Duygu Alan

Yılanların mevsim itibari ile yuvalarından çıkması ile ölü yılanlar sosyal medyanın da gündemi oldu. Ülkemizde yasak olmasına ve Çevre Yasası kapsamında suç sayılarak cezalandırılmasına rağmen yılan bazı vatandaşlar evinde, bahçesinde hatta anayolda karşısına çıkan yılanları acımasızca öldürmeye devam ediyor.

Yılan avcıları, eko sistemin bir parçası olan ve doğanın dengesi sağlamak gibi önemli bir görevleri olan yılanları öldürmekle kalmıyor, marifetmiş gibi bir de gerçekleştirdikleri vahşeti sosyal medyada paylaşıyor.

Kaşot: 5 yılda bin 427 yılan öldürüldü

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Biyolog Nazım Kaşot, her canlı gibi yılanların da doğada görevleri olduğunu belirterek temel besin kaynakları fare ve sıçan olan yılanların öldürülmemesi için vatandaşları uyardı.

Kaşot, Kıbrıs genelinde son yıllarda fare ve sıçan popülasyonunda ciddi anlamda artış gözlemlendiğini söyleyerek, “Bu da bize şu hipotezi kurduruyor; yılanların sayısı azaldıkça fare ve sıçanların da sayısı artıyor” dedi.

Nazım Kaşot, 2009 yılından 2014 Nisan ayına kadar yollarda kasten ya da kazayla toplamda  bin 427 yılan öldürüldüğünü söyledi.

Kaşot, “Bu sadece benim tespit ettiklerim ve bu bile oldukça yüksek bir rakam. Bu da bize şunu düşündürüyor.  Sadece yollarda ölen çok fazla yılan var. Bir de avcılar öldürüyor. Evlere girenler öldürülüyor.  Çiftçiler öldürüyor. Sonra da fare popülasyonu arttı diyerekten şikayet ediliyor, fare ile kimyasal mücadeleye girilerek bir başka ciddi doğa sorunu yaratılıyor” dedi.

foto-yilan-5-1024x682.jpg

“Yılan öldürmek suç ve cezası var”

Uzman Biyolog Nazım Kaşot, ayrıca KKTC’de yılan öldürmenin yasak olduğunu ve suç kapsamında sayılarak Çevre Yasası uyarınca yılan öldüren kişin para cezası ile cezalandırıldığını kaydetti.

Kaşot, “Yılanlar, Flora ve Faunanın Korunması Emirnamesi’ne göre, koruma altına alınmıştır, bu nedenle yılanların kesinlikle öldürülmesi, esaret altında olması yasaktır. Çevre Yasası’na göre de bunları yapan kişiler para cezası ile cezalandırılır” dedi.

“Alo 123’ü arayın”

Nazım Kaşot, yılanların korunması ile ilgili Çevre Dairesi’nde bir birim oluşturulduğunu belirterek, evlerine yılan girenlerin veya bahçesinde yılan olanların “Alo 123” hattını arayarak yardım isteyebileceklerini söyledi.

Kaşot, “Alo 123” hattına yapılan ihbarların hemen değerlendirilerek ilgili birimde görevli ekibin belirtilen adreslere giderek yılanı zarar vermeden bulundukları yerden aldıklarını kaydetti.

Nazım Kaşot, “Bizim serzenişlerimiz sonucu Çevre Dairesi harekete geçerek bu birimi oluşturdu. Bu hassasiyetleri için teşekkürü borç biliriz ancak bu noktada da bir sıkıntı var ki, bu birim hafta sonları ve mesai saatleri dışında hizmet vermemektedir. Çevre Koruma Dairesi’nin sınırlı personelle çalıştığını biliyorum ama biz mesai saatleri dışında da hizmet verilebilmesi için girişim başlattık. Çevre Koruma Dairesi’nin bu hassasiyetimize de şartları zorlayıp cevap vereceklerine inanıyorum” diye konuştu.

“Yılan zehrinden panzehir ve ilaç yapılıyor”

 Uzman Biyolog Nazım Kaşot, birçok kişinin yılanları zehirli oldukları için öldürdüğünü ancak yılan zehrinin bugün panzehir ve ilaç üretiminde önemli bir madde olduğunu kaydetti.

Kaşot, şunları söyledi: “Zehirli oldukları için yılanların öldürülmesi çok yanlış bir düşünce.  Ülkemizde yaşayan ve halk arasında gufi olarak bilinen engerek yılanı Kıbrıs’a özgü bir alt türdür ve bu türün korunması gerekiyor. Artık yılan zehirleri tıpta birçok alanda kullanılmaya başlandı. Yılan zehrinden panzehirler, ilaçlar üretilmektedir. İngiltere’de yılan zehirlerinden elde edilen madde ile kan pıhtılaştırıyorlar. Kısacası aslında doğanın yarattığı sorunların çözümü yine doğadadır.  Bu nedenle benim halka çağrım bindiğimiz dalı kesmeyelim.”