İzmir'in Çiğli ilçesinde, İZBAN'a (İzmir Banliyö Sistemi) binmek isteyen görme engelli, iki vagon boşluğunu vagon sanınca ölümle burun buruna geldi.

agon boşluğundaki körüğe düşen Pelit, metro hareket edince ölümle savaş arasında gidip geldi. Pelit, peronun sonunda kendini son anda perona atıp ölümden döndü. Olayı saniye saniye kaydeden güvenlik kamerası görüntüleri ise yeni ortaya çıktı.

Olay, 5 Mayıs 2013 tarihinde İZBAN Çiğli Ata Sanayi durağında meydana geldi. Görmeyen Aydınlar Derneği Başkanı Salih Pelit, Konak'a gitmek için İZBAN durağına geldi. Giriş turnikelerinden geçen Pelit daha sonra merdivenlerden çıkarak perona geldi. Burada İZBAN'ın geldiğini duyan görme engelli Pelit, peronda güvenlik görevlisi olmadığından kendi başına İZBAN'a binmeye çalıştı. Elini İZBAN'a atan Salih Pelit, iki vagon arasını kapı sanıp ayağını içeri attı. Pelit, bu esnada iki vagon arasındaki bağlantıya basıp düştü. Elindeki bastonu da düşen Pelit yardım istedi. Ancak peronda kimse olmadığından ve vagondaki yolcular da duymadığından yardımına kimse gelmedi. Bu dehşet dakikalar ise kameralara saniye saniye yansıdı. İZBAN hareket edince bir süre iki vagon arasında çırpınan Salih Pelit, İZBAN peronu terk etmeden can havliyle kendini perona atarken, son anda ölümden döndü.

OLAYI ANLATTI: GÜVENLİK GÖREVLİSİ YARDIM İSTEĞİNİ GERİ ÇEVİRMİŞ

Olay gününü İhlas Haber Ajansı'na anlatan Görmeyen Aydınlar Derneği Başkanı Salih Pelit, "Pazar günü, saat 11.00 civarı, Konak'a gelmek için Çiği Ata Sanayi İZBAN durağına geldim. Girişteki güvenlik görevlisi alarmla uğraştığını söyleyip yardımcı olamayacağını beyan etti. Bana "Kendin gidebilir misin" diye söyleyince bende "Giderim" dedim. Gelen trene binmek için el attığımda körüğün boşluğunu tuttuğumda kapı olduğunu hissettim. Bir adım atınca körüğe basınca düştüm. İki vagon arasında olduğumu anladım. Çıkmak için "güvenlik" diye bağırdım. Baktım kimseden hayır yok. Elimdeki malzemeleri atarak lastiklerden kendimi yukarı çekmeye başladım. Bu arada trenin hareket ettiğini de fark etmedim. Kedimi yukarı çekince trenin hareket halinde olduğunu anladım. Tren hızlıyken kendimi perona doğru attım. Bu düşme anında diz kapağımdan ve dirseklerimden yaralandım" dedi.

İZBAN KUSURLU BULUNDU

Bu olayda 1 ay İZBAN'dan şikayetçi olmadığını dile getiren Pelit, "Ambulans istemedim kimse ekmeğinden olmasın diye. Ama bizim iyi niyetimiz İZBAN yetkilileri tarafından kötü kullanıldı. 1 ay sonunda yönetime gittiğimde, "trenler garanti kapsamında, bir şey yapılamayacağını, gerekirse insanların bu yolda ölebileceğini" söyleyen personel şefine dedim ki, "O zaman sizin çocuklarınız ölsün'. Tartıştık. "Bir başkası ölürken iyi kendi çocuğunuz ölürken kötü mü?" dedim. Bu olaydan sonra şikayetçi oldum İZBAN'dan. Bu nedenle İZBAN yetkililerini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni lanetle kınıyorum. Konu, 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, dava açıldı ve görülmek üzere devam eden bir mahkeme var. Karşıyaka 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açan Pelit, bilirkişi raporları doğrultusunda 8/2 oranında suçlu bulundu. İZBAN ise 8/6 oranında kusurlu sayıldı.

BENZER KAZADA BİR GÖRME ENGELLİ HAYATINI KAYBETMİŞ

Bir ay önce benzer bir kazada bir görme engellinin hayatını kaybettiğini belirten Salih Pelit, "İZBAN Cumaovasu durağında, görme engelli Ali Güner de benim gibi iki vagon arasındaki lastikleri tutunca kapı sanmış ve giriyor. Oradan aşağı düşüyor. Tren hareket edince parçalanarak hayatını kaybediyor. İZBAN yetkililer iki vagon arasındaki ara boşlukları kapatmadıklarından, güvenlik elamanlarının eksik oluşundan, metroda olan paralel çizgilerin İZBAN istasyonunda olamayışından kazalar meydana geliyor" dedi.