Deniz Abidin

ÖZEV Başkanı Ersin Görsay, Özel Eğitim Yasası ve diğer güncel konularda Yeni Bakış gazetesine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.  Görsay, özel eğitimin en temel ilkesinin multi disipliner sistem olduğunu belirterek, farklı branşlardan uzmanların koordineli çalışmasının önemli olduğunu söyledi. Görsay, psikiyatrist, nörolog, okul öncesi öğretmen ve branş öğretmenlerin yer alacağı bir ekibin çalışması gerektiğinin altını çizdi. Başta down sendromu olmak üzere erken teşhisin çok önemli olduğunu dile getiren Görsay, çocuk doktorlarının sürecin içinde aktif olması gerektiğini söyledi. Görsay, erken teşhisin konması yönünde bütün sistemin desteklenmesinin altını çizerek, hekimlerin çocukta bir farklılık hissetmesi durumunda aileyi ve devleti bilinçlendirmesi gerektiğini belirtti. Görsay, devletin rehberlik ve araştırma servislerinin bu doğrultuda devreye girmesi gerektiğini anlatarak, tanı konulması durumunda özel eğitime sevkedilmesi gerektiğini söyledi. Görsay, çocuğun farklı yetişen birey tanısı alması durumunda başka bir sürecin başlayacağını, çocuğun takvim yaşıyla gelişim yaşı arasındaki farkı bulmanın gerekli olduğunu ve bunun öenm teşkil ettiğini kaydetti.

"Koordineli bir şekilde çalışmak gerekiyor"

Görsay şunları söyledi: "Bu farkı bulduktan sonra ekiple birlikte koordineli bir şekilde çalışmak gerekiyor. Tanıyla ilgili olmakla birlikte yoğunlaştırılmışve bireyselleşmiş bir eğitim programı gerekiyor. Tatil süresinin kısıtlı tutulması gerekiyor. Eğitime çok fazla ara vermemeniz gerekiyor. Çünkü çözdüğünüz birçok problem baştan karşınıza gelebiliyor. Tam zamanlı bir sürece ihtiyaç vardır. Tüm bunlar özel eğitimin ilkeleridir"

"Devletin 0-3 yaş arası için yaygınlaştırılmış eğitimi yok"

Görsay, ülkemizde 0-3 yaş arası çocuklardan sağlık bakanlığının,  3-18 yaş arasından eğitim bakanlığının, 18 yaşından sonrasının ise çalışma bakanlığının sorumlu olduğunu belirterek,"bu üç bakanlığın tüm bu işleri koordineli yürütmesi bizim ülkemizde mümkün değildir. Bu süreci yürütecek bir birimimiz yoktur" diye konuştu. Devletin yarı zamanlı bir eğitim verdiğini söyleyen Görsay, 0-3 yaş arası için yaygınlaştırılmış bir eğitimin olmadığını kaydetti. Görsay, özel eğitimde öğretmen eksikliğinin hep var olduğunu anlatarak, branş öğretmenlerin olmadığını söyledi.

"Devletin elinden gelen bu kadar"

Görsay, "Devlet aslında bu işi yapmak istiyor ama elinden gelen bu kadardır. Buna özel eğitim yapılıyor denilebilir de denilmeyebilir de. Bana göre yarım aksak bir sistemdir bu. O nedenle özel eğitimin bir devlet politikası olması gerekiyor. Devlet bunu gerçekten yapmak istiyorsa tüm çarkların doğru çalışmasıyla ilgili bir modeli geliştirmek zorundadır. Multi disipliner yaklaşım çok önemlidir. Aile danışmanlığı ve eğitimi çok önemlidir. Aile problemle karşılaştığı andan itibaren kucaklanmalıdır. Danışmanlık desteği verilmelidir. Psikolojik olarak sorunların yaşanmasına yönelik destek verilmelidir" diye konuştu.

Görsay, ÖZEV olarak 0-35 yaş dilimine hizmet verdiklerinin altını çizerek, aile eğitimi ve aile danışmanlığını bünyelerinde barındırdıklarını kaydetti. Görsay, kesintisiz bir hizmet ve tam zamanlı bir hizmet sunduklarını anlattı. Yılda toplamda 3 haftalık bir tatil süreci olduğunu belirten Görsay, okulun 100 öğrencisi olduğunu ve 25 personelle çalıştıklarını söyledi. Görsay, "Özel eğitim öğretmeni, çocuk gelişimi öğretmeni, branş öğretmeni, psikolog, uzman psikolojik danışman, sanat terapisti, fizyoterapist, çocuk ve ergen psikiyatrist, çocuk nöroloğu, çocuk hekimi kurumda düzenli olarak vardır"dedi.

"Geleceğe umutla bakıyoruz"

Görsay, ÖZEV'in 10 yılı aşkın bir süredir hizmet verdiğini belirterek, "ilk önceleri ayakta kalmak önemliydi. Biz ÖZEV'i birçok zorluklarla yönetiyoruz. Ayakta kalması ve bugüne taşınması çok zordu. Devlet bütçesinden desteklenmesinin sağlanması da çok zordu. Zorluklar hala daha devam ediyor. 2013 yılından itibaren biraz daha iyibir bütçeyle devam ediyoruz, geleceğe daha iyi umutla bakıyoruz" şeklinde konuştu.

"Onlar da hayatın bir rengi"

"ÖZEV olarak ihtiyacımız olan fiziki koşullar vardır"diyen Görsay, bazı dersliklerin tamamlanması yanında başlatılan kapalı yüzme havuzu gibi projelerinin olduğunu belirtti.

Görsay, dün down sendromu günü olduğunu hatırlatarak, ülkede kaç çocuğun down sendromlu olup olmadığına yönelik bir statistiğin olmadığını belirtti.

Görsay şunları belirtti: "Down sendromu anne karnında belli olan bir rahatsızlık. Toplumda azalsa da zaman zaman karşılaşıyoruz. Teşhis konsa bile bebeği dünyaya getirmek anne ve babanın tercihidir. Onlar da hayatın bir rengi. Kurumumuzda da bebek iken alıp 5 yaşına getirdiğimiz çocuklarımız vardır. Başka sendromlarla birlikte ceyran etmiyorsa, akranlarıyla birarada olmaları konusunda bir sistem yönetiyoruz. Okul öncesi 4 yaş ve anaokula gitmelerini sağlıyoruz, öğleden sonraları ise kurumsal olarak destek sağlıyoruz"

"Özel Eğitim Yasası, Eğitim Yasası içinde olmalı"

Özel Eğitim Yasası konusunda da açıklamlarda bulunan ÖZEV Başkanı Ersin Görsay, yasanın tüzük aşamasında kaldığını, genel milli eğitim yasası içinde olması gerektiğini kaydetti. Yasa ile ilgili çalışmalara iki yıl önce katıldığını ifade eden Görsay, orada üzerinde durduğu noktanın, ayrıştırılmaya meyilli bir yasanın çocukları da ayrıştıracağı yönünde olacağını belirtti. Görsay, "Milli eğitim temel yasası içinde küçük değişiklikler yaparak, ayrı yapılacak bir tüzükle sürecin bütünleştirilmesi gerekiyor. Çocukların kendi bölgelerindeki okullara uygun koşullar yaratılarak sağlanması gerekiyor. Bütün dünyada gidilen yol budur"dedi.

"Uygulamada fiziksel koşulların sağlanması önemli"

Görsay, sadece tüzüğün geçmesiyle değil, uygulamanın önemli olduğunu kaydetti. Uygulamak için fiziksel koşulların sağlanmasının önemli olduğunu anlatan Görsay, tüm bunların ne kadar zaman alınacağının belli olmadığını söyledi. Görsoy, ailelerinise zaman kaybetmemesinin önemine vurgu yaparak, çocuklarında yolunda gitmeyen birşey görmeleri durumunda uzmanabaşvurmaları gerektiğini belirtti. Görsay, ÖZEV olarak destek vermeye hazır olduklarını söyledi.