül ayında da ölçüm yapılamadı.

Akdeniz Göleti’nde de oran düştü

Ülke genelindeki 17 göletten 15’inde su tamamen biterken Akdeniz Göleti’nde hala hayat var.

Su İşleri Dairesi’nin ölçümlerine göre, Mart ayında 859 bin 426 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 58.5 dolu olan Akdeniz Göleti, Eylül ayında 770 bin 139 metreküp doluluk hacmi ile yüzde 52.4 oranına geriledi.