Bazı örgütlerin şiddetle karşı çıktığı Galapsides Çevre Düzenlemesi projesinde, Gazimağusa Belediyesi’nin Çevre Koruma Dairesi’nden görüş istediği, dairenin, Ekolojik Etki Değerlendirmesi Karar Formunda, “mevcut ekolojik değerlere önemli ekolojik etkisinin olmayacağı” yönünde karar ürettiği ortaya çıktı.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in tüm prosedürü çevre etkenleriyle birlikte uyguladığı görülürken, bazı kişilerin olayı siyaset malzemesi yaptıkları açıklık kazandı.

Halkın plaj konforunu artırmak amacıyla hayata geçirilen Galpsides Yürüyüş Yolu projesinde, tüm yazışmaların yapıldığı, çevre dairesinden görüş alındığı görüldü.

İsmail Arter tarafından 26 Haziran 2015 yılında Çevre Koruma Dairesi’nden proje ile ilgili görüş istendiği, Daire’ye yazılan dilekçede tüm yapılacakların açıkça belirtildiği ortaya çıktı.

“Ekolojik Etki Değerlendirme Kararı ekte sunulmuştur”

Çevre Koruma Dairesi’nden 17 Temmuz 2015 tarihinde gelen, Müdür Hasibe Kuset imzalı cevapta ise “İlgili yazı ve ekinde belirtilen Belediyenizin işletiminde bulunan Glapsides Plajında halkın plaj konforunu artırmak amacıyla çevre düzenleme projesi kapsamında yapılması tasarlanan otoparktan denize engelsiz ve doğrudan ulaşım sağlayacak ahşap yaya yolu, sahilde yürüyüş yolu, yürüyüş yoluna ulaşılan 1 adet cafe ve otoparktan bağlantılı 1 adet restoran ile mevcut dere yatağının iyileştirilmesi için Dairemizden görüş istenmiştir. İlgili yazıda belirtilen konu alan Gazimağusa Sulak Alan Özel Çevre koruma Bölgesi sınırları içinde yer almaktadır.  18/2012 Sayılı Çevre Yasası kapsamında “Ekolojik Etki Değerlendirmesi Tüzüğü”ne uygun olarak Dairemiz Doğal Hayat Şubesi tarafından değerlendirilmiş olup, Ekolojik Etki Değerlendirme Kararı ekte sunulmuştur” denildi.
“Mevcut ekolojik değerlere önemli ekolojik etkisi olmayacağı kararı verilmiştir”

Yine 13 Temmuz 2015 tarihinde imzalanan Ekolojik Etki Değerlendirme Karar Formu’nda ise şu ifadelerin yer aldığı görüldü: 

“Öngörülen konu proje, 18/2012 Sayılı Çevre yasası kapsamında yürürlükte olan “Ekolojik Etki Değerlendirmesi Tüzüğü Eki”nde belirtilen kriterler çerçevesinde olan Gazimağusa Sulak Alan Özel Çevre Koruma Bölgesine etkisi olup olmadığı değerlendirilmiştir.

Yapılan değerlendirmede konusu geçen plajın arka kısmında bulunan Glapsides Göletinin içeresinde tuzcul bitkiler ve bu habitatta yaşamını sürdüren fauna türleri özellikle yabani kuş türleri mevcut olarak yaşamaktadır. Konusu geçen alanda Çevre Düzenleme Projesi kapsamında yapılması tasarlanan dere yatağının iyileştirme yapılması sırasında uygulanması tasarlanan teknik ile Galpsides Göleti içerisinde bulunan flora ve faunanın olumsuz etkilenmemesi için göletin iç kısımlarına müdahale yapılmaması ve doğal yapısının korunarak dere yatağının ıslah edilmesi, proje uygulama sırasında ihtiyaç duyulması halinde ÖÇKB içerisinde malzeme alınmaması, kumullara zarar verilmemesi koşuluyla otoparktan denize engelsiz ve doğrudan ulaşım sağlayacak ahşap yaya yolu, sahilde yürüyüş yolu, yürüyüş yolundan ulaşılan 1 adet cafe ve otoparktan bağlantılı 1 adet restoran ile mevcut dere yatağının iyileştirilmesinin, Gazimağusa Sulak Alan Özel Çevre Koruma Bölgesinde mevcut ekolojik değerlere önemli ekolojik etkisi olmayacağı kararı verilmiştir. Yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde yapılan ilk ekolojik etki değerlendirmesi süreci sonucunda Çevre Düzenleme Projesi uygun bulunmuştur. Sema Karahan Doğal Hayat Şube Amiri.”

Tüm bu raporların ardından 20 Haziran 2016 tarihli İhale Komisyonu toplantısında Galapsides Plajı Düzenleme İhalesi, gelen tek teklif sahibi firmaya verildi. 

Glapsides’in çok büyük değer olduğunu, ülke turizminin hizmetine sunmak istediklerini belirti.

Mağusa İnisiyatifi ve Biyologlar Derneği karşı çıkmıştı

Biyologlar Derneği,  Gazimağusa Belediyesi’nin Glapisdes Düzenleme Projesi’nin sulak alanda doğa tahribatına yol açtığını savunmuştu. Biyologlar Derneği Medya Sekreteri Hasan Sarpten, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu alanın, Trodos’un eteklerinden doğarak, Lefkoşa içinde 90 derecelik açı yaparak doğuya yönelen 90 kilometrelik  yatak uzunluğuyla bir zamanlar Glapsides’e ulaşan Kanlıdere’nin beslediği  önemli bir sulak alan ve plaj olduğunu kaydetmişti.

Mağusa İnisiyatifi de Gazimağusa Belediyesi tarafından Glapsides sulak alanındaki canlı yaşamına karşı adeta cinayet işlenen proje başlatıldığını ileri sürmüştü. İnisiyatif ayrıca Kanlıdere’nin denize döküldüğü yerde bir delta üzerindeki sulak alanın, Kıbrıs’ta çok görülen bir coğrafi yapı olmadığı gibi, birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yaptığını kaydederek projeye karşı çıkmıştı.

“Eksik kalan bir şey varsa tamamlarız”

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter eleştirilerin maksatlı olduğunu savunarak şöyle demişti: 

“Yıllar önce yanlışlar yapıldı mı? Evet yapıldı, sorarım yıllar önce hassas olan dernekler neredeydi? 

Benim kaleme aldığım şekilde değil orası, her tarafına dokunmuşlar, o zaman ses yoktu.

Bize sırf muhalefet olsun diye her muhalefetle karşılaşıyoruz. Üzerinde çalışan arkadaş varsa demokratik ortamda gelir fikirlerini söyler. Beraber yaparız, en güzelini yaparız. Çünkü Mağusa halkı bunu ister. Eylem ve yürüyüş yapmakla olmuyor bu işler. Bu tür hareketlerden bu ülke insanı çok acı tecrübe yaşadı. Eylem yapsınlar, olgunlukla izliyoruz. Biz Çevre Koruma Dairesi ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Eksik kalan bir şey varsa tamamlarız, fazlalık varsa onu da alırız. Ama ayak üstü konuşmakla olmaz. Üzerinde çalışmaları lazım. Güzel bir projeye katkı koyacaksanız daha fazla emek verip çalışmanız lazım. 

“Mağusa halkı hak ettiği plajı, denizi ister”

Daha güzel fikirlerle karşımıza gelmeleri lazım. Beton döküldü, plaj mahvoldu demekle olmuyor. Mağusa halkı hak ettiği plajı, denizi ister. Bize de bu görevi verdi. Bunları seçtik hiçbir şey yapmadılar noktasına gelmesini ben de istemem. En güzelini, en uygunu, en tecrübeli kadrolarla yapıyoruz. Projede çalışan mimar ve mühendislere o derneklerin de duyacağı şekilde tekrardan teşekkür ederim.”